Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
piszkostizenkettő
 
 
 
 

A civilizációk összecsapása és a Nyugat hanyatlása

2016. augusztus 9. 17:58

VÉLEMÉNY

A multikulturalizmus és a bevándorlási válság révén a Nyugat szembetalálta magát egy olyan identitással, mely nála jóval erőteljesebb: az iszlám.

Fotó: AFP

Samuel P. Huntington, a Harvard Egyetem egykori professzorának 1996-ban megjelent, „A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása” c. könyve rengeteg kritikát és gúnyos mosolyt váltott ki azokból, akik Fukuyamát és a liberális demokrácia győzelmét, a történelem végét éltették a hidegháború lezárultával.

A neves politológus professzor nem kevesebbet állított, minthogy az új világrend alapjait a kulturális identitások fogják jelenteni, a világ pedig egyre inkább többpólusúvá válik. A civilizációkon belüli ideológiai vitákat felváltja a vallás és a kultúrák összecsapása más-más szereplőkkel. Huntington álláspontja szerint a globális civilizáció kialakulása merő képtelenség.

A szerző kitűnően látta már a ’90-es évek első felében, hogy a Nyugat (beleértve Magyarországot is) egyre inkább konfrontálódni fog más civilizációkkal, különös tekintettel az iszlámra. Huntington elméletét alátámasztotta számos esemény, mint például a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, majd az azt követő közel-keleti háborúk, melyek teljesen destabilizálták a térséget. Hogy a történelem mennyire nem érkezett el a végéhez, azt számos válság és háború is bizonyítja napjainkban. Az Iszlám Állam felbukkanásával, terjeszkedésével és megerősödésével, a részben általuk előidézett migrációs válsággal, a terrortámadásokkal egy egyre inkább kibontakozó kulturális összecsapásnak váltunk részeseivé.

Természetesen számos gondolkodó és cselekvő máig cáfolja Huntington elméletét, mondván, a Nyugatnak és az iszlám világnak ugyanazok az ellenségei: a vallási fanatikusok, a fundamentalisták. Arról azonban rendszerint megfeledkeznek, hogy nyugaton a leáldozóban lévő baloldali és a nacionalista terrorszervezeteken kívül nem találhatunk sehol sem keresztény terroristákat, akik például mecseteket robbantgatnak Isten nevében. Az iszlamista terrorizmus azonban él és „virágzik”.

A nyugati világban előszeretettel tagadják a civilizációk konfliktusait, sőt, azt sem szabad kimondani, hogy saját civilizációnk bármiben is értékesebb lenne másnál, míg erről az iszlám világ teljes mértékben megvan győződve a saját esetében. A liberális és baloldali dogmatika szerint ugyanis minden kultúra egyenlő, nem állíthatók fel rangsorok. Ebből egy furcsa példával élve az is következik, hogy mikroszinten a vegetáriánusok és a kannibálok között sincsen semmifajta értékkülönbség.

Ahogyan a lengyel politikai gondolkodó, Ryszard Legutko is megfogalmazta, a nyugati civilizáció egyik legnagyobb sztereotípiája, melyet érvként szoktak felhozni, hogy a nyugati kultúra lényege a szkepticizmus szelleme, ami még saját alapelveit is kétségbe vonja.

Nyugat-Európa és Észak-Amerika alapvetően a saját gyökereit és identitását tagadta meg az elmúlt évtizedek (sőt, évszázadok) során, mióta beköszöntött a „béke szelleme”. A gyarmatosító múlt, a világháborúk és a totalitárius rendszerek miatt a Nyugat a teljes önfeladást választotta. A keresztény kultúra és a nemzeti identitás többé nem hivatkozási alap, hiszen az kirekesztő és megosztó a máshonnan, kívülről érkezők számára. A liberális demokráciát a kommunizmushoz és a nácizmushoz hasonlóan már-már vallási áhítat övezi, melynek küldetése van a világban.

Mindez tehát kettős, illetve meglehetősen ellentmondásos. Míg a dogma szerint minden kultúra egyenlő, addig egy politikai rendszert civilizációs szintre kívánnak emelni, mely minden másnál magasabban helyezkedik el.

Winston Churchill egykor kijelentette, hogy a „demokrácia a legrosszabb kormányzási forma – nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik.” Napjainkban már nem mondhatna ilyet büntetlenül egy brit miniszterelnök, hiszen a liberális demokrácia túllépet saját keretein. Már nem pusztán kormányzati formaként, hanem értékként és egyben identitásként szeretnének rá tekinteni, mely összeköti a Nyugatot és szövetségeseit, ami gyógyír minden problémára a világban. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában tehát már nem a kultúra  jelenti a civilizáció lényegét, hanem maga a politika. Aki amerikainak vagy európainak vallja magát, az annyit tesz, hogy szereti a szabadságot és a demokráciát. Ha mindezt valódi identitásnak tekintjük, abból az is következik, hogy mindenki európai és amerikai lehet, aki ezeket a nézeteket a magáénak vallja, azaz nincsen erős táptalaja.

A multikulturalizmus és a bevándorlási válság során a Nyugat szembetalálta magát egy olyan identitással, mely nála jóval erőteljesebb: az iszlám. Bár számos töréspont sújtja az iszlám világot is, az emberek számára a vallás az elsődleges identitás, mely túlnyúl az állami kereteken, erős kohéziót és összetartozást biztosít, a testvériség érzését teremtve muszlim és muszlim között. Az erős identitás hiányában a Nyugat pedig képtelen lesz megfelelő választ adni a civilizációs megmérettetésre.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

Lelassul a Csillagok háborúja multikulturális világa

szabad vasárnap

A Star Wars-univerzum kétségkívül generációkat meghatározó világ a filmtörténelemben. Az első trilógia klasszisra sikeredett, a folytatások viszont már hagytak némi kívánnivalót maguk után.

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

Több ezer felhasználó személyes adatát adta ki a Google

amerika, london, párizs

A techóriás több száz appnak továbbítja a Gmail-felhasználók adatait, pedig ezen gyakorlatát a tavalyi évben elvileg befejezte. Ismét megkérdőjeleződik ezzel a techóriások megbízhatósága.

Cseh lap: kettős mércét alkalmaz az EU Magyarország esetében

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki jegyzetében írt Magyarországról.

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

Soros keze is benne van a legújabb MeToo-botrányban

amerika, london, párizs

Folytatódik Trump főbírójelöltjének állítólagos zaklatási botránya. Brett Kavanaugh vádlója feltételeket szab a szenátusi meghallgatásához, közben pedig újabb részletek derültek ki az ügyről.

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

Amikor már egy szocinak is ciki az MSZP

kétharmad

Bombaként robbant a hír még a hét közepén, hogy az MSZP győri erős embere bejelentette: otthagyja a pártot. Németh Árpádnál az tette be végleg a kaput, hogy a szocialisták EP-képviselői megszavazták a Soros-féle Sargentini-jelentést Strasbourgban. A volt MSZP-s politikus az Echo TV Informátor című műsorának beszélt csalódottságáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére