Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zuckerberg már menekül a kérdések elõl

Bokor Gábor

2018.04.13. 13:16

A kongresszusi meghallgatását követõen az Európai Unió is úgy érezte, beszélni akarnak a Facebook elsõ emberével, aki azonban nem hajlandó elutazni, hogy válaszoljon az utóbbi idõk legnagyobb botrányával kapcsolatos kérdésekre.
BRÜSSZEL, 13:16

A kongresszusi meghallgatását követően az Európai Unió is úgy érezte, beszélni akarnak a Facebook első emberével, aki azonban nem hajlandó elutazni, hogy válaszoljon az utóbbi idők legnagyobb botrányával kapcsolatos kérdésekre.

Az Európai Parlament szabályosan könyörgött Mark Zuckerbergnek, legyen oly kedves beszélni velük is arról, hogyan lehet az, hogy visszaéltek a felhasználók legszemélyesebb adataival. Akkor a 33 éves milliárdos még csak válaszra sem méltatta a brüsszeli intézményt, ezért az csütörtökön ismét felkereste a Facebook-vezért.

Az Európai Parlamentben helyet foglaló képviselők teljesen egyetértettek abban, hogy meg kell hallgatniuk Zuckerberget, akinek válaszolnia kell a visszaélési botránnyal kapcsolatos kérdésekre.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a milliárdosnak a héten az Egyesült Államok Kongresszusa előtt kellett választ adnia arra, hogyan jutott hozzá egy harmadik fél – jelen esetben a Cambridge Analytica – a felhasználók adataihoz.

Így használják fel a közösségi portálok a felhasználók adatait

A Facebook-ügy révén hangsúlyosabbak lettek az arra vonatkozó kérdések, hogyan használják fel a felhasználók adatait a közösségi portálok és keresőprogramok. Az AFP francia hírügynökség ezekről készített összeállítást. Amit gyűjtenek: röviden mindent. Amit a felhasználó leír például a Facebook-oldalán vagy a közösségi portálon máshol, valamennyi általa kiposztolt fotót vagy videót, valamennyi lájkolását, minden megosztását, mindent, amit elolvas, azoknak a felhasználóknak a személyazonosságát, akikkel kapcsolatba lép, illetve a földrajzi elhelyezkedését.

A meghallgatás több mint tíz órán át tartott.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke március 19-ére hívta meg Zuckerberget Brüsszelbe. A Facebooknak erre az volt a válasza, hogy Zuckerberg inkább a következő héten beszélne Strasbourgban, helyette pedig elküldik Joel D. Kaplant, a cég egyik alelnökét.

Ezt az uniós testület határozottan visszautasította. Carlo Corazza, Tajani szóvivője pedig elmondta, hogy ők kifejezetten Zuckerbergre kíváncsiak. A milliárdost a testület négy vezető bizottsága, a LIBE, a JURI, az AFCO és az ITRE-bizottság előtt is meghallgatnák.

A parlamenti képviselők egyetértettek abban, hogy Mark Zuckerberg meghallgatása kulcsfontosságú lenne.

A Facebook összesen 2,7 milliárd (!) európai felhasználóról gyűjtött adatokat, amelyek segítségével célzottan küldtek nekik politikai tartalmakat. A közösségi oldal a kampány sikere érdekében azt is elküldte a cégnek, hogy ki milyen politikai beállítottságú.

Mark Zuckerberg ezért elnézést kért és leszögezte, mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a jövőben hasonló ne történhessen meg. Csütörtök estére derült ki, hogy a képviselők beszélni fognak Mike Schroepferrel, a közösségi oldal technikai igazgatójával, azonban Zuckerberg továbbra sem akar Brüsszelbe utazni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére