Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vége a progresszív véleményhegemóniának a Twitteren

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2022.04.29. 13:00

Néhány nappal ezelőtt hivatalossá vált, hogy Elon Musk 44 milliárd dollárért megvásárolja a Twittert, ami a progresszívok berkeiben komoly felháborodást eredményezett. A progresszív napirend képviselői most veszélyben látják véleményhegemóniájukat azáltal, hogy a platform új tulajdonosa az önkényes, konzervatívokat kirekesztő véleménydiktatúra helyett valódi szólásszabadságot hirdet meg.

Az önkény vége

Az elmúlt évek folyamán a Twitter egyre inkább a szólásszabadságot korlátozó progresszív véleménybuborékra kezdett el hasonlítani annak következtében, hogy önkényes alapon konzervatív felhasználók tömegeit kezdte el kitiltani platformjáról a „közösségi elvek megsértése” miatt. Meghan Murphy újságírót például azért tiltották le 2019 februárjában, amiért posztjában úgy fogalmazott, hogy „a nők nem férfiak”, de a Fair Play for Women nevű nőjogi szervezet igazgatója, Martha Lane Fox is arról számolt be, hogy a transzideológia veszélyes dogmája ellen felszólaló nőket szisztematikusan tiltja le a Twitter.

Rengeteg közéleti személyiséget, politikust, és átlagembert tiltott ki a platform az évek alatt, és kezdte el ezáltal aktívan az amerikai Demokrata Párt ideológiáját képviselni.

Az abszurditás végső fokát az jelentette, amikor Donald Trump korábbi amerikai elnököt végleg letiltotta a platform „gyűlöletkeltésért”, míg az iszlamista tálibok szóvivői (Suhail Shaehee és Zabihullah Mujahid) mind a mai napig szabadon oszthatják meg véleményüket. Egyébként Trump letiltása ellen olyan, a haladó szellemű baloldaliak által nagyra becsült személyek is felszólaltak, mint Angela Merkel korábbi német kancellár, Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, vagy Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus.

(Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Jim Banks, amerikai kongresszusi képviselő szerint a helyzet egyértelmű: a republikánusok egyenlőtlen terepen kénytelenek küzdeni 2016 óta, amely helyzet Biden elnök beiktatása után tovább romlott.

A Demokrata Párt választási stratégiája a cenzúrán alapul.”

– fogalmazott, amivel nehéz nem egyetérteni.

Ezt támasztja alá, hogy amikor április közepén még csak felröppent annak híre, hogy Elon Musk ajánlatot tesz a Twitter megvételére, Mary Anne Marsh, demokrata párti politikai elemző úgy vélekedett, hogy „közeledve a 2022-es és 2024-es választásokhoz, nem véletlen ez az ajánlat. Ez veszélyt jelent a demokráciánkra nézve”.

Egyenlőbb feltételek

Baloldali politikai elemzők mellett egyébként nemcsak a fősodratú médiumok tucatjai, hanem celebek és véleményvezérek is azzal fenyegetőznek, hogy „elhagyják a Twittert”, amiért Musk – politikai hovatartozástól függetlenül – kiegyenlítettebb viszonyokat kíván teremteni a platformon. Erre segít rá, hogy összehangolt médiatámadás keretében a The Atlantic-tól kezdve a Vox-on át egészen a Guardian-ig sorjáznak – hosszan lehetne még sorolni – azok a cikkek, amelyek szerint többek között „most végleg vége a szólásszabadságnak, és ellepik a platformot a dezinformációkat megosztó, fehér felsőbbrendűséget hirdető ultranacionalisták”.

Vagyis egyre kendőzetlenebbül ölt testet a progresszív napirend nyomása, miszerint csak akkor van demokrácia, ha a progresszívok kezében összpontosul minden befolyás és hatalom.

A szemmel láthatóan abszurd felháborodás már csak azért is komolytalan, mert Musk egyébként még konzervatívnak se vallja magát. Saját bevallása szerint „szociálisan liberális, fiskálisan konzervatív, ezáltal félig demokrata és félig republikánus”, regisztráltan független párthovatartozású. Mindez egyébként azt bizonyítja, hogy a progresszívok évtizedeken át tartó pozíciófoglalás által sikerrel érték el, hogy az akadémiai szféra, a filmipar, a Szilícium-völgy és a multinacionális vállalatok is az ő narratívájukat képviselje, és ezáltal olyannyira balra tolták a közbeszédet, (például az LMBTQ-ügyek, a migráció, vagy a gender-elméletek terén), hogy nem veszik észre saját radikalizmusukat. Éppen ezért sérelmezik, hogy a közösségi médiában szürrealitásba forduló felépített párhuzamos valóságuk léket kapott azáltal, hogy az általuk radikálisnak titulált, ám valójában józanul és mérsékelten gondolkodó személyek a jövőben élhetnek a szólásszabadság jogával a Twitteren.

Tehát az új Twitter nem a szólásszabadságra jelent veszélyt, hanem a progresszívok mindent leuraló, szisztematikus indoktrinációjának hatását csökkenti, és teremt kissé egyenlőbb feltételeket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Milák Kristóf bearanyozta Márton Richárd ezüstérmét az Eb-n

Milák Kristóf bearanyozta Márton Richárd ezüstérmét az Eb-n

Milák Kristóf megvédte Európa-bajnoki címét 200 méter pillangón, mögötte barátja, klub- és edzőtársa, Márton Richárd ért célba a római Eb-n. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 200 vegyesen akart vigasztalódni, miután nem jutott döntőbe 400-on. Sajnos, nem csupán néhány évvel korábbi időeredményétől maradt le, de a középdöntőben is jobban úszott, nem csoda, hogy csak a 8., míg Sebestyén Dalma 7. lett.

Soros ügyésze marad, Bostonban tombol a transznemű őrület

Soros ügyésze marad, Bostonban tombol a transznemű őrület

Egy vatikáni felmérésben pedig már úgy is nyilatkozhat az ember, hogy non bináris....

A török csendőrök migránsokat tuszkolnak át a görög határon

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter kedden azzal vádolta meg a török hatóságokat, hogy migránsokat kényszerítenek át az Évrosz határfolyón görög területre.

Kifogyóban a Pride után a majomhimlő elleni vakcina

Nagy-Britanniában Brighton városában a jelentések szerint nem sokkal a városi Pride-felvonulás után felfüggesztették az oltások beadását, mivel a készletek krónikusan fogyóban vannak.

Egy vatikáni felmérésben választhatsz, hogy non-bináris vagy-e

Egy új vatikáni kérdőív egy harmadik lehetőséget is kínál a válaszadóknak nemük megadásakor, nevezetesen: férfi, nő és egyéb.

Borgula nem érti: miért tűrik még meg a magyarok Orbánt?

Borgula nem érti: miért tűrik még meg a magyarok Orbánt?

A hivatásos értetleneket az ember leggyakrabban már mosolyogva szemléli. Akik nem tudják elképzelni, hogy miért nem lázad a magyar, mikor az újságban azt olvassa, hogy ilyen rossz meg olyan rossz a helyzet. Szerintük az embereknek már régen éhen kellett volna halni például a hatalmas infláció okozta szegénységtől és még mindig élnek. Hogy van ez?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére