Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb migránskaraván készülődik Nyugat-Európa felé: tízezrek akarnak elindulni

Bokor Gábor

2019.03.28. 11:30

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében azt írja, hogy illegális bevándorlók tízezrei tervezik, hogy a következõ hetekben útnak indulnak Törökországból, illetve Görögországból Németországba.

A Migrációkutató Intézet csütörtökön hozta nyilvánosságra legújabb elemzését, melyben azt írják, hogy szíriai bevándorlók akár tízezrei indulhatnak el a következő hetekben Németország felé. A migránsok jelenleg Görögországban és Törökországban tartózkodnak, és csak arra a pillanatra várnak, hogy megindulhassanak Nyugat-Európa irányába. 

A törökországi „remény karavánja” elnevezésű, a közösségi médiában indított kezdeményezéshez közel 40 ezer, főként szír állampolgár csatlakozott, akik a rossz életkörülmények és a magas, 60 százalék körüli munkanélküliség miatt vándorolnának Nyugat-Európába. 

A konvoj létszáma akár a többszörösére is duzzadhat a családtagokkal, mivel az ingyenes szervezés és a nemzetközi humanitárius szervezetek által biztosított kíséret különösen vonzóvá teheti az utat"

– írják.

Emellett egy Görögországban rekedt migránsokból álló karaván is szerveződik. Az intézet megjegyzi, hogy négy évvel ezelőtt, a nagy migrációs krízis idején egy hasonló kezdeményezés eredményezte az Európai Unió felé induló tömeges migrációt.

A szervezőket a szíriai civil szervezetet tömörítő Minbar al-Jamiyyat al-suriyya, azaz a Szíriai Egyesületek Fóruma képviseli. Nem titkolt céljuk, hogy a jobb életre vágyó szíriaiak egy konvoj segítségével eljussanak Törökországból Európába. Az indulással megvárnák a török helyhatósági választásokat, 2019. március 31-ét.

Többen azt állították, hogy a koordinátor, Anas Badawi lefújta az akciót. A férfi állítólag azt mondta, hogy a kezdeményezés átpolitizálódott, és alkalmas lenne Törökország destabilizálására. Egy másik szervezet, név szerint a Fariq al-amal al-tatawwui, azaz a "Remény Önkéntes Csoportja" cáfolta a karaván törlését, közlésük alapján a konvoj akár már március 15-én útnak indulhatott volna.

A karavánra már 50 ezer migráns regisztrált, akik között szírek mellett további arabok és afrikaiak is vannak"

– közölte a szervezet.

A szíriai határ tőszomszédságában lévő Sanliurfában és Gaziantepben amúgy az elmúlt hetekben több ezren gyűltek össze, a közösségi médiában ugyanis elterjedt, hogy hatezer szírnek lesz lehetősége Európába jutni. A kialakult feszült helyzetben a török rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia. 

Tovább görgetnék a migránsokat a görögök

A Facebookon egyre nagyobb figyelmet kap a Glitter of Hope Caravan nevű oldal. Itt osztanak meg részleteket arról, hogyan tudnak a Görögországban lévő közel-keleti bevándorlók a legkönnyebben Nyugat-Európába jutni. 

A "Reménysugár karaván” oldalán március 25-én új bejegyzést tettek közzé arab nyelven. Ebből kiderül, hogy az albán határ közelében található Ioannina nevű görög település külterületén gyűlnének össze a csatlakozni kívánók egy rögtönzött táborban. A poszt szerint Athénból és Thesszalonikiből közvetlen buszokkal lehet majd eljutni a gyülekezési helyre. A kiindulási pont és a korábbi nyugat-balkáni migrációs útvonalak alapján feltételezhető, hogy a karaván Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon keresztül jutna el Nyugat-Európába.
Az indulás tervezett dátuma 2019. április 5.

A szervezők szerint a nyugat-európai migránstúra több mint egy hétig tart, és biztosították az indulókat, hogy a görög határt rövid időre megnyitják majd előttük. 

Az út sikerességét Allahtól és a karaván útját segítő humanitárius szervezetektől reméljük"

– közölték.

Az oldalt már több mint nyolcezren követik, a tartalom alapján komoly lelkesedés övezi a görögországi kezdeményezést, amelyet „semmi sem állíthat meg”. Érdekesség, hogy a hozzászólók között több arab dialektus is megtalálható, vannak ott szírek, irakiak és marokkóiak is. Görögországban is jelezték irakiak, hogy csatlakoznának a konvojhoz. A szervezők egy korábbi bejegyzésben 20 ezer regisztrálóról számoltak be. Egy hozzászóló hetekkel ezelőtt azt javasolta, hogy a résztvevők viseljenek sárga mellényt. 

A liberális sajtóban nem lehet olvasni a kezdeményezésről, tehát arról, aminek eredményeként ismét több tízezer ember indulhat meg Nyugat-Európa felé. Az elemzés szerint a nyugati tagállamok és Brüsszel pozíciója teljesen érthető: 

a karaván megjelenése alapjaiban cáfolná a migrációs válság véget ért típusú, elmúlt heteket jellemző narratívát,"

és az EP-választás kampányában egyértelműen a lengyel, a magyar és az olasz kormány álláspontjának megerősödéséhez vezetne, miközben a többi nyugat-európai országban is javítaná a bevándorlást ellenző politikai erők pozícióját, és aláásná a jelenleg még többséginek számító álláspontot képviselők hitelességét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére