Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb fontos lépés történt Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozása kapcsán

888.hu/MTI

2020.07.01. 21:30

Az Európai Bizottság bemutatta az Európai Unió Tanácsának az Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozására vonatkozó tárgyalási kerettervet, amely meghatározza az egyeztetés alapelveit – közölte az uniós bizottság szerdán.

Az Általános Ügyek Tanácsa márciusában kérte fel az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be javaslatokat, amikor a két országgal tervezett csatlakozási tárgyalások megkezdéséről határozott.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a tervezet bemutatását „újabb fontos lépésnek” nevezte Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozásának útján.

A csatlakozási tárgyalások konkrét kereteinek felvázolása az unió elkötelezettségét tükrözi a két ország európai integrációja mellett annak érdekében, hogy a csatlakozási folyamat hitelesebbé, dinamikusabbá és kiszámíthatóbbá váljon – mondta.

A két ország jövője egyértelműen az Európai Unióban van, és biztos vagyok abban, hogy folytatják reformjaikat a csatlakozás útján való továbbhaladás érdekében

– fogalmazott a magyar biztos.

A csatlakozási tárgyalások kerete az egyes tagjelölt országokkal folytatott tárgyalások irányát, alapelveit és tartalmát határozza meg, valamint rögzíti a tárgyalási eljárás menetét.

A tárgyalások célja, hogy Albánia és Észak-Macedónia teljes egészében elfogadja az EU vívmányait, és a csatlakozáskor biztosítsa azok teljes végrehajtását és megerősítését

– közölte az uniós bizottság.

A kerettervezet a korábbi uniós bővítések tapasztalataira és a folyamatban lévő csatlakozási tárgyalásokra épül. Figyelembe veszi a csatlakozni kívánó országok érdemeit és sajátos helyzetét. A javaslatok erősítik a csatlakozás hitelességét az alapvető reformokra való összpontosítás révén, kezdve a jogállamisággal, a demokratikus intézmények és a közigazgatás működésével, valamint a gazdasági kérdéseket illetően.

Következő lépésként az uniós tagállamok megvizsgálják és elfogadják a tárgyalási kereteket. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő tagország a jelölt országokkal folytatott kormányközi párbeszédet követően javaslatot tesz a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdésére.

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa március végén jutott politikai megállapodásra arról, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. A tanács állásfoglalásában aláhúzta: a tárgyalások megkezdése a két országnak az Európai Unió által megkövetelt reformok során elért előrehaladása fényében vált lehetségessé. Különös tekintettel az alapvető jogokra, a jogállamiságra és a demokráciára, az igazságszolgáltatásra és a szomszédságpolitikai döntésekre.

Az Európai Tanács tavaly októberi csúcsértekezletén főként francia javaslatra akadályozta meg a csatlakozási tárgyalások elindítását Észak-Macedóniával és Albániával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Novák Katalin: a családalapítás előtt állók számíthatnak az állam segítségére

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam, és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban.

A hét vicce: sztrájkot tartanak holnap az önkényesen elfoglalt SZFE dolgozói

A hét vicce: sztrájkot tartanak holnap az önkényesen elfoglalt SZFE dolgozói

Lehet, hogy egész délután zárva lesz a büfé és a sötétben fórumoznak az SZFE épületét elfoglaló (senkire sem) hallgatók. Bizony!

„A kárpátaljai magyar közösség továbbra is számíthat a kormány támogatására”

A kárpátaljai magyar közösség a jövőben is számíthat a magyar kormány feltétlen támogatására, mert egymás nélkül sem a kisebbség, sem az anyaország nem tud erős, sikeres és teljes lenni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján, amelyen az iskola Rákóczi-díjjal tüntette ki a magyar diplomácia vezetőjét.

Ez történt ma

Ez történt ma

A mai legfontosabb írásaink egy cikkben.

Nagy-Britanniában a vállalatok nem készültek fel a BREXIT utáni kereskedelemre

A brit vállalatoknak nem egészen a negyede tartja magát teljesen felkészültnek arra, hogy a jövő évtől megváltoznak Nagy-Britannia és az Európai Unió kereskedelmének szabályozói – mondta szerdán a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője. Hozzátette: a kormány elméleti forgatókönyvei alapján emiatt akár súlyos fennakadás is kialakulhat a kontinensre vezető legforgalmasabb átkelő útvonalakon.

Járvány ide, járvány oda, Alan Kurdi megállíthatatlan

Járvány ide, járvány oda, Alan Kurdi megállíthatatlan

Marseille partjaihoz szállít 125 migránst az Alan Kurdi embercsempész-hajó.

Romániában ismét rekordot döntött a napi esetszám

Romániában ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések rekordja szerdán, amikor 1767 új esetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs (GCS).

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére