Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Úgy néz ki, az EU visszaléphet az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésétől

888.hu

2022.09.13. 13:25

Egy kiszivárgott dokumentum szerint.

 

Egy kiszivárgott dokumentum szerint az EU végrehajtó testülete visszalép az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésétől.

A Guardian által látott, a „villamosenergia-vészhelyzeti eszközről” szóló rendelettervezet nem tartalmaz sem az orosz gázra, sem az importált gázra vonatkozó árplafont. Az EU várhatóan a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok magas nyereségére vetne ki inkább adókat, és külön felső határt szabna az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelők bevételeire.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan szerdán, az Unió helyzetéről szóló éves beszédében teszi közzé a villamosenergia-árak emelkedésének kezelésére vonatkozó európai tervet.

A végleges szöveg még változhat, de a tervezetből kiderül, hogy a Bizottság kétli, hogy elegendő támogatást kapna az EU-tagállamoktól az általa preferált megoldáshoz, azaz az orosz gáz korlátozásához.

Az Oroszországból nagy mennyiségű gázt importáló uniós tagállamok – köztük Magyarország, Szlovákia és Ausztria – ellenezték az orosz gázra vonatkozó felső határérték megállapítását, mert attól tartanak, hogy a Kreml leállítaná a gázáramlást, és ezzel recesszióba taszítaná országaikat. Vlagyimir Putyin orosz elnök máris azzal fenyegetőzött, hogy

leállítja az Európába irányuló energiaexportot, ha egy ilyen tervről megállapodás születik.

 

Mivel a tagállamok megosztottak, az uniós jogi javaslatok kidolgozásáért felelős Bizottság olyan intézkedésekre törekszik, amelyek egyesítik a tagokat.

Az olaj- és gázipari vállalatokra külön, „szolidaritási hozzájárulásként” adót vetnek ki. A kiszivárgott dokumentumban a bizottság becslése szerint 2022-re ötszörösére nő az olaj-, gáz- és szénipari vállalatok nyeresége. Ezek a „többlet” és „váratlan” nyereségek nem gazdasági vagy beruházási döntésekből származnak – állítja a bizottság –, hanem „az ukrajnai háborút követő kiszámíthatatlan energiapiaci fejleményekből”.

 

Európa már az ukrajnai háború előtt is küzdött a gázárak emelkedésével. Az ellátási korlátokat súlyosbította a 2022-es rekordszáraz nyár, amely megnövelte a légkondicionálás iránti keresletet, miközben csökkentette a folyókból és víztározókból származó vízenergiát. A feszültséget fokozza, hogy Franciaország elöregedő atomreaktor-állományának felét biztonsági problémák miatt le kellett állítani.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére