Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump ráncba szedné a gazdaságot, négy elnöki rendeletet írt alá

888 / MTI

2020.08.09. 14:01

A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt az ígéretét, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet.

Az egyik elnöki rendelet részlegesen visszaállítja a válság miatt megnövelt munkanélküliségi segély fizetését, míg a második segítséget nyújt a diákhitelek visszafizetéséhez. A harmadik rendeletben szövetségi szinten betiltják a kilakoltatásokat, a negyedik pedig felfüggeszt bizonyos, a bérekre kivetett adókat.
A Trump által a New Jersey-i golfpályáján aláírt rendeletek valódi hatása egyelőre kérdéses, miután a Fehér Ház hatásköre költségvetési kérdésekben korlátozott a kongresszus jóváhagyása nélkül.

„Az egyetlen megoldás a vírus visszaszorítására és a dolgozó családok védelmére egy olyan átfogó törvény elfogadása, amely helyén kezeli az országunkat fenyegető történelmi egészségügyi és gazdasági katasztrófát” – közölték a demokrata párti politikusok, felszólítva a republikánusokat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

A megemelt, heti 600 dolláros munkanélküliségi járadék fizetésének határideje a múlt hónapban járt le, akárcsak a kilakoltatási moratórium. Mindkét intézkedés a kongresszus által tavasszal elfogadott közel 3000 milliárd dolláros segélycsomag része volt.

A Trump által aláírt rendelet értelmében heti 600-ról 400 dollárra csökken a megemelt munkanélküliségi segély összege, és a kifizetéshez szükséges forrást a rendkívüli katasztrófákra elkülönített tartalékból szabadítják fel.

A demokraták 3 ezer milliárd dollárt szeretnének a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére fordítani, a republikánusok viszont ezermilliárd dolláros programot terjesztettek elő és nem akartak az összegből engedni.

A kongresszusban péntek délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről.

A legnagyobb vita a munkanélküliségi segély összege, valamint az egyes államoknak nyújtott szövetségi támogatás körül alakult ki.

Az Egyesült Államokban csaknem ötmillió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegségnek 160 ezer halálos áldozata van, a legtöbb a világban, az áldozatok száma a világszerte ismert halálesetek mintegy 20 százaléka.

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban, de a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma így is 12,9 millióval marad el a járványügyi korlátozások bevezetése előttitől, miközben a munkanélküliek száma 1,4 millióval 16,3 millióra csökkent. A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg az Egyesült Államokban.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. A bruttó hazai termék 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 32,9 százalék.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére