Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Román védelmi miniszter: a NATO-nak kellene tárgyalásokat folytatnia Oroszországgal

888.hu

2022.10.10. 13:20

A Vasile Dincu szerint a háborúnak csak béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a NATO-nak kellene folytatnia Oroszországgal.

 

Az Adevarul Vasile Dincunak egy román kereskedelmi tévében elhangzott interjúját idézte, amelyben a tárcavezető úgy vélekedett: azért kell a békefeltételeket és biztonsági garanciákat a Nyugatnak kialkudnia Oroszországgal Ukrajna számára, mert az ukrán politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy hozzájáruljanak „egy igazságtalan területvesztéshez, ez számukra túl nagy politikai vereség lenne”.

A román miniszter szerint a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi – emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő – pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

Az Adevarul szerint válaszképpen David Arahamija, a kijevi Nép Szolgája párt frakcióvezetője, az oroszokkal korábban tárgyalásokat folytató ukrán küldöttség vezetője a Zn.ua hírportálnak azt mondta:
„Európa békéjét kizárólag a kollektív biztonság és Ukrajna katonai ereje garantálhatja, úgyhogy Ukrajna a NATO-csatlakozásáról akar tárgyalni a Nyugattal, erre kell összpontosítani, és »felesleges« ebbe Oroszországot is bevonni.”

A román védelmi miniszter – egy esetleges ukrán területvesztés árán is – békekötést sürgető megszólalása némiképp árnyalja Bukarest eddigi, Ukrajna területi épsége mellett következetesen kiálló, Ukrajna mellett elkötelezett álláspontját. Dincu azonban ugyanabban az interjúban leszögezte: igazságtalannak, Ukrajna elleni bűncselekménynek tartja az oroszok által indított háborút, amelyet a Szovjetunió „elvesztése”, a birodalmi ambícióik kudarca feletti frusztráció következményének nevezett.

Vasile Dincu – az Európai Unió és az Egyesült Államok több más vezető politikusával együtt – ukrán állami kitüntetést kapott Volodimir Zelenszkijtől augusztusban, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatásában, a nemzetközi együttműködés megerősítésében szerzett személyes érdemei elismeréseképpen.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére