Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Portugáliában március 1-jéig meghosszabbították a karantént

Prokaj Dávid

2021.02.12. 08:50

A helyzet továbbra is rendkívül komoly, és megköveteli, hogy ezeket az intézkedéseket ne csak február végéig, hanem valószínűleg március végéig meghosszabbítsuk – jelentette ki António Costa miniszterelnök.

 

António Costa hangsúlyozta: még nem érkezett el az ideje annak, hogy felvessék a karantén feloldásának lehetőségét.
Costa szerint a karantén segített a fertőzöttek és a halálozások számának csökkentésében, a fertőzés reprodukciós rátája most 0,77 százalék, ami – mint mondta – a járvány kitörése óta a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor kiemelte, hogy a halálozások száma továbbra is elfogadhatatlanul magas.

Nagyon is egyértelmű: úgy kell elérnünk a tavasz végét, hogy ne kerüljön veszélybe a nyár és az ősz, ami az emberek életét, egészségét, a gazdaságot és a társadalmat illeti”

– emelte ki televíziós beszédében Marcelo Rebelo de Sousa elnök.

A valamivel több mint 10 millió lakosú Portugália európai viszonylatban más országokhoz képest jobban vészelte át a járvány tavalyi első hullámát, de idén – részben a fokozottabban terjedő brit vírusmutáció és a karácsonyi ünnepek alatti lazítások miatt – jelentősen megugrott a fertőzöttek száma.

Csaknem 14 900-an hunytak el eddig a kórban, az azonosított fertőzöttek száma 778 369.

Portugáliában eddig 426 ezer ember kapta meg a védőoltást, közülük 133 ezren már a második dózist is. Costa szerint a késedelmek miatt országa csupán 1,9 millió adag vakcinához jut az első negyedévben, ami kevesebb mint a fele annak, amire számítottak.

Bár februárban valamelyest csökkent a fertőzések és a halálozások napi száma, az ország egészségügyi ellátórendszere továbbra is túlterhelt, mivel el kell látnia a kórházakban és intenzív osztályokon kezelt mintegy 6400 koronavírusos beteget.

Több európai állam is segítséget ajánlott fel. A német hadsereg, a Bundeswehr 8 orvost és 18 ápolót küldött Portugáliába Alsó-Szászországból, akik a koronavírusos betegek ellátásában segédkeznek. A tervek szerint Luxemburg és Franciaország szintén orvosokat és ápolókat küld majd.

Portugália november 15-én bevezette a második országos karantént, egy héttel később az iskolákat is bezárták, januárban pedig elrendelték a távmunkát, ahol az lehetséges.

Az egészségügyi korlátozások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére