Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó felszólalt az ENSZ-közgyûlés általános vitáján

Horváth József György

2015.10.03. 17:02

New York, 10:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ENSZ-ben való felszólalását úgy kezdte, hogy nincs okunk ünnepelni a 70. évfordulót, hiszen a világ és Európa soha nem állt szemben ilyen hatalmas kihívással a második világháború óta. 

Az elmúlt öt évben a világ 15 háborúval nézett szembe, míg Európának befagyott konfliktusokkal, területi vitákkal, és a hatalmas migrációval szenved. A külügyminiszter szerint Európában nincs konszenzus  a migráció volumenével kapcsolatban, és eközben a migrációnak korlátlan utánpótlása van. A migrációs hullámot meg kell állítani, mert különben még hosszú hosszú évekig kell szembenéznünk vele.

Szijjártó szerint 60 millió emberről beszélünk világszerte. A helyzet kialakulásának elsődleges okai pedig a rossz nemzetközi politikai döntések és az Iszlám Állam terjeszkedése, ami ellen csak korlátozott sikereket ért el a világ. Emiatt a Közel-Kelet teljesen destabilizálódott.

Szijjártó kifejtette, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem is csak korlátozott sikereket ért el. A globális felmelegedés növekvő tengerszintet, szárazságot és éhínséget vált ki, ami további migrációs hullámokat indít. Környezetvédelmi okok miatt 25-30 millió migráns indult útra. Ez 2050-re 100 millió lehet.

Eközben a tömeges migráció súlyát csak Európa viseli"

- tette hozzá. 

A külügyminiszter szerint vissza kell venni a határokat, különben Európa is destabilizálódhat, ezért globális megoldásra és részvételre van szükség.

Szijjártó 5 pontot fogalmazott meg a problémák megoldására.

  1. Nemzetközi fellépés az Iszlám Állam ellen.
  2. Stabilizálni kell a helyzetet Közel-Keleten és az Észak afrikai régióban.
  3. Világkvóta rendszert kell létrehozni a migránsok elhelyezésére.
  4. Erősíteni kell az ENSZ békefenntartó műveleteit.
  5. Teljes mértékben életbe kell léptetni a fenntartható fejlődési alapelveket és célokat.

Ha ez nem sikerül, akkor elbukunk."

Igaz ugyan, hogy széles katonai koalíciót hoztak létre a tagállamok, de az Iszlám Állam továbbra is terjeszkedik, és pusztítja a világörökség kincseit - mondta a külügyminiszter. Hozzátette:

a transz-atlanti közösségnek és Oroszországnak össze kell fognia."

Szijjártó szerint Magyarország már elvégezte a házi feladatát, hiszen katonákat küldött az Iszlám Állam ellen és őrző-védő, de kiképző feladatokat is ellát. A cél: Szíriában békét kell teremteni.

Európának pedig el kell kerülnie a destabilizálódást, vissza kell szerezni az ellenőrzést a határok felett."

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta egy közös európai védelmi erő felállítását is, ami képes a határok megvédésére.

A miniszter zárszóként biztosította a tagállamokat, hogy Magyarország ellenzi a muzulmán ellenes ideológiák elterjedését.

A muzulmán hitnek nincs köze a migrációhoz"

- mondta Szijjártó, majd hozzátette:

Magyarország egy keresztény ország, és egy keresztény ország nem fogadja el az iszlám ellenes politikákat. Az ENSZ vezető szerepe fontos, hogy a globális problémákat képesek legyünk megoldani. Mi, magyarok készen állunk az együttműködésre."

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére