Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pence: a szövetségesek tartsák be az egymásnak tett ígéreteket

Zelenka Dóra

2019.09.01. 19:28

A szövetségesek egymásnak tett ígéreteinek betartását szorgalmazta Mike Pence amerikai alelnök vasárnap Varsóban, a második világháború kitörésének nyolcvanadik évfordulóján tartott nemzetközi megemlékezésen.

Mike Pence kiemelte, hogy a „kíméletlen háború”, majd a kommunista kormányzás negyven évén át Lengyelország, valamint „Európa más leigázott nemzetei túlélték a szabadságuk, jogaik, történelmük és hitük tönkretételét célzó brutális kampányt”.

A lengyelek soha nem estek kétségbe, nem mondtak le ezeréves történetükről. Az Egyesült Államok pedig soha nem feledkezett meg a szabad és független lengyel nemzetről, és soha nem fog megfeledkezni

– hangsúlyozta.

Az amerikai alelnök idézte Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz írót: „ha meg kellene határoznom, és röviden össze kellene foglalnom az egész huszadik század fő irányát, nem tudnék pontosabbat és találóbbat mondani, mint hogy megismételném: az ember megfeledkezett Istenről.”

A végső szó azonban nem a világot erőszakkal megváltoztatni akaróké volt, mert valami náluk nagyobbal szembesültek

– tette hozzá Pence.

Washington és Varsó továbbra is együttműködik minden szövetségessel a közös védelem érdekében, a szövetségeseket mindig arra fogja felhívni, hogy tartsák be az egymásnak tett ígéreteket – hangsúlyozta Pence, hozzátéve, hogy a nemzetek erős szövetsége mindig is „szabadságunk és érdekeink legjobb védelmét” jelentette.

A ceremónián beszédet mondott Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német elnök is. A részt vevő összes államfő megkondította az Emlékezet és figyelmeztetés feliratú harangot, amelyet a lengyel elnök később a német légierő által 1939. szeptember 1-én lebombázott lengyel városnak, Wielunnak adományoz.

Az egész napos varsói évfordulós rendezvényeken negyven ország képviselői, köztük közel húsz államfő vett részt a NATO, az Európai Unió és az uniós Keleti Partnerség tagországaiból. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

A megemlékezés több kétoldalú találkozóra is alkalmat adott, vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Angela Merkel német kancellárt és Charles Michel belga miniszterelnököt fogadta hivatalában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére