Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összeszedte a bátorságát, és kilépett az árnyékból a tálibok imádott vezetője

888.hu

2021.11.02. 11:40

Mullah Haibatullah Akhundzada, a tálibok és az Afganisztáni Iszlám Emirátus rezsimjének legfelsőbb vezetője vasárnap először mutatkozott a nagy nyilvánosság előtt, mióta Kabul elesett, és 2016-ban átvette az irányítást a tálibok felett.

 

Ugyan a tálibok megtiltották mindenféle fénykép vagy videó készítését a legfelsőbb vezető megjelenéséről, de információk szerint részt vett egy iszlám szemináriumon Kandahar városában, ahol a vallási iskola igazgatója szerint Akhundzada „körülbelül 700-800 diákot üdvözölt”, akik „sírtak” a boldogságtól, amikor meglátták, és örömmámorban úsztak, amikor köszönthették.

A tálib rezsim hangfelvételt is kiadott Akhundzada beszédéről, amelyben állítólag a „bátor katonákhoz és tanítványokhoz” szólt az iskolában.

Allah jutalmazza meg Afganisztán elnyomott népét, amely 20 éven át harcolt a hitetlenekkel és az elnyomókkal. Itt az a szándékom, hogy imádkozzak teérted, te pedig imádkozz énértem”

– hallatszott a hangfelvételen. Ezután pedig mintegy tízperces ima következett a tálibok „mártírjaiért”, a sebesült harcosokért és a közelmúltban beiktatott köztisztviselőkért.

Imádkozzunk azért, hogy sikeresen jöjjünk ki ebből a nagy próbatételből. Allah segítsen minket erősnek maradni”

– zárult a felvétel.

Az Arab News vasárnap írt azokról a spekulációkról, amelyek szerint a visszahúzódó „hűséges parancsnok” már ki szeretne lépni az árnyékból, és közvetlenebb és nyilvánosabb ellenőrzést szeretne vállalni a tálib kormány felett. Az al-Kaida terrorszervezet vélhetően ebbe beleegyezett. Különböző tálib tisztviselők azt állítják, hogy rendszeres kapcsolatban állnak Akhundzadával, de ő általában csak a muszlim ünnepeken rögzített üzeneteken keresztül szól a köztisztviselőkhöz.

Korábban a független afganisztáni Tolo News szólaltatott meg szkeptikusokat, akik azt állították, hogy Akhundzada megsérülhetett vagy meghalt akkor, amikor 2020 tavaszán bombatalálat ért egy biztonságos házat. Ezt a tálibok már régóta alaptalan pletykának és ellenséges propagandának minősítik, a szkeptikusok azonban úgy vélik: ha életben van, akkor joguk van látni vagy hallani a legfelsőbb vezetőjüket, nincs oka láthatatlannak maradni.

Szombaton a tálib rezsim ismét felszólította Afganisztán népét és az egész világot, hogy ismerjék el legitimnek az új kormányt.

Üzenjük Amerikának, hogy ha nem ismernek el minket, akkor az afgán probléma fennmarad a jövőben is, és a régió problémája könnyen a világ problémájává fajulhat”

– üzente a tálibok szóvivője, aki hozzátette: Mudzsahid azt állította, hogy az Egyesült Államok inváziója, amely 2001-ben elüldözte a hatalomból a tálibokat, tárgyalásokkal és politikai kompromisszumokkal, megfelelő diplomáciai elismeréssel megoldható lett volna. Azonban még egyetlen idegen hatalom sem ismerte el a tálibokat Afganisztán legitim vezetőiként.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére