Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Óriásit bukhat vasárnap a szélsőbalos Ciprasz

Horváth József György

2019.07.05. 09:30

Vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban. A kormányzó szélsőbaloldali Szirizába és vezetőjébe, Alekszisz Cipraszba vetett bizalom igencsak megrendült az EP-választások óta. Július 7-én ismét a jobboldal kerülhet hatalomra Görögországban.

Július 7-én, vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután a kormányzó szélsőbalos Sziriza a vártnál is rosszabbul szerepelt az EP-választáson, és közel tíz százalékkal kapott ki a jobboldali Új Demokráciától (ND). Az előrehozott választásokat Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök jelentette be.

A május 26-i EP-választásokon a Sziriza 24 százalékot szerzett, míg a jobboldal legnagyobb pártja, a vezető ellenzéki erő, az Új Demokrácia 33 százalékot.

A jobbközép pártot vezető Küriakosz Mitszotakisz adócsökkentésekkel és kisebb családi terhekkel kampányolt, ezenfelül a migráció is meghatározó kampánytéma Görögországban.

Fotó: AFP

Alekszisz Ciprasz Athénban született, már 17 éves korában csatlakozott a kommunista párt ifjúsági tagozatához, majd ő volt az oktatási reform elleni tüntetések egyik legfőbb szószólója. 2009-ben került be a görög parlamentbe, akkor már a szélsőbaloldali Sziriza elnökeként.

Négy évvel ezelőtt a jobboldal megszorító politikája miatt álltak Ciprasz mellé a görög szavazók, aki betarthatatlan ígéretekkel kampányolt a megszorítások ellen egy olyan országban, ami csak úgy úszott az adósságban, és ahol az államcsőd is közel volt. Merkel erőszakos érdekérvényesítése és a német adófizetők végül megmentették Görögországot az államcsődtől. Bár Ciprasz azt ígérte a legnagyobb adósságválság közepén, hogy véget vet a megszorításoknak, végül ő vezette be a legkeményebb reformokat kormányzása alatt.

Nem meglepő tehát, hogy a görögöknek elege lett a szélsőbaloldal hazug és inkompetens politizálásából, így aztán kapóra is jött, hogy szeptember helyett júliusban előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

A Sziriza az EP-választások óta nem gyengült tovább, azonban a jobboldali Új Demokrácia nagyon megerősödött. Ciprasz pártja jelenleg 27 százalékon, míg az Új Demokrácia 42,5 százalékon áll, így hétfőtől várhatóan Küriakosz Mitszotakisz lesz Görögország új miniszterelnöke.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére