Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország nem hazudtolta meg önmagát: 0.0 ezrelék mortalitási ráta az első ezer betegnél

Békési Marcell

2020.03.10. 17:32

Melyik európai társadalom teljesít a legjobban és a legrosszabbul a koronavírus „ne nyúlj az arcodhoz” és „maradj inkább otthon” kihívásain?

A koronavírus járvány kellemetlen csapás az emberiségnek, gazdaságnak, turizmusnak, de egy kiváló teszt arra vonatkozóan, hogy milyen szinten áll az egyes államok
• kormánya,
• egészségügye
• és lakossága.

Ez a három ugyanis mind kell ahhoz, hogy egy járvány egy adott országban ne harapózzon el, hiszen mit sem ér a legfegyelmezettebb önkéntes karantént betartó, egymással nem puszilkodó, pozitív koronavírusteszttel gyorséttermi munkáját szüneteltető, Koronás cukrot vagy Corona sört nem fogyasztó társadalom hogyha fegyelmezetlen egészségüggyel vagy olyan kormánnyal van megáldva, mint például az iráni.

És persze fordítva is lehet igazt: mit sem ér a karantén vagy bármilyen felkészült kormány, hogyha az emberek nyalogatják az össze-vissza fogdosott korlátokat.

Tehát elméleti síkon egy fegyelmezett lakosság, felkészült kormány és kompetens egészségügy meg tudja fékezni a járvány kirobbanását még annak kezdeti fázisában.

Hogy ez Olaszországban nem történt meg, annak most egész Európa, sőt, Algéria, Marokkó és Egyiptom is tapasztalja a következményét, hiszen szinte minden országban az olasz, és nem a kínai járvány terjedt tovább.

Nos, van egy olyan ország, amely nem csak jól, hanem egyenesen kiválóan teljesít a teszten: Németország.

A német egészségügy – és úgy általában fegyelem és tisztaság – ami békeidőben talán unalmas lehet, koronavírus idejében látványos különbségeket szül,

ugyanis 1000+ megbetegedettnél és napi 200+ új fertőzöttel is még 0 százalékos mortalitási rátát tudott tartani a német egészségügy, ami világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény.

Összevetésképp: Németország Európában a koronavírussal egyik leginkább sújtott ország, három napja még azonos mértékben volt érintett, mint Spanyolország és Franciaország.

Ezt még a tisztaságmániás Japán, vagy egészségügyi nagyhatalom Svájc sem tudta überelni, bár persze ők sem teljesítenek rosszul.

A mérleg másik oldalán természetesen Olaszország van, ahonnan folyamatosan érkeznek a megdöbbentőbbnél megdöbbentőbb hírek:

  • pozitív koronavírusos betegeket (tehát nem csak fertőzésgyanús kontaktokat) küldtek haza két kórházból önkéntes karanténba
  • míg Kína 800 fertőzött után már hermetikusan lezárta nem csak Vuhant, de az egész környéket, addig ezt Olaszország nagyjából a 7 ezres szám elérésekor volt hajlandó csak meglépni
  • emberek indulnak fertőzésgyanúsan európai körútra, például síelni (egy kis hőemelkedés még belefér)
  • és általánosan fogytán vannak a készleteiknek és orvosoknak.

Hogyha lakosságarányosan nézzük, akkor viszont nem Olaszország, hanem egy más állam: San Marino vezet – diszföldrajzosoknak: igen van egy ilyen városállam –, melynek 33 ezer lakosára jut 51 fertőzött. Vagyis mintha csak Vácon vagy Hajdúböszörményben lenne 51 fertőzött, ami egy ekkora léptékű városkánál azért soknak számít, bárhogy számoljuk.

San Marinót is übereli viszont egy algériai család, aminek 17 tagja közül 16 elkapta a fertőzést az első fertőzött felfedezése után az észak-afrikai országban. Azóta viszont szerencsétlen utolsó családtagról is kimutatták, hogy hordozza a vírust.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére