Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

Tóth Dalma

2018.09.21. 16:30

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyõszervezetet, a DITIB-et.

Az ország legnagyobb iszlamista ernyőszervezetét megfigyelés alá vonhatja a német titkosszolgálat – írja a Süddeutsche Zeitung.

A német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) egy bizalmas dokumentumot küldött mind a 16 német tartomány vezetőjének a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójáról (DITIB), ami az elmúlt időszakban több vitát is kiváltott.

A tartományokat arra kérték, hogy véleményezzék a dokumentumot. A tartományoktól beérkező anyagok alapján fogják eldönteni, hogy szükséges-e a DITIB szigorúbb megfigyelése. Várhatóan novemberben gyűlnek össze a biztonsági szervek vezetői és a német alkotmányvédelmi hivatal, hogy megvitassák a kérdést.

Mit kell tudni a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójáról?

A szervezet 900 németországi vallási közösséget fog össze és közvetlenül a török állami vallásügyi hatóság irányítása alatt áll. A hatóság jelentőségét mutatja, hogy átszámítva mintegy 600 milliárd forintos költségvetése meghaladja számos minisztérium, például a német külügyminisztérium büdzséjét és 120 ezer munkatársat foglalkoztat.

Közel ezer hitszónok dolgozik a hálózatához tartozó németországi mecsetekben, akiket a török állami vallásügyi hatóság küldött az országba. Megbízatásuk öt évre szól.

A Welt am Sonntag német lap azt írta korábban, hogy a szervezet feladata az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló pántörök önazonosság terjesztése, erősítése. A politika és a vallásos kultúra határai azonban esetenként összemosódnak.

Több botrány övezi a szervezetet

Tavaly év elején kiderült, hogy a DITIB egyes imámjai kémkedtek a török kormány számára. Feladatuk a Gülen-mozgalom németországi tagjainak feltérképezése volt.

A szervezet azért is több kritikát kapott, mert 2017-ben nem vett részt a kölni terrorizmusellenes felvonuláson.

Az is botrányt kavart, hogy idén januárban számos imám arra szólította fel a híveket, hogy imádkozzanak a török hadsereg győzelméért Afrinban, a szíriai kurdok ellen indított támadásban.

Áprilisban az első világháborúra emlékeztek meg úgy, hogy rekonstruálták a történteket, ezért hamis fegyvereket és török zászlókat adtak a "mártír" gyerekek kezébe.

A DITIB azzal védekezik, hogy az imámok véleménye nem képviseli a szervezet álláspontját.

A Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója a Német Iszlám Konferencia tagja, amelynek az a feladata, hogy párbeszédet teremtsen az állam és az országban élő muszlimok között. Ha a szervezetet megfigyelés alá helyezik, akkor el kell hagynia a Német Iszlám Konferenciát.

A BfV 2016-ban még azt mondta, hogy 90, főleg arabul beszélő mecsetet tartanak megfigyelés alatt. A megfigyelés egyébként a BfV tartományi irodáinak a feladata. Előző hónapban a belügyminisztérium bejelentette, hogy nem finanszíroz a továbbiakban olyan projekteket, melyeknek köze van a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójához.

Erdogan Németországba utazik

A török elnök szeptember 28-tól kétnapos állami látogatáson vesz részt Németországban. Recep Tayyip Erdogan Frank-Walter Steinmeier német államfő meghívására érkezik az országba. Steinmeier a júniusi törökországi elnökválasztás előtt jelezte, hogy a következő török államfőt meghívja az országba. A látogatás során kényes témák is napirendre kerülnek majd, így például a Törökországban fogva tartott német állampolgárok és a főleg kurdok lakta Szíria északi területein zajló török katonai műveletek ügye. A vizit során Erdogan a DITIB egyik új központi mecsetének megnyitóján is részt vesz Kölnben. Merkellel is tárgyalnak majd.

Németországban nagyjából hárommillió török és egymillió kurd él. Az utóbbiak előre jelezték, hogy demonstrációkat fognak tartani Berlinben Erdogan ellen tiltakozva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére