Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy érvágás lenne Belgiumnak, ha Zelenszkij kérésére szankcionálnák az orosz gyémántimportot

888.hu

2022.03.31. 12:35

A gyémánt most nem Belgium legjobb barátja.

 

Zelenszkij csütörtökön a belga parlamentben fog felszólalni, azonban az elmúlt napok tanúsága szerint az ukrán elnök nem rest belekötni azon országokba, akik – meglátása szerint – nem elég vakmerőek felégetni minden kapcsolatot Oroszországgal.

 

A belga parlamenti képviselők felkészültek arra, hogy esetükben az orosz nyers gyémánt-importra fog fókuszálni, ugyanis ez a kereskedelem gazdagítja a részben állami tulajdonban lévő antwerpeni Alrosa vállalatot.

Oroszország a világ legnagyobb nyers gyémánt-exportőre. A flamand kormány szerint tavaly 1,8 milliárd euró értékben exportált nyers gyémántot Belgium második legnagyobb városába, így Antwerpen az oroszországi gyémántexport legjelentősebb célpontja.

Az előző szankciócsomagban az EU kiviteli tilalmat vezetett be az Oroszországba irányuló európai luxuscikkek széles körére, köztük a gyémántokra is.

Az orosz gyémántok nagy részét az Alrosa bányássza.

A belga zöldek azt szeretnék, ha Belgium felkérné az Európai Bizottságot, hogy vezessen be tilalmat és tegye EU-s szankciós listára az Alrosa vezetőit.

 

Oroszország nemcsak az olaj- és gázeladásból szerzi a pénzét, hanem a gyémántok eladásából is”

 

– mondta Wouter De Vriendt, a belga Zöldek frakcióvezetője a parlamentben, hozzátette: „Nem akarjuk közvetve finanszírozni az ukrán iskolák és kórházak bombázását.”

 

Az antwerpeni gyémántipar szerint azonban ez a lépés visszafelé sülhet el.

 

Az ilyen szankciók egyszerűen átirányítanák a kereskedelmet más gyémántközpontokba Indiában és az Egyesült Arab Emírségekben”

 

– mondta Tom Neys, az Antwerpen World Diamond Center szóvivője.

 

20 évet fektettünk be a gyémántkereskedelem átláthatóbbá tételébe. Tényleg eldobjuk az egészet, csak azért, hogy megjutalmazzuk Dubajt, amely már amúgy is megnyitotta kapuit az orosz oligarchák előtt?”

 

– mondta Neys.

 

Belgium nem blokkolta és nem is fogja blokkolni a gyémántkereskedelemmel szembeni szankciókat, ha az Európai Bizottság ilyen lépést is be akar iktatni a szankciós csomagokba”

 

– jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök.

De Croo szerint az importtilalom nem lenne összhangban az uniós szankciók egyik legfontosabb alapelvével: hogy a szankciók jobban ártsanak Oroszországnak, mint az EU-nak.

 

Nem állunk háborúban önmagunkkal”

 

– mondta De Croo a múlt héten, amikor újságírók a gyémántokra vonatkozó szankciókról kérdezték, majd hozzátette:„Nem vagyok a szankció ellen, de jó nemzetközi megállapodásokkal kell ezt megtenni, különben lehet, hogy egyáltalán nem lesz hatása”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére