Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Morawiecki szerint Brüsszel a sok sivalkodással maga alatt vágja a fát

Bokor Gábor

2018.03.09. 06:28

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben úgy fogalmazott, hogy a varsói reformintézkedéseket érõ uniós és nyugati bírálatok végsõ soron az Európa-ellenes érzelmek megerõsödéséhez vezethetnek Lengyelországban.
BRÜSSZEL/VARSÓ, 06:28

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben úgy fogalmazott, hogy a varsói reformintézkedéseket érő uniós és nyugati bírálatok végső soron az Európa-ellenes érzelmek megerősödéséhez vezethetnek Lengyelországban.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal szemben megindított eljárás veszélyes precedenst teremthet és bővülhet az unióellenesek tábora.

A lengyel vezető tárgyalt Jean-Claude Junckerrel is, akinek átadta a lengyel igazságügyi reformot magyarázó "fehér könyvet", melyről ITT írtunk korábban részletesen.

Bízunk benne, hogy mélyreható és komoly vizsgálat alá fogják vetni ezt a dokumentumot"

– mondta a miniszterelnök, aki nagyon ígéretesnek és konstruktívnak nevezve a csütörtöki egyeztetést.

Folytatódik a harc Brüsszel és Varsó között

A Brüsszel által üldözött lengyel igazságügyi reformot magyarázó úgynevezett fehér könyvben az áll, hogy az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás Lengyelország ellen alaptalan, folytatása veszélyes precedenst jelenthet az Európai Unió tagállamai szempontjából. A könyv csütörtökön jelent meg, a bemutatót Varsóban tartották. Közel százoldalas dokumentumot adott át Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Brüsszelben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének.

Morawiecki úgy fogalmazott, hogy a Varsóval szemben megfogalmazott bírálatok félreértéseken alapszanak, és védelmébe vette a vitatott intézkedéseket.

A kormányfő reméli, hogy előbb-utóbb közeledni fognak annyira az álláspontok, hogy egyetértésre jussanak az igazságügyi reformot illetően. Jean-Claude Juncker az egyeztetés után nem nyilatkozott.

A bizottság részéről egyedül Margarítisz Szkínász, a testület szóvivője szólalt meg, és ő is csak annyit közölt, hogy a párbeszéd folytatódik, a "fehér könyvet" pedig alaposan tanulmányozni fogják.

Az EB még decemberben indította meg az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig soha nem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Már akkor is hangsúlyozták, ha a következő három hónapban javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, mely végső esetben akár az érintett ország szavazati jogának felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség, amit szakértők szinte kizártnak tartanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére