Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden, amit az EP-választásról tudnod kell

Pörge Béla

2019.05.26. 07:30

Európai parlamenti választásról szóló kisokos a 888-on!

Néhány országban már véget ért, de a legtöbb uniós tagállamban ezekben az órákban kezdődött el az EP-választás: Hollandiában és Nagy-Britanniában már csütörtökön lezajlott a voksolás, a briteknél ráadásul Theresa May bele is bukott abba, hogy nem tudta kiléptetni az országát az unióból lassan három éve, a Brexit-népszavazás óta. Hollandiában az exit pollok szerint Timmermans pártja kapta a legtöbb szavazatot, igaz, ott ehhez elég lehet 18 százalék is.

Írországban és Csehországban pénteken kezdődött a voksolás, ám Csehországban csak szombaton ért véget. Írországban a zöldek szerepelhetnek jobban a vártnál, de a győzelemre nincs esélyük az exit pollok szerint. A cseheken kívül még a franciáknál tart két napig a szavazás, de ott szombat és a vasárnap ez a két nap. Szlovákiában, Máltán és Lettországban is szombaton tartották az EP-választást, a maradék húsz tagállamban vasárnap reggel kezdődött a voksolás.

Forrás: MTI

Minden tagállam a lakosságának arányában küldhet képviselőket az Európai Parlamentbe. Magyarország 21 képviselőt küld az EP-be, ahogy például Portugália és Csehország is. A legtöbb képviselővel a németek rendelkeznek, szám szerint 96 embert delegálhatnak az EP-be, a franciák 74-et, az olaszok 73-at, míg a legkevesebbet Málta, Luxemburg és Ciprus küldheti, hatot.

Rendszerint több, mint 21 magyar képviselő szokott az EP-ben ülni, hiszen felvidéki és erdélyi magyarok is képviselik a nemzetet.

Szinte minden tagállamban 18 év a választási korhatár, kivételnek számít Ausztria, ahol 16, és Görögország, ahol pedig 17 évesnek kell lenni ahhoz, hogy valaki voksolhasson. A képviselőknek is általában minimum 18 évesnek kell lenniük, de van, ahol ennél idősebbnek is, Görögországban és Olaszországban 25, Romániában 23 év a választhatósági minimum, és számos tagállamban pedig minimum 21 évesnek kell lenni ahhoz, hogy valakiből EP-képviselő lehessen.

Mit csinál az EP?

Röviden: a minden tagállam számára kötelezően alkalmazandó rendeleteket, illetve a tagállamok jogszabályaiba átültetendő irányelveket az EP-nek is meg kell szavaznia. Maga az EP nem kezdeményezhet önállóan új jogszabályt, de módosíthatja, sőt, megakaszthatja ezeket. Ellenőrzi az EU költségvetését is. Jelenleg 751 tagja van, de ez csökkenni fog a britek várható kilépésével.

Miért fontos szavazni vasárnap?

Ahogy korábbi cikkünkben már írtuk, magyar szempontból a választás tétje az, hogy továbbra is erős felhatalmazása lesz-e annak a politikai erőnek, mely az uniós csatlakozásunktól kezdve következetesen képviseli a magyar érdekeket Brüsszelben, nemet mondva többek között a kényszerbetelepítésekre és a globalisták vágyálmaira, akik egy posztkeresztény és posztnemzeti Európáról, az Európai Egyesült Államok létrehozásáról ábrándoznak, ezzel tovább csorbítva Magyarország szuverenitását.

Az előrejelzések szerint a bevándorlásellenes erők – a legrosszabb forgatókönyv szerint is – az Európai Parlament harmadát tehetik ki, amely képes lehet a jövőben blokkolni azokat a bevándorláspárti és globalista kezdeményezéseket, melyek szembemennek mind a nemzetállamok, mind Európa valós érdekivel.

Fontos, hogy a szavazáshoz nem szükséges az értesítő, mindössze egy érvényes személyi és egy lakcímkártya kell.

Eredmény csak vasárnap este 11 után várható, ugyanis Olaszországban ekkor zárnak az urnák. Exit poll adatokat persze előbb is közölhetnek, többek között ezért is lesz érdemes követni az élő közvetítésünket a nap folyamán!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére