Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Migránsoknak állítottak emléket egy német városban

Tóth Dalma

2019.04.18. 21:00

Migránsoknak emléket állító obeliszket állítottak fel Kasselben.

Olu Oguibe Amerikában élő nigériai származású művész. Az 54 éves férfi "Idegenek és menekültek emlékműve" címmel készített egy 16 méter magas obeliszket betonból a kasseli Documenta kortárs képzőművészeti fesztiválra. Az obeliszken aranyozott betűkkel ugyanaz a mondat olvasható németül, angolul, törökül és arabul.

Idegen voltam, és ti befogadtatok"

– olvasható az emlékművön.

Az obeliszket korábban a város egyik legfrekventáltabb pontján, a Königsplatzon állították fel, ami heves vitákat váltott ki.

A fesztiválra készült egyes alkotásokat a város meg szokta vásárolni. Ez közpénzből történik, ezért a kulturális bizottságnak is nagy szerepe van a döntésben. Az Alternatíva Németországért (AfD) képviselői a szobor ellen foglaltak állást. A frakció helyettes vezetője, Thomas Materner ideológiailag polarizált, eltorzított művészetről beszélt az obeliszk kapcsán. Megjegyezte, hogy ha a testület úgy dönt, hogy a szobor marad, akkor minden egyes migránsok által elkövetett merénylet után demonstrációt fognak szervezni a szobor elé.

A nagy vitát kiváltó műalkotást hónapokig tartó huzavona után egyszer hirtelen eltávolították a városból, de aztán a városvezetésnek sikerült megállapodnia az alkotóval és a helyiek adományaiból 126 ezer euróért megvásárolta a 2017-es Documenta fesztiválra készült obeliszket.

Az alkotást végül Kassel belvárosának szélén helyezik el. 

Olu Oguibe örül, hogy a művét ismét elhelyezik Kasselben, habár megjegyezte, hogy ő a belváros egy központi helyén látta volna szívesen az alkotását, a városvezetés azonban ehhez nem járult hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére