Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Migrációkutató: újabb migránshullámot indíthat Afrikából a koronavírus-járvány

888.hu

2020.04.30. 09:32

Borzalmas következményekkel kell számolni Afrikában a koronavírus-járvány terjedése miatt: az ENSZ szerint 3,3 millió halottra és 1,3 milliárd fertőzöttre lehet számítani. A Migrációkutató Intézet elemzése rámutat, hogy hosszabb távon az ottani probléma megoldása is Európára hárul, és a gazdasági hatások miatt újabb migrációs hullámra kell számítani.
A koronavírus-járvány újabb nagy gócpontja az afrikai kontinens, amelynek társadalmi és gazdasági alrendszerei még kevésbé állnak készen a pandémia következményeinek kezelésére, mint más térségek: jól mutatja ezt, hogy az 1,3 milliárd összlakosságú kontinens nagyságrendileg annyi lélegeztetőgéppel rendelkezik, mint a 9,8 millió lakosú Magyarország

– írja legfrissebb elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Az elemzés beszámol róla, hogy az ENSZ Afrikai Gazdasági Bizottságának tanulmánya szerint

a következő hónapokban 300 000 és 3,3 millió közötti afrikai lakos vesztheti életét a betegség következtében, és akár 1,2 milliárdan is megfertőződhetnek.

„Sokkal súlyosabbak lesznek azonban a járvány gazdasági-társadalmi hatásai:

Afrikának legalább 44 milliárd dollárjába fog kerülni a COVID-19 elleni védekezés, de extrém esetben ez elérheti a 446 milliárdot is.

Mindez 5–18%-os GDP-csökkenést vetít előre 2020-ra, ami 79 millió embert taszíthat mélyszegénységbe – vagyis éhezésbe.

Az elmúlt hetek zavargásai Szomáliától kezdve Elefántcsontparton át a Dél-afrikai Köztársaságig jelzik, milyen mértékben áshatják alá a regionális stabilitást a pandémia gazdasági és társadalmi következményei.

Mindezek nagyban hozzá fognak járulni a dzsihádisták további térnyeréséhez, illetve az irreguláris migráció erősödéséhez.

A járvány afrikai következményeinek mérséklése csak nemzetközi összefogással képzelhető el, amelyben a közvélekedéssel ellentétben nem elsősorban Kína vagy az Egyesült Államok játszhatja a vezető szerepet, hanem – mint az afrikai problémák kapcsán leginkább érintett kontinens – Európa, amelynek jól felfogott érdeke a negatív hatások tompítása.”

A tanulmány végkövetkeztetése pedig lesújtó Európára nézve:

„Nem lehetnek illúzióink afelől sem, hogy ennek interkontinentális következményei mely régiót fogják sújtani a legjobban. Afrika és Európa történetileg, kulturálisan és gazdaságilag is összenőtt, és bár ezen a terhen az öreg földrész másokkal is osztozni fog (a Közel-Kelet például szintén fontos célpontja az Afrikából eredő illegális migrációnak), nem kétséges, hogy a kihívások zömével a mi kontinensünknek kell szembenéznie, legyen szó regionális instabilitásról, illegális bevándorlásról vagy dzsihádista fenyegetésről.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére