Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz a német kormánykoalíció sorsa Merkel után?

Forisek Ádám

2018.11.04. 21:00

Az Angela Merkel nevével fémjelzett Kereszténydemokrata Unió, valamint a Szociáldemokrata Párt is sürgõs tanácskozásba kezdett annak érdekében, hogy valahogy megpróbáljanak kiemelkedni a politikai válságból. Nézzük, milyen változásokra lehet számítani.

Németország két kormányzó pártja igen viharos időszakon van túl, éppen ezért vasárnap Berlinben a két párt vezetősége összeült, hogy megvitassák pártjaik jövőjét – írja a Deutsche Welle.

Mint ismert, Angela Merkel nemrégiben jelentette be, hogy távozik, és nem indul újra se a kancellári címért, se a pártelnöki tisztségért. A CDU ezért kétnapos tanácskozáson próbálja megtalálni Merkel utódját. A lap szerint a jelöltek az elkövetkezendő hetekben fogják bemutatni vízióikat a delegáltaknak.

Jelen pillanatban három induló versenyez azért, hogy Merkel helyét betöltse. Egyikőjük Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető, egy friss felmérés szerint őt akarják a legtöbben látni a CDU élén, a német választók 38 százaléka szavazna rá.

A második jelölt Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter, aki a napokban adott interjújában úgy vélte, a migráció miatt vesztette el a párt az emberek bizalmát. Õ jelen pillanatban úgy tűnik, a jobboldal felé nyitna, ha CDU-elnök lenne. Nem támogatja feltétlenül az ENSZ migrációs paktumát, és a szociáldemokratáktól is eltávolodna.

A harmadik jelölt pedig Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára. Politikailag ő áll legközelebb Merkelhez, míg Merz és Spahn a CDU konzervatív irányzatához sorolandóak.

Nem túl fényes a helyzete a koalíciós partnernek sem

A CDU és a Szociáldemokrata Párt (SPD) közti koalíció így is borotvaélen táncolt.

Az SPD szempontjából azért volt szükség vasárnapi elnökségi ülésre, mert a párt népszerűsége egyszerűen megállíthatatlanul süllyed. A baloldali párt több évtizedes, meghatározó szerepe egész egyszerűen megtört.

Egy ezen a hétvégén megjelent közvélemény-kutatás szerint a CDU a szavazók 27 százalékának bizalmát élvezi (ami igen nagy mértékű romlás a választáson szerzett 33 százalékhoz képest), az SPD viszont mindössze 13 százalékot kapna.

A bajorországi és hesseni választás után a párt identitásválságba jutott, így a párt vezetői közül nem mindenki ért egyet azzal, hogy a koalíciót mindenáron fent kell tartani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére