Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel szomorú, globális összefogást szeretne

Pörge Béla

2016.11.23. 12:58

Angela Merkel csalódottságának adott hangot szerdán a német parlamentben amiatt, hogy a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás (TTP) valószínûleg nem fog megvalósulni.
BERLIN, 12:58

Angela Merkel csalódottságának adott hangot szerdán a német parlamentben amiatt, hogy a csendes-óceáni kereskedelmi megállapodás (TPP) valószínűleg nem fog megvalósulni.

A német kancellár először szólalt fel a Bundestagban azóta, hogy bejelentette, újra indulni fog az államfői posztért. Beszédében név szerint nem említette Donald Trumpot, viszont arra kérte a nemzeteket, hogy közösen oldják meg a felmerülő globális problémákat. A gyűlölet elleni fellépésre is buzdított.

Õszinte leszek, nem örülök annak, hogy a TPP realitása egyre csökken. Nem tudom, kinek kedvez ez"

idézi Merkelt a Fox News.

A TPP, teljes magyar nevén a Csendes-óceáni Partnerség tizenkét ország aláírásával jött létre, de még ratifikálni is kellene az érintett államoknak. Kifejezetten a térség szabadkereskedelméről szól, olyan országok részvételével, mint Ausztrália, Japán, Chile vagy az USA. Az egyezmény Barack Obama egy külpolitikai vesszőparipája volt.

Hozzátette azt is, hogy biztos benne, hogy lesznek más hasonló megállapodások a későbbiekben, amelyek viszont nem lesznek olyan előnyösek, mint amilyen a TPP lett volna, és amilyen a TTIP lehet. Persze, ha egyáltalán lesz TTIP, ugyanis Trump azt az egyezményt is kritizálta már.

A TTIP az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény nevének rövidítése, melyet régóta terveznek, de az első hivatalos tárgyalás 2013-ban volt róla. A Brexit és Trump megválasztása is kérdőjeleket von az egyezmény sorsa köré.

Donald Trump korábban kijelentette, hogy Japán bevonásával az egyezmény lehetőséget adna Kínának, hogy a "hátsó ajtón" ő is belépjen. Éppen emiatt ellenzi a TPP-t, és helyette az amerikai munkások érdekeit fogja képviselni. A TTIP ellen is felszólalt már, annak a megvalósulása is kérdéses.

Ahogyan azt a többi tizenegy ország képviselői már megjegyezték, a TPP az USA nélkül semmit sem érne.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére