Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel szenved a koalíciós tárgyalásoktól

Tóth Dalma

2017.10.31. 11:28

Már három hete folynak a koalíciós tárgyalások a CDU, a CSU, az FDP és a Zöldek között, de eddig nincs eredmény.
BERLIN, 10:58

Már három hete folynak a koalíciós tárgyalások a CDU, a CSU, az FDP és a Zöldek között, de eddig nincs eredmény.

Sokkal több olyan téma van a pártok között, amiben nem értenek egyet, mint amiben egyetértenek. Merkelre ezért még hosszú út vár, mielőtt felállítaná az új kabinetjét – írja a DW.

A Jamaica-koalíció a CDU, a CSU, a Zöldek és a liberális párt koalícióját jelenti, mely a pártok színeire utal. Egyszer tartományi szinten már sikerült kormányt alakítaniuk, de ezt most szövetségi szinten kellene végrehajtaniuk, ami elég nehézkesen megy. Ahogy folynak a tárgyalások, ahelyett, hogy egyre több témában kötnének kompromisszumot, inkább csak azon témakörök listája nő, amiben nem értenek egyet.

Migránspolitika

A CDU és a CSU szeretne egy felső határt húzni, amelynél több migránst nem fogadnak be évente Németországba. Az FDP és a Zöldek azonban ezzel nagyon nem értenek egyet. Merkelék azt szeretnék, ha nem ismétlődhetnének meg a 2015-ös történések, amikor is ellenőrizetlenül áramlott be az országba közel 1 millió migráns; de a két másik pártot ez nem érdekli.

A családegyesítés kapcsán is megy a vita. Az előző kormány 2018 márciusáig felfüggesztette a családegyesítés folyamatát, amit Merkelék meghosszabbítanának, de a Zöldek ennek pont az ellenkezőjét szeretnék. A felfüggesztést már most eltörölnék, nem pedig kiterjesztenék. Az FDP pedig azt javasolja, hogy ne jöhessen minden befogadott menedékkérőnek a családja automatikusan Németországba, hanem minden családegyesítést egyesével vizsgáljanak ki.

Energia- és klímapolitika

Abban az összes párt egyért, hogy Németország szén-dioxid-kibocsájtását 2020-ra az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal csökkenteni kell, habár ettől még messze vannak, azonban a többi kérdést illetően eltérő véleményeket fogalmaznak meg. A Zöldek azonnal bezárnák Németország 20 leginkább környezetszennyező erőművét, és mindent megújuló energiával helyettesítenének 2030-ig. Az FDP akkor írja alá a klímapolitikára vonatkozó szerződéseket, ha az versenyképes lesz. Az energia- és klímapolitikai tárgyalásokat vezető CDU-s Armin Laschet viszont Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, amely tartomány igen gazdag a lignitben, amit az erőművekben előszeretettel égetnek el.

Nyugdíj

A szociálpolitika a héten folytatott megbeszélések egyik fő témája lesz. A CDU eltörölné a 63 éves nyugdíjkorhatárt. A Zöldek viszont azt szeretnék, ha a munkaerőpiac szélére szorult munkavállalókat az állam megvédné attól, hogy idős korukra is szegénységben kelljen élniük. Ezért azt szeretnék elérni, ha egy alapjövedelmet biztosítana az állam számukra. Az FDP eközben megszüntetné a nyugdíjkorhatárt, és az alapján határozná meg ki mennyi pénzt kap, hogy ki, mikor megy nyugdíjba. Ezek szerint minél előtt hagyná ott valaki a munkapiacot, annál kevesebbet kapna. Az FDP úgy látja, hogy hosszabb ideig kellene dolgoznia azoknak, akik meg akarják kapni a teljes nyugdíjösszeget.

Munkapiac

Az FDP maximálisan 48 órában szabályozná a munkaórák számát, de egyébként lazítanának a szabályokon, például enyhítenének az ideiglenes munkavállalók és az alvállalkozók védelme érdekében létrejött törvényeken. A Zöldek egy olyan minimálbért határoznának meg, ami elegendő az alapvető életszínvonal biztosításához. A CDU és CSU pedig "csak" azt akarja, hogy 2025-re elérjék a teljes foglalkoztatottságot.

Adópolitika

A CDU, CSU és az FDP eltörölné a vagyon után fizetett adót, de a Zöldek ragaszkodnak hozzá. A jobbközép pártok eltörölnék a szolidaritási adót is, amit a volt NDK-beli tartományok kapnak. Az adót magánszemélyek fizetik az évi személyi jövedelemadójukon (szja) felül. A szolidaritási adóból évente több mint 15 milliárd euró bevétele van a német szövetségi költségvetésnek. A Zöldek elég kétértelműen állnak a kérdéshez, amiben még szintén nem született megegyezés. A bevezetett adót a jelenlegi szabályok szerint 2019-ben meg kell szüntetni.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A gendersemleges játékok ötlete megdőlni látszik

Habár sokan megszüntetnék a lányoknak és a fiúknak készült játékokat, melyeket nemsemleges játékokkal helyettesítenének, kiderült, a természet ezt másképp gondolja.

Zelenszkij pártja nyerte az ukrán választásokat

Soha nem szavaztak még ilyen kevesen ukrán parlamenti választásokon.

Németországban a Zöldek szavazói utaznak a legtöbbet repülővel

Úgy látszik, hogy a környezetvédelem és a kényelem közül inkább utóbbit választják a zöldpárti szavazók.

Salvini: Olaszország nem az EU menekülttábora

Salvini: Olaszország nem az EU menekülttábora

Franciaország és Németország nem diktálhatja az európai migrációs politikát – szögezte le Matteo Salvini olasz belügyminiszter a francia kollegájának, Cristophe Castanernek írt levelében, és azt is megüzente vasárnap a közösségi médiában, hogy Olaszország nem lesz Brüsszel, Párizs és Berlin menekülttábora.

Ez itt maga a pokol: tűzvész pusztít Portugáliában

Ez itt maga a pokol: tűzvész pusztít Portugáliában

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén; a rendőrség vizsgálatot indított, mert gyanúsnak találja a tűzvész keletkezésének körülményeit.

Aranyérmet szereztek a magyar diákok a Nemzetközi Biológia Diákolimpián

Mind a négy magyar induló aranyérmet szerzett a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián (IBO – International Biology Olympiad) Szegeden.

Trump: London utcái nem lesznek biztonságosak, amíg Khan a vezető

Trump: London utcái nem lesznek biztonságosak, amíg Khan a vezető

Az amerikai elnök már sokadjára fogalmaz meg kritikát London „ostoba és inkompetens” polgármesterével szemben.

Reménykeltőek az Európai Bizottság új elnökének kijelentései

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint reménykeltőek Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének kijelentései.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére