Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megszívták azok a németek, akik migránsoknak segítettek

888.hu

2018.11.18. 19:03

A német hatóságok több ezer embertõl követelik a migránsok ellátásának költségét. Van olyan is, akin kis híján százezer eurót akarnak bevasalni.
BERLIN, 19:03

A német hatóságok több ezer embertől követelik a migránsok ellátásának költségét. Van olyan is, akin kis híján százezer eurót akarnak bevasalni.

Több mint 7000 német állampolgár vett részt a "Flüchtlingshilfe Syrien" (Szíriai Menekültek Támogatása) programban. Ezeket a programokat a német tartományok hirdették meg, területileg eltérő szabályozással, válaszul a 2015-ben csúcsra járatott bevándorlási válságra. A program lényege, hogy tehetős németek felkarolnak olyan szíriaiakat, akik még nem indultak el a jobb élet reményében Európába. Azok, akik jelentkeztek a programba vállalták, hogy fizetik szír migránsok repülőjegyét, szállását és megélhetési költségeit. Azonban az elmúlt hónapokban sokan meglepő leveleket kaptak a hatóságoktól.

A Deutsche Welle két történetet mutat be. Christian Osterhaus a felesége figyelmeztetése ellenére vett részt a programban adományozóként. Egy gyermek és egy fiatal lány Németországba való utazását fizették ki, majd adtak pénzt albérletre és ételre is. A férfi idén nyáron érdekes levelet kapott a bonni munkaügyi hivataltól: a levél szerint a befogadott migránsok után további 7239 eurót (körülbelül 2,3 millió forint) kellene még befizetnie.

Megszívták

A jótékonykodók egy 2016-os törvényváltoztatás miatt szívhatják a fogukat. Eszerint a támogatási időszak nem jár le azzal, hogy ha a támogatott migránsnak időközben pozitívan bírálják el a menedékkérelmét. A szabályok szerint a 2016. augusztus 6. előtt kifizetett támogatások esetében összesen 3 évig, az azután megkezdett támogatásokat pedig 5 évig kell folyósítani.

Osterhaus a számla láttán azt nyilatkozta, hogy így is vállalta volna a támogatást. Õ valószínűleg szerencsés, hiszen van mit a tejbe aprítani. Azt azonban kifogásolta, hogy a német kormány visszaható hatályú jogszabályt kreált ebben az ügyben.

Lothar Mahlberg ügyvéd számos ügyben képviseli azokat, akik fizették a migránsoknak a repjegyet és a németországi tartózkodást. Az ügyvéd elmondta, hogy a szabályozás tartományonként eltérő. Az ügyvédnek Kölnben sikerült elérnie néhány ügyben, hogy a hatóság elengedje a tartozást, ám a DW szerint a tartományonként eltérő szabályok miatt ez nem valószínű, hogy minden esetben így lesz.

Visszásságok

Ám nemcsak a gazdag németek úri huncutsága volt a migránsok legális úton való behozatala. Egyes, korábban az országba érkezett migránsok családegyesítésre akarták felhasználni a programot. Ilyen Farid Hassan esete is. A férfi 20 éve él Németországban, és Szíriából a program segítségével áthozta a szüleit, két testvérét és azoknak a családját.

Az 53 éves szír férfinek 85 000 eurót (több mint 27 millió forint) kellene befizetnie a család után.

Ha a családom embercsempészek segítségével érkezett volna a Balkánon keresztül, akkor most nem lenne ez. Ám mivel a hivatalos utat választottam, fizetésre köteleztek"

– méltatlankodott Hassan.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére