Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország ellenségei a Sargentini-jelentést használnák fel a teljes pályás letámadásra

888.hu

2018.09.08. 14:20

Az Európai Néppárt (EPP) több nemzeti delegációja abban bízik, hogy a Sargentini-jelentés jövõ heti európai parlamenti szavazása után meglesz a szükséges többség a jobbközép erõket összefogó pártcsaládon belül a Fidesz kizárására - írta szombaton a liberális brüsszeli lap, a Politico.

Az Európai Néppárt (EPP) több nemzeti delegációja abban bízik, hogy a Sargentini-jelentés jövő heti európai parlamenti szavazása után meglesz a szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládon belül a Fidesz kizárására – írta szombaton a liberális brüsszeli lap, a Politico.

A Sargentini-jelentést használnák fel a kizárásra?

A hírportál arról számolt be, hogy az EPP-ben továbbra is vannak törekvések a magyar kormánypárt kizárására, de a többség egyelőre kivárja, mit fog mondani Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentés keddi vitáján, és arra hogyan fog reagálni Manfred Weber frakcióvezető.

A kérdés, hogy milyen széles a néppárt ernyője, mely pártok férnek be alá és melyek nem, a jövő héten rendkívül aktuálissá válik – írja az MTI a Politicóra hivatkozva.

A szakértők szerint a pártcsaládon belüli bármilyen törés messzemenő következményekkel járna a 2019-es EP-választások előtt, és a rivális erők malmára hajthatná a vizet.

Ez a politikai realitás a magyarázata annak, miért vallottak kudarcot a Fidesz kizárására irányuló eddigi törekvések, az ugyanis talán azt eredményezné, hogy a következő ciklusban az EPP elveszíti a legerősebb frakciónak kijáró előnyöket – vélekedtek.

Egyes tagpártok eddig is elfogadhatatlannak tartották a magyar kormány tevékenységét, ők abban reménykednek, hogy a jövő heti szavazással eljön végre a pillanat, amikor meglesz a kellő támogatottsága a Fidesz kizárásának, ez azonban a Politico szerint közel sem egyértelmű.

Miközben korábban számos nemzeti delegáció ellenérzéseit fejezte ki a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatosan, a híroldal megkeresésére ezúttal mindössze két tagpárt erősítette meg, hogy támogatnák a jelenlegi kizárási törekvéseket, a többség még kivár.

A jelentés készítői félnek Orbán Viktor érveitől

Orbán Viktor miniszterelnök csak egyetlenegyszer és összesen hétperces időkeretben szólhat hozzá a Sargentini-jelentés európai parlamenti vitájához. Az EP korlátozó intézkedése alapján a magyar miniszterelnök a vita végén sem válaszolhat az addig elhangzottakra reagálva.

Az Európai Parlament ezzel a cenzúrával felérő korlátozással szakít azzal a 2011 óta bevett szokásjoggal, amely szerint ha Magyarországról szóló jelentések voltak terítéken az EP plenáris ülésén, akkor Orbán Viktor jellemzően 20 percig beszélhetett a vita elején, valamint a vita végén is válaszolhatott a Magyarországot ért rágalmakra. 

Trükkök százai

A Sargentini-jelentés elfogadásához és a Magyarországgal szembeni eljárás folytatásához a szavazáskor jelen lévő EP-képviselők voksainak kétharmadára, illetve az összes képviselő szavazatának abszolút többségére van szükség. A kormánypárti politikusok szerint jelenleg arra van törekvés, hogy a tartózkodó szavazatokat ne az érvényes voksok közé számítsák, így érve el, hogy biztosan meglegyen a hazánk elítéléséhez szükséges arányszám – írtuk korábban.

Ahogy közeledik a Sargentini-jelentés vitájának napja, egyre durvább dolgok kerülnek napvilágra, egyre nagyobb a nyomás mindkét oldalon. Úgy látszik, Soros is mozgósította európai parlamenti frakcióját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére