Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macron szerint a náci kollaboráns Pétain marsallról legitim megemlékezni

888.hu

2018.11.07. 20:58

Pár nappal korábban még leprának nevezte a nacionalizmust, de ma már a nácikkal kollaboráló Pétain marsallról is megemlékezne.

A franciaországi zsidó szervezetek tanácsát megdöbbentette, hogy Emmanuel Macron államfő szerdán "legitimnek" nevezte a megemlékezést Philippe Pétain marsallról.

Anélkül, hogy tagadnánk, hogy az első világháborúban nagy katona volt, a Magas Törvényszék 1945 júliusában árulásért és az ellenséggel való kollaborálásért halálra és a nemzet megvetésére ítélte"

– írják a zsidó szervezetek.

Emmanuel Macron jelenleg egyhetes körúton van az első világháború franciaországi emlékhelyein. Az észak-franciaországi Charleville-Meziere-ben szerdán az államfő egy kérdésre válaszolva legitimnek nevezte, hogy szombaton Párizsban az Invalidusoknál Pétain marsallra is emlékezni fognak az első világháborúban a francia csapatot irányító hét másik marsallal egyetemben.

Philippe Pétain az első világháborúban tábornok volt, és a fegyverszünetet követően kapta meg a marsalli fokozatot.

Nagy katona volt, ez tény. A politikai élet – mint az emberi természet időnként – összetettebb, mint hinnénk. Én mindig is szembenéztem hazánk történelmével"

– mondta Emmanuel Macron.

A két világháború közötti időszakban hősnek számító Philippe Pétain marsall által vezetett kollaboráns kormány, amelyet székhelyéről, egy közép-franciaországi városról neveztek el, 1940. július 10. és 1944. augusztus 20. között volt hatalmon a megszállt Franciaországban. Ez idő alatt a Vichy-kormány segítségével 76 ezer francia zsidót deportáltak a nácik haláltáborokba. Pétain marsall 1945-ös halálos ítéletét Charles de Gaulle tábornok életfogytiglani börtönre változtatta. Pétaint az atlanti partokkal szemben lévő Yeu-szigetének várába börtönözték be, ahol hat évvel később meghalt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére