Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leleplezték Lech Kaczynski volt lengyel elnök emlékmûvét

Zelenka Dóra

2018.11.10. 21:54

Az emlékmû Varsó egyik fõterén, a Pilsudski téren kapott helyet. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski a ceremónián elmondta: a 2010-es szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvére a szuverén és igazságos Lengyelország megteremtésére törekedett.
VARSÓ, 21:54

Az emlékmű Varsó egyik főterén, a Pilsudski téren kapott helyet. A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski a ceremónián elmondta: a 2010-es szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvére a szuverén és igazságos Lengyelország megteremtésére törekedett.

A lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója előestéjén megtartott avatáson részt vett Lech Kaczynski lánya, Marta, valamint a lengyel politikai vezetők, köztük Andrzej Duda elnök is.

Jaroslaw Kaczynski beszédében kiemelte: testvére tevékenysége döntően hozzájárult ahhoz, hogy ellenszegülhettek annak, amit posztkommunizmusnak hívnak, amely az előzőnél jobb, de még mindig óriási hibákkal terhelt rendszer volt.

Andrzej Duda aláhúzta: Lech Kaczynski a haza szolgálatának szánta életét, és e misszió teljesítése közben érte a halál. 

Az elhunyt elnöknek átgondolt elképzelése volt Lengyelország fejlesztéséről. Ezt mi ma megvalósítjuk"

– jelentette ki Duda.

Hangsúlyozta: Pilsudski óta Kaczynski volt az első nagy lengyel államfő. Ezért méltó erre az emlékműre.

A Lech Kaczynskit ábrázoló, több mint háromméteres bronzszobor egy három és fél méter magas gránittalapzaton áll. Az emlékművet Józef Pilsudski marsall, Lengyelország két háború közötti vezetője szobra szomszédságában állították fel. Közelében van a szmolenszki légi katasztrófa összes áldozatának szentelt, idén áprilisban leleplezett, utashidat felidéző emlékmű is.

Az ellenzéki pártok képviselői nem jelentek meg a szombati avatáson a mindkét szmolenszki emlékmű felállítását megelőző, 2010 óta tartó politikai huzavona nyomán. A gyászünnepség során ráadásul hallhatóak voltak a közelben ellentüntetést tartó ellenzéki aktivisták bekiabálásai is.

2010. április 10-én a magas rangú lengyel küldöttség a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartott. Az elnöki repülőgépnek az oroszországi Szmolenszknél történt katasztrófájában Lech Kaczynski és felesége, Maria mellett életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit sok képviselője.

A katasztrófa körülményei máig tisztázatlanok, a műszaki okok vizsgálatát végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak. A jelenlegi lengyel kormány által létrehozott bizottság új vizsgálatot indított. Október 12-én az Európa Tanács határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel Moszkvát, hogy a lezuhant repülőgép roncsát szolgáltassa vissza Varsónak. Lengyelország az utóbbi években többször hiába kérte az eredeti feketedobozok és a géproncs visszaadását Oroszországtól. Moszkva ezt a még mindig folyamatban lévő oroszországi bűnügyi vizsgálat lezárásától tette függővé - írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére