Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Külügyminiszteri találkozó: magyar-lengyel, két jóbarát

888.hu

2016.02.03. 15:58

A magyar és a lengyel külügyminiszter találkozója, a két kormányfõ találkozóját készíti elõ

A magyar-lengyel és a visegrádi együttműködés (V4) mindig is a magyar külpolitika fókuszában volt, és ez így lesz a jövőben is" 

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett lengyel kollégájával szerdán Budapesten.

A tárcavezető kiemelte:

Lengyelországgal szemben elfogadhatatlan támadás indult meg Európában, de a lengyel népnek és Lengyelországnak jár a tisztelet."

A kormány és a Fidesz-KDNP korábban is kiállt a lengyel kormány mellett, sőt az európai parlamenti képviselő, Szájer József is igaztalan támadásokról beszélt korábban.

Szijjártó Péter kifejtette: a visegrádi együttműködés további erősítése stratégiai fontosságú Magyarországnak, hiszen a V4 nélkül gyengébbek lennénk, e nélkül sok sikert nem értek volna el a múltban az EU-keretek között. De nem tragédia, ha bizonyos kérdésekben különböző megközelítést alkalmazunk - tette hozzá.

A magyar kormány azért is fontosnak tartja a V4 erősítését, mert az elkövetkező időben is a közép-európai térség lesz az európai növekedés motorja

A miniszter arról is beszélt, hogy a két országot sok biztonságpolitikai, gazdasági és energetikai érdek is összeköti.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy

Magyarország hálás Lengyelországnak, hogy segítséget adott a legnehezebb időkben az ország és a schengeni övezet határának megvédéséhez. A külső schengeni határral rendelkező országok közül csak Magyarország felelt meg teljes mértékben az előírásoknak, és ehhez szükség volt visegrádi keretekben Lengyelország segítségére is.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország szolidaritásáról biztosította országát, egyúttal hangsúlyozta:

Európának nem marginális kérdésekkel kellene foglalkoznia, hanem a valódi problémákkal.

A lengyel miniszter méltatta a magyar és a lengyel nép barátságát, a V4 jelentőségét és a sikeres gazdasági, energetikai projekteket.

Witold Waszczykowski kijelentette: eddig még nem volt olyan ügy, amely szétválasztaná a két országot, mindenben egyetértenek vagy nagyon hasonló nézeteket vallanak, hasonló megoldási javaslataik vannak a problémákra.

A kvótakérdésben is egyetértenek a felek

Waszczykowski még miniszteri beiktatása előtt megjegyezte, hogy Lengyelország eleget tesz menekültügyi kötelezettségeinek, de ez irányú politikájának alapja a menekültstátusért folyamodók kérvényeinek egyéni elbírálása lesz, és látatlanban nem egyezik bele semmiféle uniós kvótarendszerbe.

A lengyel külügyminiszter megjegyezte: budapesti látogatása alkalmával a lengyel kormányfő jövő heti magyarországi útját is előkészítik.

David Cameron és Donald Tusk egyeztetéseivel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: fontos, hogy lehetőség szerint legyen V4-es álláspont az ügyben, és erre jó esély van. Az EU érdeke, hogy Nagy-Britannia az unió része maradjon - tette hozzá. (Itt elsősorban a brexitre - Anglia kilépése az EU-ból -, valamint arra gondolt, hogy Nagy-Britannia korlátozni szeretné a külföldi munkavállalóknak adható szociális juttatásokat.)

Witold Waszczykowski kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a NATO keleti határa rosszabbul védett, mint a nyugati, ami tarthatatlan.

Szijjártó Péter kérdésre közölte: Magyarország egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott, hogy NATO-csapatokat vagy amerikai hadfelszerelést állomásoztassanak itt.

A magyar külügyminiszter azt is elmondta, Közép-Európa érdeke, hogy Schengen fennmaradjon.

(MTI)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére