Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiakadtak a nyelvészek a gendersemleges németen

Tóth Dalma

2019.03.08. 10:08

Sok fejtörést okoz a németeknek, hogy hogyan legyenek píszík. A legújabb divat szerint például csillagot raknak a szavak végére, hogy ne bántsanak meg senkit sem azzal, hogy férfinak vagy nõnek nevezik.

A Német Nyelvért Egyesület (VDS) ártalmasnak és nevetségesnek nevezte azokat a változtatásokat, amelyek a nemsemleges szavak megalkotására törekszenek.

Németországban az utóbbi időben úgynevezett "gendercsillagot" raknak a szakmát vagy az illető pozícióját leíró szavak végére, ugyanis a németben annak függvényében változhat a szavak vége, hogy férfiről vagy nőről beszélünk. Mivel ma már nem elég píszí a két nem, gondolni kell azokra is, akik egyik kategóriába sem tudják besorolni magukat. Õket viszont sérti, hogy a német nyelv miatt választaniuk kell, hogy éppen férfiak vagy nők, hiszen ők úgy érzik, igazából egyik sem.

A VDS egy petíciót indított – amelyet már több mint 100 író, szatirikus és tudós írt alá –, melyben arra kérik a szakszervezeteket, a hatóságokat és az újságírókat, hogy továbbra is úgy használják a német nyelvet, ahogy eddig. Azaz használják a férfiakat és a nőket megkülönböztető jelzéseket.

Egyébként a csillagon kívül még választóvonallal "I" vagy alulvonással "_" szokták gendersemlegessé tenni a szavakat. A több mint 36 ezer taggal rendelkező Német Nyelvért Egyesület szerint a gendersemleges módosítások nevetséges nyelvi konstrukciókat eredményeztek.

Ezt úgy kell elképzelni hogy a barát/barátnőt a következőképpen írják: Freund*in. Így te választod ki, hogy barátról (Freund) vagy barátnőről (Freundin) van szó. A csillag helyére pedig kerülhet választóvonal vagy aláhúzás.

A német nyelvben gyakran a férfit használják a férfiak és a nők közös megnevezésére is. Bár mindennek nincs köze a biológiai nemhez, mégis mindez bonyodalmat okozott, főleg mióta Németország olyan haladó lett, hogy három nem közül választhatnak a lakosok. Például a Radfahrer (biciklis) píszí változata a Radfahrenden lett. Sokszor a férfiak és a nők helyett inkább csak személyekről és emberekről beszélnek, hogy ne bántsák meg a harmadik nem képviselőit. Ezt a taktikát alkalmazza a kölni közszolgálati rádió, a Nova is.

A hivatalos kommunikáció terén Hannover városában vezették be elsőként a három nem közti egyenlőséget kifejező változatot. A városban minden e-mailt, sajtónyilatkozatot, brosúrát, űrlapot, szórólapot és levelet az új irányelvek szerint írnak, azaz például elhagyják a hölgyem és az uram hagyományos megszólítást is.

Németországban tavaly nyáron hagyta jóvá a kormány az alkotmánybíróság javaslatát, miszerint az anyakönyvi kivonatban a férfin és a nőn kívül biztosítanak egy harmadik választási lehetőséget is.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Tévhitek a klímaváltozásról: A nap a bűnös?

Tévhitek a klímaváltozásról: A nap a bűnös?

Rengeteg közhely és tévhit kering a klímaváltozással kapcsolatban mindkét oldalról. Új cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hogy ezek vajon mennyire igazak, mit gondol ezekről a tudomány.

Húszfős pakisztáni migránsbanda csonkolta le egy fiatal kertész kezét Angliában

Húszfős pakisztáni migránsbanda csonkolta le egy fiatal kertész kezét Angliában

Egy idős hölggyel erőszakoskodott egy 27 éves migráns, akit munkába igyekvő kertészek állítottak le. Nem vette jó néven, húszfős bandával tért vissza.

Lezárult a párizsi merényletekkel kapcsolatos nyomozás, leghamarabb egy év múlva kezdődhet a per

Lezárult a nyomozás a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat ügyében, amelynek pere leghamarabb egy év múlva kezdődhet el – közölte hétfőn a francia terrorelhárítási ügyészség.

Kirekesztés elleni gabonapehely hatezer forintért? A hülyének is megéri!

A Kellogg’s összekeverte az összes gabonapelyhét, hogy a kirekesztés ellen tiltakozzon. Zseniális!

Salvini Olaszok Koalíciójának nevezte el a jobbközép pártok szövetségét

Salvini Olaszok Koalíciójának nevezte el a jobbközép pártok szövetségét

Egységbe forrt a jobboldali és jobbközép pártok szövetsége. Eközben a Giuseppe Conte vezette kormányban egyre erősebbek az ellentétek.

Felfüggesztették Varjú László mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László mentelmi jogát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére