Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jövő héten amerikai-orosz tisztségviselők fognak tárgyalni, Blinken nem vár áttörést

888.hu/MTI

2022.01.09. 20:50

Nem vár áttörést az amerikai külügyminiszter a héten esedékes amerikai-orosz biztonsági tárgyalásoktól, de reméli, hogy sikerül valamilyen közös alapra jutni az ukrajnai válság kapcsán.

 

Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió Az unió állapota című műsorában közölte:

Nem hiszem, hogy bármilyen áttörés lesz a jövő héten. Felkínáljuk tárgyalásra a kérdéseket. Az oroszok is ezt teszik . ,és meglátjuk, hogy lesz-e alap az előrejutáshoz”

Blinken szerint minden előrehaladás a két félnek a tárgyaláson tett lépéseitől függ majd, amelytől Washington azt reméli, hogy megelőzhet egy újabb Ukrajna elleni orosz inváziót.
Minden, a kérdések megoldásához az Egyesült Államok, a NATO és Európa által meghozandó szükséges lépésnek kölcsönösnek kell lennie, és a Nyugat nem fog beleegyezni egyoldalú engedményekbe.

Blinken egyben konfrontáció veszélyére figyelmeztette Moszkvát.
„Megvan a párbeszéd és a diplomácia útja, hogy megoldjunk bizonyos nézeteltéréséket és elkerüljük a konfrontációt” – szögezte le.

A másik út a konfrontációé és az Oroszország számára kiterjedt következményeké, ha ismét megtámadja Ukrajnát. Látni fogjuk, Putyin elnök melyik utat választja”

- mondta Blinken.

Oroszország vasárnap közölte, hogy az ukrán válságról tartandó jövő heti tárgyalásokon amerikai nyomásra nem tesz egyetlen engedményt sem.
Blinken hangsúlyozta, hogy nehéz, ha nem lehetetlen lesz az előrehaladás a moszkvai fegyveres erők nagyszabású felvonultatása közepette az ukrajnai határ mentén.
„Nagyon nehéz most eredményre számítani a jelenlegi eszkaláció közepette, amikor Oroszország a határán csoportosított százezer katonával fegyvert szegez Ukrajna halántékának” – mondta az amerikai külügyminiszter az ABC televízió Ez a hét című műsorában.

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői vasárnap este ülnek tárgyalóasztalhoz Genfben, hogy megvitassák az ukrajnai válságot.

Oroszország egyebek mellett azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel tagjai közé Ukrajnát, és vonja ki az amerikai katonákat az észak-atlanti szövetség keleti határán fekvő országokból. A két követelés egyike sem szerepel a tárgyalások napirendjén – jelentette ki vasárnap Blinken.

Blinken az ABC-nek nyilatkozva a kazahsztáni tüntetések kapcsán leszögezte: Washington magyarázatot vár a kazah vezetőktől azzal kapcsolatban, miért volt szükségük az Oroszország vezette biztonsági erők behívására a hazai zavargások beszüntetésére, és bírálta a kormány által kiadott tűzparancsot.

Deák Dániel, a XXI, Század Intézet vezető elemzője a közösségi oldalán szintén kiemelte, hogy fontos hét fog következni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére