Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Glóbuszfigyelő: Boris Johnson hamarosan felépülhet

888.hu

2020.04.07. 22:10

Körkép a világban a koronavírus-járvány állapotáról.
Nagy Britannia

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint a legutóbbi számok arra vallanak, hogy kedvező irányú fordulat kezdődhetett az új koronavírus okozta fertőzések statisztikai folyamataiban.

Sir Patrick Vallance, aki a kormányfői feladatokat ideiglenesen ellátó Dominic Raab külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatót kedd este a Downing Streeten, grafikonokkal illusztrált beszámolójában elmondta: az újonnan fertőződött páciensek naponta kimutatott számának görbéje a korábbiaknál laposabb ívben halad az időtengely mentén.

Hozzátette: kell még hozzávetőleg egy hét ahhoz, hogy ezt bizonyossággal ki lehessen mondani, de az látszik, hogy most már nincsenek meredek kiugrások a napi esetszámokat mutató grafikonon.

Hozzátette: teljes bizonyossággal arra számít, hogy Johnson hamarosan felépül, és ismét átveszi a válságkezelés irányítását.

Boris Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, hétfő este pedig átvitték a kórház intenzív osztályára.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője is hangsúlyozta, hogy Johnson nem szorul lélegeztetésre, sem egyéb mechanikus légzéssegítő eljárásra.

A miniszterelnöki feladatok ellátását Johnson felkérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a kormányfő gyógykezelésének idejére.

 

Horvátország, Szlovénia

Egy újabb, korábban egészséges középkorú ember halt bele a Covid-19 szövődményeibe Horvátországban, Szlovéniában hétfő óta nem regisztráltak újabb haláleset. A kormány már jövő héttől enyhítene az új típusú koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokon.

Horvátországban az eddigi utolsó közlések szerint egy nap alatt 60-nal, 1282-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 18 halálos áldozata van a járványnak. A kedden bejelentett egyik halálos áldozat 92 éves, a másik 46 éves volt, utóbbi nem szenvedett más betegségben. Hétfőn szintén egy korábban teljesen egészséges középkorú férfi halt bele a Covid-19 szövődményeibe.

Szlovénia enyhítene néhány, az új típusú koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozáson – jelentette be Janez Jansa szlovén kormányfő kedd esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, vizsgálják annak lehetőségét, hogy megfelelő óvintézkedések közepette már jövő keddtől fokozatosan újraindítsák a gazdasági tevékenységeket és idővel enyhítsenek a szigorú mozgáskorlátozásokon is. A politikus a termelési, a szolgáltatási, valamint a kereskedelmi és közlekedési ágazatokra utalt, hozzátéve: természetesen azzal a feltétellel, hogy továbbra is be kell tartani a megfelelő távolságot, védőfelszerelést kell viselni és biztosítani kell a fertőtlenítőszerek használatát.

 

Törökország

Törökországban kedden rekordmértékben, egy nap alatt 3892-vel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így a járvány helyi megjelenés óta 34 109-re emelkedett – derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból.

Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szombattól hétfőig napi 3000 és 3150 között viszonylagos stabilitást mutatott, most azonban először négyezer közelébe ugrott.

Fahrettin Koca ismertette, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta halálesetek száma 76-tal 725-re emelkedett. A napi elhalálozások száma már április 1. óta 63 és 79 között mozog.

A török tárcavezető mikroblogján arról is tájékoztatást adott, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1474-en szorulnak intenzív ellátásra, 59-cel többen, mint hétfőn, és 987 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig 21-el haladja meg az előző napi értéket. Az utóbbi adat tekintetében a napokban egyértelmű lassulás tapasztalható. Koca ugyanakkor rámutatott: a gyógyultak száma is egyre nő, az utóbbi 24 órában például 256-tal 1582-re.

Az ankarai parlament kedd este kezdte meg a vitát arról a törvénytervezetről, amelynek értelmében az ország 90 ezer rabot szándékozik kiengedni a börtönökből a járvány miatt. A javaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), és parlamenti szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) készítette elő.

 

Ukrajna

A tetőpontjához közelít Ukrajnában a COVID-19 koronavírus-betegség terjedése – jelentette ki Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter kedden a Telegram üzenetküldő csatornán közzétett videóüzenetében hozzátéve, hogy éppen ezért korai még az országos karantén feloldásáról beszélni.

„A világjárvány aktív fázisaiban a betegek száma drámaian növekszik, ami drámai terhelést jelent az orvosi rendszerre nézve” – magyarázta. Szavai szerint a COVID-19-ben szenvedő betegek száma olyan gyorsan növekszik, hogy nincs elegendő orvos, sem gyógyszer, sem kórházi férőhely, hogy segítséget nyújtsanak nekik. Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy sok más országban is ilyen helyzet alakult ki, ezért korai még Ukrajnában a korlátozó intézkedések feloldásáról beszélni.

Ukrajnában március 12-én léptettek életbe országos karantént, előbb három hétre, majd március 25-én meghosszabbították április 24-ig. Ezen felül először a hónap elején, majd április 6-tól tovább szigorítottak a bevezetett korlátozó intézkedéseken. A jelenleg hatályban lévő rendelkezések kötelezővé tették egyebek mellett az arcmaszk viselését a nyilvános helyeken és a közterületeken, megtiltották a parkok, játszóterek látogatását, legfeljebb kettesével járkálhatnak az utcákon az emberek.

 

Hegyi-Karabah

Megjelent az új típusú koronavírus az örmény ellenőrzés alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban is, Azerbajdzsán pedig hat mobil kórházat épít saját betegei kezelésére. A nap folyamán bejelentették, hogy Abháziában is van fertőzött.

Az Azerbajdzsántól elszakadt régió információs központja Facebook-oldalán közölte kedden, hogy regisztrálták az első fertőzöttet. „A fertőzött személy nemrég tért vissza Örményországból, ahonnan feltehetőleg behurcolta a kórt” – derült ki a közleményből. Örményországban 853 fertőzöttet regisztráltak eddig, nyolcan hunytak el a betegségben.

Hegyi-Karabahot a nemzetközi közösség a többségében muszlimok lakta Azerbajdzsán részeként ismeri el, de keresztény szakadár örmények ellenőrzése alatt áll. A térségben a múlt héten tartottak parlamenti választásokat, az elnökválasztás második fordulóját pedig április 14-én tervezik megrendezni. Mintegy ezer újságíró és választási megfigyelő érkezett Örményországból dacára annak, hogy Jereván korábban bejelentette, korlátozni fogja a személyek mozgását Hegyi-Karabahban.

Ilham Aliyev azeri elnök kedden rendeletet írt alá hat mobilkórház létesítéséről a betegek kezelésére. Erre a célra 14,8 millió manatot (2,9 milliárd forint) különítenek el a költségvetésből. Azerbajdzsánban eddig 717 a regisztrált fertőzöttek száma, nyolc ember elhunyt a kórban.

A Georgiából egyoldalúan kiszakadt Abházia kedden bejelentette, hogy április 8-tól lezárja Oroszországgal közös határát a Pszou folyó mentén április 20-ig a koronavírus behurcolását megakadályozandó. Az erre vonatkozó rendeletet kedden írta alá Valerij Brangba „ügyvezető államfő”. A rendelkezés alól kivételt képeznek az Abháziában akkreditált külföldi diplomaták, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőr-parancsnokságának Abháziában szolgáló erői és a nemzetközi áruszállítást végző teherautók sofőrjei.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére