Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezeket az országokat szekálja a legtöbbet az Európai Bizottság

Horváth József György

2016.07.18. 18:28

Ha eddig azt hittétek, hogy csak Magyarországot cseszteti az EU, akkor most van egy jó hírünk. Nálunk "rebellisebb" tagállamok is vannak az integrációban. Az Európai Bizottság jelentése szerint 2015-ben némileg nõtt az uniós kötelezettségszegési eljárások száma, Magyarország a középmezõnyben van.
BRÜSSZEL, 18:28

Ha eddig azt hittétek, hogy csak Magyarországot cseszteti az EU, akkor most van egy jó hírünk. Nálunk "rebellisebb" tagállamok is vannak az integrációban. Az Európai Bizottság jelentése szerint 2015-ben némileg nőtt az uniós kötelezettségszegési eljárások száma, Magyarország a középmezőnyben van.

A tavalyi évben némileg nőtt az uniós jog megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárások száma a 2014-es adatokhoz képest. Az Európai Unió tagállamai között Magyarország a középmezőnyben található a folyamatban lévő ügyek számát tekintve.

A jelentés szerint 2015. december 31-én összesen 1368, egy évvel korábban pedig 1347 eljárás volt folyamatban a huszonnyolc tagállammal szemben. A legtöbb ilyen a környezetvédelem területén indult, ezt a közlekedés, a pénzügyek, a belső piac, valamint a migrációs és belügyi kérdések területe követte. Ezek adják az összes kötelezettségszegési eljárás több mint kétharmadát.

Tavaly 742 új eljárást indított a Bizottság, mert megítélése szerint valamilyen tagállami szabályozás nem állt összhangban az uniós joggal. Ezek közül 543 ügyben amiatt, mert egy tagállam késedelmesen, a határidőt elmulasztva ültetett át a saját jogrendjébe valamilyen közösségi irányelvet.

Magyarország ellen jelenleg 38 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban, amivel sorrendben a 10. az uniós tagországok között. Egy évvel korábban még 44 eljárás folyt Magyarország ellen. Magyarország ellen tavaly 27 új eljárás indult, 17 esetben késedelmes átültetés miatt.

A legtöbb, az uniós jog be nem tartása miatti eljárás Olaszország ellen folyik, ahol a bizottság 89 ponton észlelte az uniós jog megsértését.

A második helyen nagy meglepetésre a merkeli Németország áll, ellenük 88 eljárás folyik. Hol marad a német precizitás?

A harmadik helyen még dobogós Spanyolország ellen pedig 83 kötelezettségszegési eljárást tartottak nyilván tavaly december 31-én.

A legkevesebb, 21 eljárás a 2013-ban csatlakozott Horvátország ellen volt nyitva 2015 év végén. Zágrábot Dánia és Málta követte: az előbbi 23, ez utóbbi pedig 24 esetben sérti a brüsszeli testület szerint az uniós előírásokat.

Az elmúlt években jelentősen csökkent a formális kötelezettségszegési eljárások száma. 2010-ben még 2100 ilyen volt folyamatban. Az esetek számának csökkenése jórészt annak tudható be, hogy Brüsszel a nem megfelelő jogalkalmazások ügyét a kötelezettségszegési eljárás megindítása előtt a tagállamokkal folytatott párbeszéd, úgynevezett pilot eljárás keretében igyekszik rendezni.

Az Európai Bizottság 1984 óta minden évben számot ad arról, hogy az előző év folyamán a tagállamok mennyire tartották be az uniós jogot.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére