Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európai szintû cenzúrabirodalmat építenének ki a franciák

Nagy Gábor

2018.03.19. 19:28

Hétfõn mutatta be a Macron-kormány az antiszemitizmus és rasszizmus elleni új programját. Elõször a világháló francia szeletében cenzúráznák a tartalmakat, késõbb pedig egész Európára kiterjesztenék a programot.
PÁRIZS, 19:28

Hétfőn mutatta be a Macron-kormány az antiszemitizmus és rasszizmus elleni új programját. Először a világháló francia szeletében cenzúráznák a tartalmakat, később pedig egész Európára kiterjesztenék a programot.

Edouard Philippe kormányfő hétfői bejelentése az első konkrét intézkedés a 2015-ös dzsihadista merénylethullám után megnövekedett antiszemita és iszlámellenes cselekmények megfékezésére, jóllehet a kormány már hónapok óta jelezte, hogy új szabályozás van születőben.

A francia törvényeket oly módon fogják módosítani, hogy az internetes szolgáltatók minden kötelezettségét megerősítik annak érdekében, hogy a tiltott tartalmakat szűrjék, töröljék és jelezzék az illetékes hatóságok felé. Magyarán úgy cenzúrázhatnának, ahogy nekik és a politikai klímának is megfelel.

Az elképzelések szerint a németországihoz hasonló magas pénzbüntetést lehetne kiszabni azokra a közösségi oldalakra, amelyek a megjelentést követő 24 órában nem törlik a gyűlöletkeltő szövegeket, valamint a rendszeresen és tömegesen gyűlöletet hirdető oldalakat és fiókokat be lehetne tiltatni. A javaslatban szerepel az is, hogy fórumokon és csetoldalakon álfelhasználónevekkel internetes nyomozók is jelen legyenek a névtelen gyűlölködők beazonosítására. Ezentúl egy sértettnek lehetősége lesz – a brit modell alapján – minősíteni az ellene elkövetett támadás indítékát, annak érdekében, hogy az antiszemita és rasszista támadásokat jobban "azonosítani" tudják a hatóságok.

Franciaországban jelenleg ez nem lehetséges, kizárólag az ügyészség határozhatja meg egy bántalmazás esetén, hogy annak hátterében rasszista vagy antiszemita motiváció állt.

A törvénymódosítás oktatási részeként pedig "nemzeti reagáló csoportokat" hoznak létre, amelyek a tanárokat fogják segíteni a konfliktusos helyzetek kezelésében.

Emmanuel Macron március elején jelentette be, hogy Franciaország európai szinten is "harcolni fog" egy olyan szabályozási terv érdekében, amely kötelezi a szolgáltatókat, mégpedig elsősorban a közösségi oldalakat arra, hogy "nagyon gyorsan töröljék a gyűlölködő, rasszista és antiszemita sártengert".

Soha nem fogják velem azt elhitetni, hogy a közösségi oldalak országok felett álló területek. Számomra minden, amit Franciaországban tesznek közzé és ott is terjesztik, az franciaországi közlés és terjesztés. És a köztársaság törvényeinek meg kell felelnie"

– hangsúlyozta Edouard Philippe.

A kormány megbízásából Karim Amellal francia-algériai kutató, Laetitia Avia, a Köztársaság lendületben kormánypárt képviselője és Gil Taieb, a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) alelnöke készítette el azt a jelentést, amely alapján a törvényjavaslatokat a kormánypárt megfogalmazta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére