Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról

888.hu

2022.02.24. 09:51

Oroszország megtámadta Ukrajnát csütörtök hajnalban.

Cikkünk folyamatosan frissül

Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a teljes felelősség az Ukrajna elleni támadásért, és neki, valamint Oroszországnak szembe kell néznie a következményekkel – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban elmondott beszédében.

Hatalmas tömeg tüntet Szentpéterváron a háború ellen:

 

Videón, ahogy rakéták húznak el egy katonai egység fölött:

 

Az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a csernobili atomerőmű területét – erősítette meg csütörtökön Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

 

Több tüntetőt is letartóztattak, akik Moszkvában Ukrajna inváziója ellen tüntettek

 

 

Orosz rakétacsapás ér egy raktárt Odesszában:

 

 

Gáncs Kristóf: megerősíti egységeit az Ökumenikus Segélyszervezet

Orosz harci repülő támad földi célpontokat az ukrán vidéken:

 

A szovjet zászló is megjelent egy harckocsin:

 

MiG-29-es harci repülők Ukrajna felett:

 

Ruszin-Szendi: folyamatosan érkeznek a honvédségi alakulatok a keleti országrészbe

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe – közölte a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon, miután a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár Gyakorló- és Lőterén megtekintette a már megérkezett egységeket.

Ruszin-Szendi Romulusz a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van.
Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében. Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja – mondta az altábornagy.

 

A NATO és az EU együttesen ítéli el az orosz katonai beavatkozást

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság, és Charles Michel az Európai Tanács elnöke, csütörtök délutáni közös brüsszeli sajtótájékoztatóján együttesen ítélte el az Ukrajna elleni orosz hadműveletet.

A sajtótájékoztatón Stoltenberg kifejtette: „a NATO az Európai Unióval együtt Ukrajna bátor népe mellett áll, támogatja az ország szuverenitását, területi integritását és jogát az önvédelemhez”. A főtitkár üdvözölte, és az „egység erős üzenetének” nevezte az EU által bejelentett szankciókat.

Von der Leyen elnök úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió és a NATO munkája „eddig is szorosan kiegészítette egymást,” de ez a válság még közelebb hozza a két szervezetet.

„Közös kötelességünk, hogy szembeszálljunk az elmúlt évtizedek legsúlyosabb, Európában elkövetett agressziójával. Egységünk a legnagyobb erőnk. Moszkva ezt nagyon jól tudja, ezért mindent megtesz, hogy megosszon minket, de ennek éppen az ellenkezőjét érte el. Egységesebbek és elszántabbak vagyunk, mint valaha. Egy Unió, egy szövetség vagyunk, egyetlen célban egyesültünk” – hívta fel a figyelmet beszédében Stoltenberg.

Az elnök szerint az Oroszország elleni új szankciócsomag, amelyről az uniós tagállamok vezetői csütörtök esti találkozójukon tárgyalnak, „keményen sújtja majd az orosz gazdaságot, fokozza a tőkekiáramlást, növeli az inflációt és fokozatosan erőtleníti el az ország ipari bázisát”.

„Intézkedéseink gyengíteni fogják Oroszország technológiai pozícióját azokon a kulcsfontosságú területeken, amelyekből az orosz elit a legtöbbet profitál” – tette hozzá.

Charles Michel, az Európai Tanács vezetője a beszédében arra szólította fel Fehéroroszországot, hogy ne vegyen részt az Ukrajna elleni orosz katonai támadásban. „Minszknek megvan a lehetősége arra, hogy ne kövesse Moszkva pusztító akcióját, és ne vállaljon szerepet ukrán szomszédaik elleni csapásmérésben” – jelentette ki.

 

Szétlőtt tankok az út szélén:

 

Az ukrán-szlovák határon is hatalmas sor alakult ki:

 

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

Rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Ukrajnát ért orosz támadás miatt. A tanácskozás videókonferencián zajlik majd – jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) negyedik cikke szerint a NATO-tagországok tanácskozást kezdeményeznek, ha bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A főtitkár hangoztatta: „kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet”.
Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe, viszont nem szándékozik csapatokat Ukrajnába telepíteni.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács csütörtöki sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek védekező szárazföldi, tengeri és légi erőket telepítenek a keleti régióba. „Megnöveltük készenléti kapacitásainkat, hogy minden rendkívüli helyzetre reagálni tudjunk” – áll a közleményben.

A nyilatkozat felszólítja Oroszországot, hogy „térjen le az erőszak és az agresszió útjáról, máskülönben Moszkvának teljes felelősséget kell vállalnia tettei következményeiért”.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács, a tagok csütörtök esti rendkívüli egyeztetését megelőző sajtóközleményében, elítélte Oroszország „példátlan katonai agresszióját” Ukrajna ellen.
Az uniós szervezet elítélte továbbá Fehéroroszország részvételét is a beavatkozásban, és nemzetközi kötelezettségei betartására szólította fel a minszki vezetést.

„Követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel a katonai akciókkal, feltétel nélkül vonja ki minden haderejét és katonai felszerelését Ukrajna teljes területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Az erő és a kényszer ilyen jellegű alkalmazásának nincs helye a 21. században” – hívták fel a figyelmet az Európai Tanács tagjai.

A sajtóközlemény szerint a tagállamok vezetői rendkívüli tanácskozásukon „elvben megállapodnak az Oroszország elleni további intézkedésekről, amelyek és súlyos következményekkel járnak majd Moszkva számára”.

 

Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat.

Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették.

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.

A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt „harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal”. A Kijev megyei Hosztomel települést – ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van – helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására. Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.

A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. AZ ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben.

A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezi az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába. Ugyanakkor – az UNIAN hírügynökség szerint – súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében.
Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre.

Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés erre hadiállapotot vezetett be.
A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

 

M1: a következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők

A következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

A közmédia tudósítója a záhonyi határátkelőről bejelentkezve azt mondta, a rendőrség tájékoztatása szerint több órát is várakozniuk kell a Magyarország irányába érkezőknek, de a nagyobb magyar határátkelőhelyeken egyelőre ez nem látható.

Mint mondta, ennek oka, hogy a torlódás az ukrán oldalon jelentkezik, az pedig több száz méterre van a magyarországi határátkelőhelytől.

Ha az ukrán oldalon feltorlódik a kocsisor, abból itt sokat nem lehet érezni – mondta, hozzátéve, az ukrán hatóság „csöpögtetve” engedi át az autósokat.

A tudósító szerint Kijevből több mint tíz óra az út a magyar határig, ezért úgy kell számolni, hogy később lehet majd a érezni a tömeget az ukrán-magyar határon.

Elmondta azt is, sajtóhírek szerint rakétatámadás ért két nem olyan távoli nagyvárost, Ivano-Frankivszkot, ami 250 kilométerre van Nyíregyházától és Lemberget (Lvivet), ami 350 kilométerre van. A tudósító szerint nem feltétlenül indít el menekültáradatot a támadás, „de benne van a pakliban”.

A police.hu adatai szerint a barabási, a beregsurányi, a lónyai határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban egy óra a várakozási idő, Tiszabecsen két óra, Záhonynál pedig a belépő személy- és autóbuszos forgalomban egy-egy órát kell várni az átkelésre.

 

Autóval távoznak az emberek Kijevből

MTI/AP/Emilio Morenatti

 

Járművek várakoznak üzemanyagra egy benzinkúton a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben

MTI/AP/Vadim Ghirda

 

MTI/AP/Vadim Ghirda

 

Dömötör Csaba: Ebben a helyzetben a magyar zászlót kell a legmagasabbra húzni

Az államtitkár a közösségi oldalára azt írta, hogy a baloldali vezetők fegyvert szállítanának Ukrajnának és magyar katonákat küldenének a hadszíntérre. A Városházára felvonták még az ukrán zászlót is.

Ebben a helyzetben a magyar zászlót kell a legmagasabbra húzni.– emelte ki. Hozzátette, hogy történelmi tapasztalataink is azt mondatják velünk: a béke a legfontosabb magyar érdek, és az, hogy kimaradjunk a konfliktusból. Aggódunk Ukrajnáért, Ukrajna területi épségéért, de a háború nem megoldás.
Egy többféle, most már háborús válsággal is terhelt időszakban sok mindenre van szükségünk. Erős vezetőre, higgadt mérlegelésre, de semmiképpen sem felelőtlen és a magyarok biztonságát veszélyeztető baloldali nyilatkozatokra.

Üzente, hogy a baloldal ne keverje össze a mostani helyzetet a vasárnap délutáni videóblogolással, ugyanis „itt most a magyarok biztonsága a tét”.

 

Menczer Tamás államtitkár írt közösségi oldalán az ukrán helyzetről:

 

Harci helikopterek támadnak Kijev közelében:

 

Kharkiv reptere az orosz támadás után:

 

A kormány elkötelezett a béke iránt

A magyar kormány elkötelezett a béke iránt, s a béke érdekében a következő négy évben is mindent meg fog tenni – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Baranya megyei Nagykozáron.

Soltész Miklós a horvát és német nemzetiséget érintő helyi fejlesztésekkel kapcsolatos ünnepségen az ukrán-orosz konfliktusra utalva azt mondta: „tudjuk mi, magyarok is, mennyi bűn szárad azoknak a nagyhatalmaknak a lelkén”, amelyek „évszázadokon keresztül különböző nemzeteket magukra hagytak – például szenvedni a kommunizmus alatt -, vagy háborúk során különböző támadásokkal pusztítottak”.

Úgy vélte, most ezt az időszakot „éljük újra”, éppen ezért óriási a magyarok és az országban élő nemzetiségek felelőssége abban, hogy „mi, egymás között a békét megtartsuk”.

Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és kormánypárti képviselőjelöltje arról beszélt: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli a nemzetiségeket, jelentős összegekkel támogatja önkormányzatai működését, fejlesztéseit, programjait. Jelezte: Nagykozárban hatszorosára emelkedett tíz év alatt a helyi horvát és német helyhatóság támogatása.

 

Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán államfő felszólította az ukránokat, hogy mindenki, aki kész megvédeni az országot, jelentkezzen szolgálatra, és a kormány felfegyverzi őket. Zelenszkij az oroszokhoz is felszólítást intézett, és arra kérte őket, hogy vonuljanak utcára, és tiltakozzanak a háború ellen.

Közben az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz támadásban több mint negyven ukrán katona meghalt és több tucatnyiak megsebesültek. Azt is elmondta, hogy polgári áldozatok is vannak.

 

Rengetegen hagyják el az ukrán fővárost, Kijevet:

 

Megugrott az európai gázár, nincs fennakadás az orosz gáz ukrajnai tranzitjában

Jelentősen megugrott az európai gázár-jegyzés az Ukrajna elleni orosz támadás hírére, miközben a Gazprom jelezte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz tranzitjában Ukrajnán át.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, márciusi határidős jegyzésében 115,50 eurón jegyeztek 1 megawattórát fél 11 órakor, ami 32 százalék emelkedés a szerdai záróértékhez képest. A csütörtöki kereskedés indításakor a jegyzés még magasabban 135 euró körül állt.

Eközben a Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy „a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter volt, csütörtökön 83 millió köbméter”.

Az osztrák OMV azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodott mennyiség érkezik.

 

Az előzetes információk alapján meghaladta a húszat az Ukrajnát csütörtökön ért orosz csapások halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma – közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

Megerősítette, hogy a Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek.

A Donyeck megyei Mariupolban egy ember halt meg, és kettő megsebesült. Más források szerint a városban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Légitámadás érte a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Pogyilszk települést, ahol ennek következtében hatan meghaltak, heten megsebesültek és 11-en eltűntek.

Az északkeleti Szumi megyében lévő konotopi járásban tűz alá került egy személyautó, egy gyermek és egy nő sérült meg.

A tanácsadó felsorolt még több olyan katonai objektumot az ország különböző részein, amelyeket a belügyminisztérium operatív szerveinek értesülései szerint csapás ért, valamint egy hidat, azonban a személyi áldozatokról nem adott közre több információt.

Az ország középső részében lévő Cserkaszi megyében, Umany település központjába csapódott be egy orosz lövedék, aminek következtében egy ember életét vesztette és legalább öten megsebesültek – közölte Olkeszandr Szkicsko, a megye kormányzója. Az umanyi járásban, egy ottani laktanya körzetéből elkezdték evakuálni a lakosokat – tette hozzá a tisztségviselő.

 

Lengyelország a legközelebbi órákban befogadóközpontokat létesít az ukrán határnál a menekültek számára – közölte csütörtök reggeli interjújában Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes.

Szefernaker megerősítette, hogy az ukrajnai orosz támadás esetére a lengyel kormány a vajdaságok vezetőivel együtt az utóbbi időben kidolgozta az ukrajnai menekültek befogadásának terveit.
Közölte: a csütörtök hajnali óráktól már megvalósítják e forgatókönyv első lépéseit, ennek megfelelően a legközelebbi órákban a délkelet-lengyelországi Lublini és Kárpátaljai vajdaságokban, az ukrán határ közelében létesítenek befogadópontokat.

Egyelőre nyolc befogadóközpont jön létre, a menekültek a helyszínen ételt és orvosi ellátást kapnak, valamint a szükséges információkat is – mondta el a miniszterhelyettes.

Mint beszámolt, a lengyel-ukrán határon egyelőre mérsékelt a forgalom, a határőrség azonban teljes készültségben van. Az ukrajnai események dinamikus alakulása miatt a forgalom egyik óráról a másikra megugorhat – tette hozzá Szefernaker.

Elmondta: a határőrség egyelőre az érvényes előírások alapján jár el, az esetleges rendkívüli intézkedésekről a hatóságok folyamatosan beszámolnak.

Február közepén Michal Wos igazságügyi miniszterhelyettes és Ryszard Terlecki, a szejm kormánypárti alelnöke úgy látta: Ukrajna orosz megtámadása esetén akár egymillió menekült is érkezhet Lengyelországba.
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.
A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

 

Kárpátalján sorok alakultak ki a határátkelőkön és a benzinkutaknál

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál.

A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye. Minden tanintézmény távoktatásra tért át. A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják.

A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot.

 

Deák Dániel: Magyarország nem teheti meg, hogy bármilyen fegyveres konfliktusba beavatkozzon

Magyarország geopolitikai helyzetéből adódóan nem teheti meg, hogy bármilyen fegyveres konfliktusba beavatkozzon – hangsúlyozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

Deák Dániel felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán egyértelműen kijelentette: Magyarország célja, hogy ebből a háborús konfliktusból kimaradjon; továbbá elutasította azt álláspontot, amelyet több ellenzéki politikus, köztük Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is képviselt, hogy Magyarország katonákat vagy fegyvereket küldjön Ukrajnába. Megjegyezte: a jelenlegi információk szerint egyetlen NATO-tagállam sem küld katonákat Ukrajnába.

Az elemző szerint Magyarország annyit tehet, hogy az Európai Unió és a NATO tagállamaival egyetértve támogatja a közös álláspontot, lépéseket. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy Európa – köztük Magyarország is – kiszolgáltatott az orosz gáznak és kőolajnak. A földgáz és a kőolaj világpiaci ára már meg is emelkedett – tette hozzá.

Magyarország feladata továbbá a menekültek fogadása, ellátása – emelte ki az elemző, hozzátéve: több százezres menekülthullám fogadására is van terv.
Deák Dániel emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség erőket csoportosított át Magyarország keleti térségébe. Feladatuk az –, ahogy azt Benkő Tibor honvédelmi miniszter is mondta –, hogy ha a háborús konfliktus Ukrajna nyugati részére is átterjed, fogadják az érkező menekülteket, továbbá megakadályozzák, hogy a fegyveres konfliktus Magyarország területére is átterjedjen.

Varsó a NATO-szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja

Ukrajna orosz megtámadása miatt Varsó az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja – közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.
Müller a csütörtök hajnali sajtóértekezletén közölte: Lengyelország állandó NATO-képviselője a szövetséges országok más képviselőivel együtt az észak-atlanti szövetség főtitkárához nyújtotta be a javaslatot a közös egyeztetés, valamint „a NATO határai megsértésének lehetséges, de reális fenyegetése” miatt.

A szóvivő bejelentette: Varsó az Oroszország elleni messzemenő szankciókat fogja szorgalmazni az Európai Tanács csütörtök esti értekezletén. A legújabb ukrajnai fejleményeket Müller szuverén országgal szembeni katonai agressziónak, a háború tényleges meghirdetésének nevezte.

Közölte: szerda óta nemcsak Ukrajna területén, de Lengyelországban is erőteljesebb, kibertámadásra utaló tevékenységet észlelnek.

 

Az ukránok szerint öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le

Az ukrán egyesített erők parancsnoksága szerint csütörtökön öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségére hivatkozva.

– Az egyesített erők méltóképpen mérnek viszontcsapást az Oroszországi Föderáció fegyveres erőire. A katonai egységek az állásaikban vannak. Az ellenség veszteségeket szenved – áll a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben.

 

Rakéták szállnak a levegőben

Egy közvetítés közben, a riporter feje felett húzott el egy rakéta.


Ezen a felvételen pedig az látható, amint egy rakéta becsapódik.

Nyolc halottja van a támadásnak

Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban. Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte.

Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés.

A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy ember meghalt, hatan sérüléseket szenvedtek.

A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg.

Biden: Oroszország szándékosan háborút indított Ukrajna ellen

„Egyedül Oroszország a felelős a támadás követelte emberéletekért és a pusztításért. Az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei egységes és határozott módon fognak reagálni. A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot” – áll a Fehér Ház által kiadott közleményben.

„Az egész világ Ukrajna népéért imádkozik ma este, amikor az orosz katonai erők indokolatlan támadásait szenvedik el” – fogalmazott Biden.

Az elnök közölte, hogy követni fogja a helyzet alakulását a Fehér Házban és nemzetbiztonsági csapata tájékoztatja őt a fejleményekről. Csütörtök reggel a korábbi tervek szerint a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a további lépésekről fog tanácskozni.

„Együttműködünk NATO-szövetségeseinkkel is, hogy erős, egységes választ adjunk, amely elriaszt bármilyen, a szövetség elleni agressziótól” – hangsúlyozta Biden.

A NATO-főtitkár elítélte az orosz támadást

„Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomáciai párbeszédre intő szüntelen erőfeszítéseink ellenére Oroszország az agresszió útját választotta egy szuverén és független ország ellen” – írta Stoltenberg csütörtök hajnali közleményében, az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezve a műveletet.

A főtitkár katonai akciójának azonnali leállítására és Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot.

Bejelentette, hogy a NATO-szövetségesek tanácskozást tartanak „Oroszország agresszív tetteinek következményeiről”.

„Ukrajna népe mellett állunk ebben a rettenetes időszakban. A NATO mindent meg fog tenni szövetségeseinek védelme érdekében” – fogalmazott a főtitkár.

(Photo by JOHN THYS / AFP)

 

Szijjártó: Kiállunk Ukrajna területi szuverenitása mellett

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön reggel rendkívüli bejelentkezésben beszélt a hajnalban megindított harcokról. Kérte, hogy az Ukrajna középső területén élő magyarok vegyék fel a kapcsolatot a nagykövetséggel.

Szijjártó Péter bejelentését a szomszédságunkban kialakult helyzet ismertetésével kezdte.

„A szomszédságunkban a legrosszabb forgatókönyv következett be, mégpedig a háború. Az a háború, amelynek még a legnagyobb és legerősebb országok diplomáciai erőfeszítési sem tudták az elejét venni. Magyarország álláspontja világos. Kiállunk Ukrajna mellett, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett” – mondta a külügyminiszter.

Ami eddig történt

Csütörtök hajnalban Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen.

Az ukrán határőrszolgálat szerint több oldalról is megtámadták az országot. Jelentésük szerint Ukrajna Oroszországgal és Belarusszal közös határát is megtámadták, orosz és belarusz csapatok egyaránt. A támadások a határőrök egységeit és ellenőrzőpontokat érik, ágyúzással, nehéz- és könnyűfegyverzettel egyaránt.

Az ukránok szerint a Krím felől is támadnak az oroszok.

A támadás előtti órákban különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében.

Csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökre virradóan az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz fordult videóüzenetében, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút,

mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére