Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ HARMADIK NAPJÁRÓL

888.hu

2022.02.26. 09:07

 

Cikkünk folyamatosan frissül!

 

Kadirov: csecsen fegyveresek harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában

Csecsen fegyveresek harcolnak az oroszok oldalán Ukrajnában – közölte az interneten szombaton feltett videofelvételen Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, aki felszólította az ukránokat, hogy döntsék meg a kormányukat.

Kadirov közölte, hogy a csecsen erőknek eddig nem volt veszteségeik. Hozzátette, hogy az oroszok könnyen bevehetnék az ukrajnai nagyvárosokat, köztük Kijevet, de az a feladatuk, hogy kíméljék az emberéleteket.

Putyin elnök helyes döntést hozott, és minden körülmények között teljesítjük a parancsait”

– mondta Kadirov.

Kadirov korábban Szíriában és Georgiában vonultatta fel a fegyvereseit Oroszország oldalán.

Az állami tulajdonban lévő RT orosz televízió rövid – állítása szerint pénteken rögzített – videófelvételt tett közzé, amelyen a csecsen főváros, Groznij főterén a kaukázusi tagköztársaság minden részéből érkezett csecsen fegyveresek ezreit lehet látni, amint készségüket nyilvánítják, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Egyelőre nem tudni, hogy az RT szerint mintegy 12 ezer harcost felvonultatták-e már Ukrajnában. Az RT pénteken azt jelentette: Putyin parancsára várnak, hogy bevonuljanak.

A Kommerszant című orosz lap internetes oldala szerint Kadirov pénteken kijelentette, hogy a csecsen harcosok az ukrajnai harcok legforróbb pontjain lesznek jelen. A lap szerint Kadirov azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy használja ki az időt, amíg nem lesz belőle exelnök, hívja fel Putyint és kérjen tőle bocsánatot.

A csecsen elnök hivatalos honlapja szerint Kadirov csütörtökön munkalátogatáson találkozott Viktor Zolotovval, az orosz nemzeti gárda igazgatójával. Az elnök az önkéntesek előtt beszédet mondva nem volt hajlandó közölni, hogy a közelmúltban járt-e az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Moszkva két véres háborút vívott a többségében muszlimok lakta Csecsenföldön a Szovjetunió 1991-ben történt felbomlása után, de hatalmas összegeket fektetett a háború utáni újjáépítésbe. Kadirov jelentős autonómiával rendelkezik a Csecsen Köztársaság irányításában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban hadműveletet rendelt el az ukrajnai Donyec-medencében, miután korábban elismerte az ottani szakadárok által önkényesen kikiáltott két „népköztársaság” függetlenségét, és azok segítséget kértek Moszkvától. Putyin leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

 

Harkiv megyében civileket szállító buszra lőttek, áldozatok

Polgári személyeket szállító buszra lőttek az orosz erők szombaton a kelet-ukrajnai országrészben lévő Harkivtól nem messze. Egy ember meghalt, 14-en megsérültek – mondta el az egyik helyi tisztségviselő.

Az incidensről Volodimir Macokin, a Harkiv megyei Izjum város alpolgármestere tájékoztatta a Szuszpilne hírportált. A busz a Harkiv és a megyeszékhelytől délkeletre fekvő Izjum közötti autópályán haladt, amikor a Harkivtól mintegy 75 kilométerre fekvő Volohovir Jar településnél támadás érte.

Lövedék csapódott be szombaton a Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjanka településen egy családi házba, hárman életüket vesztették”

– közölte a katasztrófavédelmi szolgálat.

Kijevtől délnyugatra, Vaszilkiv településnél egész éjjel zajlottak a harcok, az ukrán erőknek azonban szombat reggelre sikerült megállítaniuk az oroszok rohamát”

– számolt be egy helyi tisztségviselő. A fővárostól alig húsz kilométerre északra fekvő vishorodi járásban szombat délelőtt viszont ismét kiújultak a harcok.

Több település a térségben áram nélkül maradt. A járásban több mint száz orosz páncélos mozgását jelentették.

Eközben Luhanszk megyében az orosz hadsereg által támogatott szakadár erők elfoglalták Sztanicja Luhanszka, Krimszke és Markivka településeket”

– közölte Szerhij Hajdar, a megye kormányzója. Hozzátette, hogy az ukrán vezetés ott maradt a megszállt településeken.

Az orosz erők légitámadást hajtottak végre Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparti Mariupol peremén fekvő Szartana faluban is.

Legalább három ember meghalt”

– közölte a városvezetés sajtószolgálata.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) értesülése szerint Donyeckben vegyi anyagokkal készülnek provokációra az orosz erők: gázálarcokat osztottak az orosz katonáknak.

Fennáll a veszélye annak, hogy vegyi anyagokat tartalmazó konténereket készülnek felrobbantani, hogy utána a polgári lakosság elleni vegyi támadással vádolják meg az ukrán fegyveres erőket”

– figyelmeztetett az SZBU.

Az északkeleti Szumi megyében, Ahtirka településen teljesen szétbombáztak egy laktanyát. A település mindazonáltal az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt maradt.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az orosz hadsereg tüzérséget és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira.

Ukrajna számos városában egész éjszaka folyamatosan működtek a légvédelmi szirénák, mert az orosz hadsereg tüzérséget, ezen belül rakétavetőket és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira”

– fejtette ki Podoljak.

Kijevben szombaton, a délután öt órától kezdődő kijárási tilalom előtt többen kimerészkedtek otthonaikból és az óvóhelyekről, elsősorban azért, hogy feltöltsék élelemkészleteiket. Az élelmiszerboltokban nagy volt a tömeg, volt, ahol az utcán álltak sorba bejutásra várva az emberek, a választék azonban erősen leapadt. Különösen a romlandó élelmiszerekből, azaz tejből, kenyérből és zöldségekből volt hiány. A dohányáru-készletek is megcsappantak.

A gyógyszertárak zárva voltak, csak az éjjel-nappali ügyeletes állami patikák tartottak nyitva, ott is ablakon adták ki a gyógyszereket. Emiatt hosszú sorok alakultak ki a patikák előtt: a helybeliek elmondása szerint legalább két órát kellett várniuk, hogy megvehessék a gyógyszereiket. Szombatra a bankautomatákból kifogyott a készpénz. Kora este hat óra körül a belvárosban ismét távoli robbanások dörejét lehetett hallani.

 

Szlovénia is kitiltotta légteréből az orosz légitársaságokat

A szlovén kormány szombati levelező ülésén úgy döntött, hogy több európai országhoz hasonlóan kitiltja az orosz légitársaságokat a légteréből – közölte a szlovén Kormányzati Kommunikációs Iroda.

A határozat azonnal hatályba lép, és addig marad érvényben, „amíg az indokok meg nem szűnnek” – olvasható a kormány közleményében.

Ljubljana szerint a döntés összhangban van a légiközlekedési törvény 11. cikkével, amely biztosítja Szlovénia védelmi érdekeit a jelenlegi ukrajnai válsággal kapcsolatban.

Abban az esetben, ha egy orosz repülőgép belépni kíván Szlovénia légterébe, az illetékes légiforgalmi szolgálatokat ellátó egységeknek meg kell tagadniuk az engedélyt -tették hozzá.

Számos EU-tagország – Lengyelország, Csehország, a három balti állam, Románia és Bulgária – is úgy döntött, hogy megteszi ezt a lépést, Janez Jansa szlovén miniszterelnök pedig néhány órája a Twitter-oldalán jelentette be, hogy Szlovénia is követni fogja példájukat.

A szlovén kormány 100 ezer euró támogatást is jóváhagyott a Nemzetközi Vöröskereszt részére, és korábban már küldött 163 ezer euró értékben humanitárius segítséget Ukrajnába, az európai mechanizmuson keresztül.

A kormány pénteki rendkívüli ülésén olyan korlátozásokat vezetett be Szlovénia légterében, amelyek lehetővé teszik, hogy a szövetséges országok katonai repülőgépei könnyebben átrepülhessék a légteret, ha csapatokat telepítenek a NATO keleti szárnyára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.
Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

 

Ukrán tolmácsok jelentkezését várja a rendőrség

„Tolmácsok jelentkezését várja az ukrán-orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez a rendőrség” – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a www.police.hu oldalon szombat este.

Mint írták, azokra számítanak, akik jól beszélik az ukrán nyelvet és hajlandóak a menekülőknek nyelvtudásukkal segítséget nyújtani.

Tolmácsokra van szükség a magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken, Záhonyban, Beregsurányban, Barabásban, Lónyán és Tiszabecsen, valamint a menekülők számára kialakított gyűjtőpontokon, Vásárosnaményban, Tarpán, Aranyosapátiban, Fehérgyarmaton és Mándokon.

„Jelentkezni a felsorolt helyeken lehet” – olvasható a rendőrségi oldalon.

 

Egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből

A határmenti magyar településeken azt tapasztalják a helyi önkormányzatok, hogy egyre többen érkeznek Magyarországra Ukrajna belsejéből.

Biri Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabás község alpolgármestere az MTI tudósítójának szombaton elmondta: a harcok kezdete után elsősorban a kárpátaljai magyarok érkeztek. Mostanra viszont többségében ukránok kérnek segítséget tőlük, olyanok, akikkel nem tudnak magyarul beszélni.

Értük nem is Magyarországról, hanem Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek, ezekben az országokban dolgozó rokonok ismerősök.
A többi településhez hasonlóan Barabáson is átmeneti szállást rendeztek be a helyi művelődési házban. A színházteremben 50 tábori ágyat állítottak fel segélyszervezetek segítségével.

Az alpolgármester hangsúlyozta: van akiért két óra múlva megjönnek a rokonok, de sokan, többségében nők és gyerekek a művelődési házban töltik az éjszakát.
Megfordult már náluk kéthetes és háromhetes csecsemő is. Ezért nagyon örülnek annak, hogy a segélyszervezetek nem csak élelmiszert küldenek, hanem tisztálkodószereket is, a többi között popsitörlő kendőt.

A helyiek szintén besegítenek adományokkal, illetve például egy budapesti általános iskola is gyűjtött a menekülők ellátására és személyesen hozták el nekik az adományokat”

– ismertette az alpolgármester.

Az MTI tudósítója barabási határátkelőn is azt tapasztalta, hogy folyamatosan érkeznek a menekülő emberek Ukrajnából. Általában csomagokkal megrakodva, gyalog kelnek át a határon, ahonnan a magyar oldalon várakozó autókkal folytatják az útjukat.

A menekülők arról számolnak be, hogy sokszor 5-6 órát várakoznak az átkelésre a határ ukrán oldalán, miközben az ukrán határőrök nem adnak magyarázatot arra, hogy miért tartják vissza őket.

A kialakult helyzet miatt a barabási határátkelő is késő estig tart nyitva, miközben normál körülmények között este 7 órakor bezár.

 

Kreml: szombaton folytatódott az ukrajnai hadművelet

„Az orosz csapatok szombaton folytatták az előrenyomulást Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin elnök az előző nap szüneteltette a hadműveletet a Kijevvel folytatandó tárgyalásokra várva, amelyek nem történtek meg” – közölte az orosz elnök szóvivője.

Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy Oroszország számított a hadműveletre válaszul a Nyugat által elfogadott szankciókra, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a gazdaságra gyakorolt káros hatásukat.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint viszont teljességgel valótlan az az állítás, hogy Oroszország felfüggesztette volna az ukrajnai csapatmozgásokat. A tanácsadó szombati üzenetében azt közölte, hogy Oroszország pénteken kiszélesítette a hadműveletet, este és éjszaka tömeges légi- és rakétatámadást intézett ukrán városok ellen. Cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Ukrajna nem hajlandó tárgyalni, de leszögezte: nem fogad el ultimátumokat vagy teljesíthetetlen feltételeket.

Kijevben szombaton az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a Győzelem sugárúton, a főváros egyik főútvonalán összecsapások voltak orosz és ukrán csapatok között.

Az ukrán fővárosban szombattól hétfő reggelig meghosszabbították a kijárási tilalmat. Bárkit, akit 17:00 és 8:00 (közép-európai idő szerint 18:00-9:00) óra között az utcán találnak, ellenségként fognak kezelni”

– jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese az interneten közétett videofelvételen szombaton megerősítette: csecsen csapatokat vezényelt Ukrajnába. Egyben felszólította az ukránokat: döntsék meg a kormányukat. Kadirov szerint a csecsen csapatoknak eddig nem volt veszteségük, és az orosz katonák könnyedén elfoglalhatnak ukrán nagyvárosokat, közöttük Kijevet is.

Szombaton elérhetetlen volt az orosz elnöki hivatal honlapja, a kremlin.ru, jelentések szerint több orosz kormányszerv és állami média weboldala is kibertámadás áldozata lett”

– jelentette a Reuters brit hírügynökség.

„Ankara erőfeszítéseket tesz az azonnali tűzszünet érdekében” – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A török elnöki hivatal közleménye szerint Erdogan részvétét fejezte ki az orosz támadásban elhunyt ukránok halála miatt.

Zelenszkij köszönetet mondott a török elnöknek, amiért Törökország lezárta az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat.

Oroszország nem kapott semmilyen hivatalos értesítést Törökországtól, hogy lezárta volna a két szorost az orosz hadihajók előtt – idézte az ankarai orosz nagykövetséget az Interfax orosz hírügynökség. Egy nevének elhallgatását kérő török illetékes megerősítette a Reutersnek, hogy Törökország nem hozott ilyen döntést.

Előzőleg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hívta fel telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, és a hadművelet beszüntetésére kérte.
A török külügyminisztérium közleménye szerint Cavusoglu ismételten kijelentette, hogy Törökország kész helyszínt biztosítani az orosz és az ukrán elnök tárgyalásához,

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Oroszország elleni további szankciókat, köztük az Északi Áramlat gázvezeték lezárását és Oroszországnak a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből történő kizárását sürgette, mielőtt szombaton Berlinben Olaf Scholz német kancellárral találkozott.

Azért jöttem Berlinbe, hogy felrázzam Németország lelkiismeretét, hogy valóban kemény szankciók mellett döntsön, amelyek befolyással lesznek a Kreml intézkedéseire”

– mondta a lengyel miniszterelnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton bejelentette: Washington 350 millió dollár értékben újabb katonai segélyt küld Kijevnek, hogy támogassa az orosz hadsereg elleni küzdelmét.

 

A Roszkomnadzor a hamis hírek közlésének beszüntetésére szólította fel az orosz médiát

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) felhívta az orosz országos tömegtájékoztatási eszközök figyelmét, hogy az ukrajnai különleges hadművelettel összefüggésben tartózkodjanak bizonyos szavak használatától és csakis hiteles forrásokból közöljenek információkat.

A Roszkomnadzor szerint a médiumok ne használjanak olyan szavakat, mint „támadás”, „behatolás”, vagy „hadüzenet”, és ne adjanak ki „hiteles közlésnek tűnő, de a valóságnak nem megfelelő anyagokat” ukrán városok lövetéséről és békés ukrán lakosok haláláról az orosz hadsereg akcióinak következtében.

A tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet az orosz főügyészségre hivatkozott, amely a nem hiteles információkhoz történő hozzáférés korlátozására szólított fel.

Aláhúzzuk, hogy csakis a hivatalos orosz források rendelkeznek aktuális és megbízható információkkal”

– olvasható a médiafelügyelet közleményében.

A kommünikében a felügyelet megnevezett néhány médiumot is: köztük van a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov által irányított, Kreml-kritikus Novaja Gazeta című újság, a Dozsgy internetes hírportál és az Eho Moszkvi rádióadó is. Ezek a felügyeleti hatóság szerint,

hamis információkat közölnek.

A Roszkomnadzor felhívta az érintett tömegtájékoztatási eszközök figyelmét arra is, hogy vizsgálatot indít a hamis hírekkel kapcsolatban, és a vétkesek 5 millió rubelig terjedő pénzbírságot kaphatnak, vagy korlátozzák a tevékenységüket is.

Az orosz szabályozásról hírt adó AFP francia hírügynökség szerint az ukrajnai orosz hadműveletről szóló sajtóanyagokban kerülendők az „offenzíva” és az „invázió” szavak is.

 

Oroszország kitiltotta légteréből a bolgár, a lengyel, és a cseh légitársaságokat

A tranzitjáratokra is vonatkozó intézkedés válasz arra, hogy Varsó, Prága és Szófia pénteken lezárta légterét az orosz légitársaságok előtt.

„Bulgária, Lengyelország és Csehország légi hatóságainak barátságtalan döntése miatt február 26-án, moszkvai idő szerint 15 órától Oroszország lezárja légterét az említett országok légitársaságai és/vagy az ezekben az országokban regisztrált légitársaságok előtt” – közölte az orosz légiforgalmi hatóság (Roszaviacija).

Ugyanakkor a Roszaviacija és az orosz külügyminisztérium külön engedélye alapján lehetőség van mentességet kapni .

Korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt.

Moldova már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően teljesen lezárta légterét, és közölte, hogy az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.

 

Párizs összehívta az Európai Unió energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Franciaország hétfőre összehívta az Európai Unió tagállamai energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását – jelentette be szombaton Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős francia miniszter.

„Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója következtében és az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Barbara Pompili, az ökológiai átmenet minisztere hétfőre összehívta az energiapolitikáért felelős európai hivatali partnereit” – olvasható a miniszter közleményében.

A tanácskozást Brüsszelben tartják hétfőn délután. Témája várhatóan az európai országok energiahelyzete, az Oroszországból származó gázimport kérdése.

Európa legtöbb országa jelentős mértékben függ az orosz gázimporttól.

A Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte csütörtökön az Interfax hírügynökséggel, hogy „a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter, csütörtökön 83 millió köbméter volt”.

Az osztrák OMV szintén csütörtökön azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodásokban szereplő mennyiség érkezik.

 

Franciaország feltartóztatott egy hajót, amelyet a szankciók megsértésével gyanúsítanak

Franciaország feltartóztatott a La Manche-csatornán szombaton egy Szentpétervár felé tartó, járműveket szállító kereskedelmi hajót, amely a gyanú szerint megsértette az Oroszország ellen hozott európai uniós szankciókat.

A hajó állítólag olyan vállalat tulajdona, amely uniós büntetőintézkedésekkel sújtott orosz üzletemberé. A vízi járművet a vámőrség, a csendőrség és a haditengerészet hajói kísérték Boulogne-sur-Mer kikötőjébe.

A Baltic Leader nevű, 127 méter hosszú hajó orosz zászló alatt hagyta el Rouent – mondta el egy illetékes tisztségviselő. Véronique Magnin rámutatott: a térségben nem jellemzőek a hasonló intézkedések. A jelenlegi lépés eltökéltséget jelez – tette hozzá.

A francia vámhatóságok vizsgálatot indítottak, hogy feltárják a hajóhoz köthető orosz érdekeltségeket.

Az Európai Unió a napokban példátlan szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul az ukrajnai hadműveletre.

A párizsi orosz nagykövetség magyarázatot követelt a hatóságoktól a történtekre – írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a diplomáciai képviseletre hivatkozva.

Medvegyev: Moszkva a céljai eléréséig folytatja az akciót

Moszkva a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott célok eléréséig folytatja ukrajnai hadműveletét, és a nyugati szankciók miatt akár az orosz és az amerikai nukleáris arzenált korlátozó Új START-egyezményt is felmondhatja – írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a VKontaktye orosz közösségi oldalon szombaton.

Medvegyev, aki az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, aláhúzta: a szankciókat megtorlandó azt fontolgatják, hogy elrendelik az Oroszországban elhelyezett nyugati vagyonok befagyasztását.

A moszkvai kormány emellett azt sem zárja ki, hogy államosítja az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, valamint más nem baráti térségekben regisztrált vállalkozások oroszországi vagyonát.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada pénteken bejelentette, hogy büntetőintézkedésekkel sújtja Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Lavrov külügyminisztert.
Medvegyev szerint a szankciók a nyugati országok politikai tehetetlenségét tükrözik, és csak segítenek Oroszország egységének megteremtésében. A büntetőintézkedések miatt Moszkva teljesen felülvizsgálhatja viszonyát a Nyugattal – tette hozzá.

A volt elnök diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését is kilátásba helyezte.

(Photo by Ekaterina Shtukina / Sputnik / Sputnik via AFP)

 

Csaknem kétszáz ukrán halt meg, köztük gyermekek

Az orosz hadműveletek eddig 198 ember halálát okozták, köztük három gyermekét – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szombaton.

A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a halálos áldozatokon kívül 1115 sebesültje is van a támadásoknak, köztük gyermekek is.

Ljasko hangsúlyozta, hogy egyetlen kórházat sem zártak be, mindenki dolgozik, az orvosi ellátás biztosított. Az egészségügyi minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy golyóálló mellényekkel lássa el az orvosokat – tette hozzá.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy szombat reggeli adatok szerint a fővárosban 35-en sebesültek meg, köztük két gyermek. A városvezető hangsúlyozta, hogy Kijevben orosz csapatok nincsenek, de működnek csoportok, amelyeket szabotőrcsoportokként említett.

Az óvóhelyeken a legbiztonságosabb tartózkodni, mert az ellenség a levegőből támad – írta közleményében Klicsko.

A polgármester figyelmeztetett, hogy a katonaság, a rendfenntartók és a területi védelem alakulatai ellenőrző pontokat létesítettek városszerte, így korlátozott és nehézkes a mozgás Kijevben.

Ugyanakkor a közösségi közlekedés felelős vezetői elegendő járatot indítanak ahhoz, hogy a város létfontosságú infrastrukturális létesítményeinek dolgozói eljuthassanak a munkahelyükre.

 

Kárpátaljai katonák estek el a harcokban

Két kárpátaljai katona is meghalt a harcokban – írja a Kárpátalja.ma.

A portál beszámolója szerint a munkácsi Bilak Vaszil mindössze 22 éves volt.

A 29 éves Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, Ocsakovnál esett el. Két gyermeket hagyott hátra.

 

Nem áll ki az oroszok elleni VB-pótselejtezőre a lengyel labdarúgó-válogatott

A lengyel labdarúgó-válogatott nem áll ki az oroszok elleni világbajnoki-pótselejtezőre – jelentette be szombaton a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnöke.

Nincs több szó, eljött a cselekvés ideje – szögezte le Cezary Kulesza, aki elárulta: a VB-indulásért zajló vetélkedés másik ágán érintett svéd és cseh szövetség képviselőivel is tárgyalásokat folytatnak.

Annak fényében, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalálódik, a lengyel nemzeti csapat nem játssza le a mérkőzését az orosz válogatott ellen – írta Kulesza Twitteren.

Ez az egyetlen helyes döntés. Egyeztetünk a svéd és a cseh szövetséggel, hogy közös álláspontot közvetítsünk a nemzetközi szövetség felé – fűzte hozzá.

A lengyel válogatott csapatkapitánya, Robert Lewandowski ugyancsak a közösségi médiában üdvözölte a fejleményt.

Ez a helyes döntés. Nem tudok elképzelni egy mérkőzést az orosz válogatott ellen ebben a helyzetben, miközben a fegyveres konfliktus folytatódik Ukrajnában – fejtette ki Lewandowski.

 

Elfogyott az üzemanyag, elakadtak az oroszok

A Twitteren közzétett felvétel tanúsága szerint egy orosz harckocsi kifogyott az üzemanyagból és elakadt az út szélen. Egy arra közlekedő ukrán civil megállt, majd felajánlotta az orosz katonáknak, hogy visszaviszi őket Oroszországba.

A felvételen jól hallható, hogy az orosz katonák jól szórakoztak a – félig komoly – poénon.

A katonák azt is megkérdezték, hogy mi a helyzet a fronton. Az autó sofőrje azt válaszolta, hogy az ukránok győznek.

Egy másik helyszínen pedig valaki a testével próbálta meg elállni a katonai konvoj útját.

Roncsok mindenhol

A Twitteren keringő felvételek szerint az ukránok orosz harckocsikat és egyéb haditechnikai eszközöket semmisítettek meg. Az alábbi felvételen jól látszik, hogy az utakon mindenhol roncsok vannak. Pontosan nem tudni, hogy a videó hol készült.

Macron: fel kell készülni a harcok elhúzódására

Fel kell készülni az ukrajnai harcok elhúzódására – figyelmeztetett Emmanuel Macron francia elnök szombaton a párizsi nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron.

A francia kormány tervet készít, hogy az ország rugalmasan tudja kezelni a háború gazdasági következményeit – jelezte Macron. Az elnök szerint a főbb exportágazatok közül a bor, a gabona és az állati takarmány kivitelére biztosan hatással lesz a konfliktus.

A háború visszatért Európába – mondta Macron, aláhúzva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyoldalúan választotta a harcot.

(Photo by Ian LANGSDON / POOL / AFP)

 

Szakértők attól tartanak, hogy a nyugati szankciók, illetve a válaszul hozott orosz megtorló intézkedések jelentős fennakadásokat okoznak a kereskedelemben. Franciaország Oroszország kilencedik legnagyobb élelmiszeripari beszállítója. Ukrajnában több nagy francia csoport van jelen, elsősorban a tejiparban, valamint a gabona- és a vetőmagágazatban.

Eközben egy francia katonai szóvivő bejelentette, hogy Franciaország védelmi célú katonai felszerelést küld Ukrajnába.

 

Lakóházat ért találat

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 35 ember sérült meg az éjszaka a fővárosban.

Egy többemeletes lakóépületet is találat ért Kijevben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem volt halálos áldozata a lakóházakat ért támadásoknak.

(Photo by Ukraine Emergency Service/Handou / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Konasenkov: Oroszország több mint 800 ukrán katonai objektumot semlegesített

Oroszország 821 ukrán katonai objektumot semlegesített azóta, hogy csütörtök hajnalban hadműveletet indított Ukrajna ellen – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton Moszkvában.

Konasenkov állítása szerint az orosz hadsereg 14 katonai repülőteret, 19 hadállást, 24 Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomást számolt fel. A szóvivő hozzátette: az ukrán haditengerészet nyolc hajóját érte találat, és számos repülőgépet, helikoptert, drónt, harckocsit és páncélozott járművet semmisítettek meg.

Konasenkov azt is elmondta, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk térségéből érkező szakadárok mintegy 30 kilométeres sávot szereztek meg az ukrán kormányerőktől. A donyecki szakadárok orosz támogatással hat kilométert nyomultak előre – jegyezte meg.

Eközben az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy az oroszok 3500 katonát vesztettek a harcokban, és kétszázan estek az ukránok fogságába. Az ukrán erők 14 repülőgépet, 8 helikoptert, 102 harckocsit és 536 páncélozott járművet semmisítettek meg.

Ukrajna több részén továbbra is heves harcok dúlnak – állt a katonaság közleményében.

Kisbaba született az óvóhelyen, a kijevi metróban

Kisbaba született az óvóhelyként használt kijevi metróban, számolt be róla több forrás is. Beszámolók szerint a csecsemő a Mia nevet kapta, ő és édesanyja is jól vannak.


Ukrán elnök: nem tesszük le a fegyvert

Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az országunkat – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton a közösségi médiában közzétett beszédében, válaszul arra, hogy Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget.

„Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok” – hangsúlyozta egy mindössze negyven másodperces felvételen, amelyet a Twitteren hozott nyilvánosságra. A videó hátterében az elnöki rezidencia volt látható.

Zelenszkijről olyan hírek láttak napvilágot, hogy elhagyta az országot, vagy hogy elrendelte, Ukrajna adja meg magát az oroszoknak.

Az államfő leszögezte: Kijevben marad. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost.

A Twitteren közzétett üzenetében jelezte: a diplomáciai fronton is új nap virradt, amelyet egy Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetéssel indított. Hangsúlyozta: a háborúellenes koalíció működik, fegyverek és felszerelések érkeznek Ukrajnába a partnerországoktól.

Egy szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy puskaropogás hallatszott az ukrán főváros, Kijev kormányzati negyedének közelében szombat reggel. A hírügynökség tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaja hallatszik, és két rakéta csapódott be Kijev területén. A városvezetés úgy tudja, hogy az egyik egy lakóépületet talált el.

Kijevi tisztségviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy keressenek menedéket, kerüljék az ablakokat és az erkélyeket, illetve tegyenek meg minden óvintézkedés a leomló törmelék és a lövedékek ellen.

Eközben az ukrán hadsereg közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét: az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a megnevezett térségek ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója elmondta: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak.

 

Kijev a semlegességről is kész tárgyalni

Ukrajna a semlegességről és megfelelő biztonsági garanciákról is hajlandó lehet tárgyalni Oroszországgal – jelentette a TASZSZ orosz hírügynükség Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójára, Mihajlo Podoljakra hivatkozva, aki az Unian ukrán hírügynökségnek nyilatkozott.

„Mindenek előtt részletes megbeszélésre van szükség a békéről és a tűzszünetről. Világos biztonsági garanciacsomaggal párosítva a semlegesség kérdése is olyan lehetőség, amely szóba kerülhet” – fogalmazott Podoljak.

A Kreml pénteken azt tudatta, hogy kész küldöttséget küldeni Minszkbe, hogy tárgyalásokat folytassanak az ukrán kormány képviselőivel, ám Moszkva szerint Kijev inkább Varsót javasolta, majd nem reagált többé. Az ukrán elnöki hivatal ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beleegyezett, hogy tárgyalások kezdődjenek a békéről és a tűzszünetről, és zajlanak az egyeztetések a helyszínről és az időpontról.

Mint ismeretes, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, illetve Andrej Jermakkal, Zelenszkij elnök hivatalának vezetőjével és felajánlotta nekik, hogy a tárgyalásokat tartsák Budapesten.

 

Kijevet több irányból támadták az éjjel, heves utcai harcok voltak mindenhol

Kijev több irányból is támadás alatt áll – jelentette szombat hajnalban az amerikai Fox televízió hírcsatornája, a brit Sky News pedig arról adott hírt, hogy Kazahsztán nem hajlandó katonákat küldeni Moszkva segítségére.

A televízió helyszíni tudósítója arról adott hírt, hogy az utcákon heves harcok folynak és hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein.

Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát. A Fox szerint Kijevet több irányból éri támadás.

Az ukrán hadsereg közben a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz erők támadást indítottak egy katonai támaszpont ellen a fővárosban, de visszaverték őket. Az ukrán haderő bejegyzése szerint az orosz csapatok az éjszaka folyamán a város egyik ütőerének számítő Győzelem sugárúton is támadást indítottak, de állítólag ott is feltartóztatták őket.

Az Interfax ukrán hírügynökség pedig arról ír, hogy orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását.

Az ukrán haderő azt is bejelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni.

A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

 

Oroszország megvétózta az Ukrajna elleni agressziót elítélő ENSZ-határozatot

A várakozásoknak megfelelően megvétózta pénteken Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a határozati javaslatot, amely elítélte volna az Ukrajna elleni agressziót, és csapatai azonnali visszavonására szólította volna fel Moszkvát.

A javaslatot az Egyesült Államok és Albánia terjesztette a BT elé. 11 ország támogatta, Oroszország ellenezte, három tag, Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek pedig tartózkodott. A 15 tagú ENSZ BT-ben az öt állandó tagnak, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Oroszországnak, Franciaországnak és Kínának vétójoga van.

A hivatalos szöveg nem „elítéli”, hanem „sajnálatát fejezi ki” az orosz hadműveletek miatt. Kikerült a szövegből az utalás az ENSZ Alapokmányának 7. cikkére is, amely a szankciókat és az erő alkalmazását szabályozza. A végleges változat nem utalt személy szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökre sem.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére