Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy németországi becsületgyilkosság bûnrészeseit mentette fel a török bíróság

888.hu

2017.05.30. 21:58

Egy török bíróság szabadon engedett két németországi török állampolgárt, miután ártatlannak találta õket gyilkosság vádjában. A két török férfi még 2005-ben ölte meg nõrokonát. A bíróság ítélete felháborította a német közvéleményt.
ISZTAMBUL, 21:58

Egy török bíróság szabadon engedett két németországi török állampolgárt, miután ártatlannak találta őket gyilkosság vádjában. A két török férfi még 2005-ben ölte meg nőrokonát. A bíróság ítélete felháborította a német közvéleményt.

A török bíróság keddi ítéletében felmentette a két fivért húguk, Hatun Sürücü 12 évvel ezelőtti meggyilkolásának ügyében. Az úgynevezett becsületgyilkosság Berlinben történt – írja a DW.

Az isztambuli törvényszék ítélete szerint "a bizonyítékok nem voltak elég egyértelműek és emiatt elfogadhatóak", valamint nem volt kétséget kizáróan megállapítható a meg nem nevezett 36 és 38 éves férfiak bűnrészessége. A gyilkosság elkövetője, a két férfi öccse Németországban már leülte büntetését, így az ő ügyét nem vizsgálta a török bíróság.

A bűntény 2005. február 7-én történt. Az akkor 23 éves Hatun Sürücüt a legfiatalabb testvére, az akkor 19 éves Ayhan lőtte le egy buszmegállóban, Berlin Tempelhof negyedében.

A nőt 16 évesen házasságra kényszerítette a családja: az unokatestvérével való kényszerházasságból egy fiú is született, aki a gyilkosság idején 5 éves volt. A nőnek azért kellett meghalnia, mert elvált gyermeke apjától, vagyis saját unokabátyjától. A válás miatt a nő családja szerint Sürücü szégyent hozott rájuk, emiatt megölték.

Beismerés

Ayhant a gyilkosság után nem sokkal elfogták és bíróság elé állították, ahol az ítélet szerint 9 évet és három hónapot kellett leülnie egy német börtönben, majd kitoloncolták Törökországba.

Az akkor 19 éves muszlim fiú a bíróságon elmondta, hogy azért ölte meg nővérét, mert megvetette amiatt, hogy "nyugatias" életet él és helyre szerette volna állítani családja becsületét.

A nő halála előtt rengeteg fenyegetést kapott, amelyet jelentett a rendőrségen is. A "nyugatias" életforma egyébként azt jelentette, hogy Sürücü elektroműszerész szakmát tanult, nem hordott többé fejkendőt és egy német férfival találkozgatott.

Perújrafelvétel

Ayhan tettestársai, két idősebb fivére szintén bíróság elé került Németországban, ám bizonyítékok hiányában felmentették őket. Azonban 2007 augusztusában a Német Szövetségi Bíróság – a magyarországi Kúria, azaz a legfelsőbb bíróság német megfelelője – azt a döntést hozta, hogy folytatják az eljárást a két férfi ellen.

Ez akadályokba ütközött, ugyanis a fivérek ekkorra már Törökországban folytatták életüket. A két ország közötti nemzetközi egyezmények azonban lehetővé tették, hogy a Németországban elkövetett bűntényért a török hatóságok vonják felelősségre a gyanúsítottakat. A német hatóságok emiatt kérték az eljárás lefolytatását a fivérekkel szemben, és átadták a törököknek a birtokukban levő összes bizonyítékot.

A tárgyalás végül 2016. január 26-án indult meg. Ayhan, akit még Németországban ítéltek el a gyilkosság miatt, a törökországi tárgyaláson is részt vett tanúként. A bíróság előtt azt vallotta, hogy egyedül követte el az emberölést, ám az indokán változtatott: nem a családi "becsület" megóvása miatt ölte meg nővérét, hanem állítása szerint egyszerűen elvesztette az önuralmát.

A török ügyészség azzal gyanúsította az idősebb testvérpárt, hogy 2005-ben ők bízták meg öccsüket Sürücü meggyilkolásával,  mert a család úgy vélte: a lány nem igazi muzulmánként viselkedett.  Az idősebb testvérek célja - az ügyészség szerint -  úgynevezett becsületbeli gyilkosság lehetett, amikor egy egész család érzi úgy, hogy valamelyik nőtagja radikálisan szakított a hagyományos erkölcsi renddel, s ezért életével kell fizetnie.

Az egyik vádlottat a török ügyészség emellett azzal gyanúsította, hogy ő szerezte meg a gyilkosságnál használt fegyvert. A testvérek ellen életfogytiglani szabadságvesztést követelt a vádképviselet.

A bíróság végül nem találta elegendőnek a bizonyítékokat, így minden vádpontban felmentette a fivéreket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére