Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dániában most már büntetlenül lehet szent könyveket égetni

Nagy Gábor

2017.06.03. 10:58

A dán törvényhozás hatályon kívül helyezte azt a 150 éves jogszabályt, amely tiltja a vallások, egyházak nyilvános megsértését, káromlását. Ezek közé tartozott a szent könyvek nyilvános égetése is.
KOPPENHÁGA, 10:58

A dán törvényhozás hatályon kívül helyezte azt a 150 éves jogszabályt, amely tiltja a vallások, egyházak nyilvános megsértését, káromlását. Ezek közé tartozott a szent könyvek nyilvános égetése is – írja a Jyllands-Posten.

A dán képviselők elsöprő többsége pénteken hatályon kívül helyezte a blaszfémia ügyét érintő törvényt. Az ügy belpolitikai pikantériája az lehet, hogy a módosítás következtében immár nem lehet elítélni azt a férfit, aki az év elején nyilvánosan égetett el egy Koránt, amiről még videót is készített.

Dánia volt az egyetlen olyan skandináv ország, ahol istenkáromlást tiltó törvény volt érvényben. Vannak, akik szerint a 17. század óta létezett ez a jogszabály, a legtöbben azonban 1866-ra datálják a törvény keletkezését.

Bár a törvényt az elmúlt évszázadban nagyon kevésszer kellett alkalmaznia a bíróságoknak, mostani hatályon kívüli helyezése mégis jól példázza a 21. századi nyugati korszellemet. A dán képviselők szerint ugyanis a blaszfémia törvény, illetve annak egyes passzusai azt sugallják, hogy a vallás még mindig megmondja, mit szabad és mit nem szabad tenni a nyilvánosságban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére