Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszeli lobbisták: Az orosz energiafüggőséget zöld energiával kell felváltani

888.hu

2022.05.17. 17:20

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot kíván tenni arra, hogy a blokk hogyan szüntesse meg az orosz energiaimporttól való függőségét – ez azonban potenciális összeütközésbe kerülhet az EU éghajlati céljaival.

 

A Bizottság Oroszországgal kapcsolatos megoldása a REPowerEU elnevezésű intézkedéscsomag, amely a megújuló energiaforrások növelésétől kezdve a gáz- és hidrogénellátás alternatív módjaiba való befektetésen át az energiamegtakarítás növeléséig mindenre kiterjed. A zöld csoportok és a tiszta energiát pártolók azonban attól tartanak, hogy a Bizottság megpróbálja majd az orosz olajat és gázt más országokból származó importtal helyettesíteni, és milliárdokat fektet be új csővezetékekbe és importterminálokba ahelyett, hogy kihasználná a lehetőséget a zöldebb energiaforrásokra való gyors átállásra.

 

Ha hosszú távú gázszerződéseket kötünk alternatív szállítókkal, azzal az egyik gázfüggőséget egy másikkal helyettesítjük.”

– mondta Sarah Brown, az Ember környezetvédelmi nonprofit agytröszt vezető elemzője.

 

Alok Sharma, az Egyesült Királyság minisztere, aki a novemberi COP26 klímatárgyalásokat vezette, hétfői beszédében rátért erre az aggodalomra, a tiszta energiát „biztonsági kérdésnek” nevezte, és figyelmeztetett, hogy „a fosszilis tüzelőanyagokba való befektetés csak a megfeneklett eszközök kockázatát jelenti”.

A Bizottság tisztában van azzal, hogy egy vékony határvonalon mozog: megpróbál úgy leszokni az orosz energiáról, hogy az ne torpedózza meg az EU gazdaságát, ugyanakkor biztosítja, hogy a blokk hosszabb távú éghajlati céljai ne sérüljenek.

 

„Elengedhetetlen, hogy folytassuk az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenné válás érdekében végzett munkánkat” – mondta Kadri Simson energiaügyi biztos az energiaügyi miniszterekkel tartott legutóbbi találkozója után. Hozzátette, hogy „sem nem fenntartható, sem nem megfizethető”, hogy 155 milliárd köbméter orosz gázt egyszerűen más szállítók gázával helyettesítsünk. A figyelmeztetés ellenére azonban a tagországok keményen dolgoznak azon, hogy új beszerzési forrásokat találjanak Norvégiától Algériáig és azon túl – írta meg a Politico.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére