Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel szerint nincs gond a szlovák kárpótlási törvénnyel

Bertha László

2016.12.06. 06:58

Diszkriminatív és uniós jogba ütközõ lehet az a 2003. évi szlovák kárpótlási törvény, ami csak szlovák állampolgároknak és állandó lakóhellyel rendelkezõ személyeknek adott lehetõséget arra, hogy a II. világháború után elkobzott termõföldek után kárpótlást igényeljenek az államtól. Brüsszel azonban nem kíván foglalkozni az üggyel.
POZSONY, 06:58

Diszkriminatív és uniós jogba ütköző lehet az a 2003. évi szlovák kárpótlási törvény, ami csak szlovák állampolgároknak és állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek adott lehetőséget arra, hogy a II. világháború után elkobzott termőföldek után kárpótlást igényeljenek az államtól. Brüsszel azonban nem kíván foglalkozni az üggyel.

A szlovákiai magyar képviselők az üggyel kapcsolatban több alkalommal is az Európai Bizottsághoz fordultak, de konkrét válasz csak pár hete érkezett Brüsszelből.

Csáky Pál (MKP) kérdésére Erik Noteboom, a bizottság szakértője azt válaszolta, hogy a 2004. december végéig hatályban lévő kárpótlási törvény állampolgárságra, illetve állandó lakhelyre vonatkozó követelményei valóban korlátozhatják a tőke szabad áramlását.

Az Európai Bizottság ugyanakkor a szlovák hatóságoktól kapott információk szerint megállapította, hogy nagyon kevés embert érinthet a kérdés, így nem kíván foglalkozni az üggyel – írja a Magyar Idők.

Brüsszel álláspontja szerint a szlovák kárpótlási törvény ugyan korlátozást jelenthetnek a szerződési szabadságokra, de alapvetően történelmi helyzetekre vonatkozik, melyek az ország EU-csatlakozása előtt keletkeztek, és nincs bizonyíték arra, hogy lényeges hatással lenne a belső piac működésére és az alapvető szabadságokra.

A Magyar Idők megkeresésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, Imre Miklós elmondta, hogy az unióban a tőke szabad áramlása az egyik legfontosabb alapszabadságok egyike. Éppen ezért az sem lényeges, hogy egy adott jogszabály hány embert érint, ha ellentétes ezzel az alapszabadsággal.

Imre Miklós szerint érdemes lenne az Európai Bizottság előtt bebizonyítani, hogy jelenleg is több száz, vagy akár több ezer olyan ember élhet Közép- vagy Nyugat-Európában, akiket Szlovákia megfosztott vagyonuk egy részétől azáltal, hogy állampolgárság, illetve állandó szlovákiai lakóhely híján kizárta őket a kárpótlási rendszerből.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet várja azoknak a jelentkezését, akiknek a második világháború előtt termőföldjük volt a mai Szlovákia területén, szlovák állampolgárságuk vagy állandó lakhelyük azonban nincs. Az érintettek száma jelentős is lehet, hiszen 1945 után családok százezreit telepítették ki Szlovákiából.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Kordonok közé szorítva

Kordonok közé szorítva

Az idén megint volt Pride, vagyis „a meleg büszkeség napja”, sőt egy egész pride-hónap, ami a köztereinket minden eddiginél jobban elfoglalta, és naponta tolta arcunkba a homoszexuális propagandát és jelképeket. És miközben július 6-án a felvonulók szabadon parádéztak, az ezzel szemben ellenvéleményt kifejezni kívánókat kordonok közé zárták. Mi pedig csak nézünk ki a fejünkből, és nem értjük: hogyan jutottunk idáig?

Beindította Soros a riadóláncot: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét

Beindította Soros a riadóláncot: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét

Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.

Von der Leyen: többet kell tenni az illegális bevándorlás ellen

Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa.

Ma eldől, hogy von der Leyen kerül-e Juncker helyére

Ma eldől, hogy von der Leyen kerül-e Juncker helyére

A mai nap végre pont kerülhet az uniós tisztújítás egyik legfontosabb kérdésére, hiszen ma szavaz az EP az Európai Bizottság elnökjelöltjéről. A V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyen jó eséllyel néz a szavazás elébe.

Kiélezett meccsen győzött a női vízilabda-válogatott

Második mérkőzését is megnyerte a magyar női vízilabda-válogatott a Kvangdzsuban zajló világbajnokság csoportküzdelmei során: Bíró Attila együttese kedden Kanadát győzte le 15-14-re. Csütörtökön az olimpiai bronzérmes oroszokkal csapunk össze a csoportelsőségért.

Amerikai pénzügyminiszter: a Facebook kriptovalutája pénzmosásra és terrorizmus támogatására is alkalmas lehet

Amerikai pénzügyminiszter: a Facebook kriptovalutája pénzmosásra és terrorizmus támogatására is alkalmas lehet

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter aggodalmait fejezte ki a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra miatt.

Minősíthetetlenül beszélt Varga-Damm Andrea a HírTV stábjával

Minősíthetetlenül beszélt Varga-Damm Andrea a HírTV stábjával

Újrakezdte az ellenzék a marakodást, most épp azért, mert rájöttek, hogy a jobbikos ózdi polgármester vállalhatatlan.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére