Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel is pesszimista: évtizedekig nehezedik még migrációs nyomás az EU-ra

Bokor Gábor

2019.06.10. 16:48

Évtizedekig tart még az Európai Unióra (EU) nehezedő migrációs nyomás – figyelmeztetett Fabrice Leggeri, a Frontex uniós határ- és partvédelmi szervezet vezetője.

A Die Welt hírportálján hétfőn megjelent interjúban kiemelte, hogy a tartósan megmaradó migrációs nyomás miatt az EU-nak és tagállamainak szorosan együtt kell működniük az unióba igyekvő emberek hazájával, hogy élhetőbbé váljon az élet azokban az országokban és ne induljanak útnak.

Azzal kapcsolatban, hogy az uniós szervezet egységeit már az EU-n kívül is be lehet vetni, és nemrégiben Albániában végrehajtották az első ilyen külső akciót, elmondta, hogy egyelőre a Balkánra összpontosítanak, és az úgynevezett irreguláris – szabálytalan – migráció elleni fellépés mellett a bűnüldözésben, például a kábítószer- és a fegyvercsempészet elleni küzdelemben támogatják a helyi hatóságokat. Rövidesen Afrikában is tevékenykedhetnek, ha az Európai Bizottság megállapodást köt bevetésükről az érintett országokkal. Legfőbb céljuk, hogy a líbiai Tripoli térségében kialakítsanak egy központot, ahová visszaszállítják a Földközi-tengeren az EU felé igyekvő hajókból kimentett embereket.

Fotó: AFP

A tervezett líbiai Frontex-központ működtetéséhez jól képzett parti őrség is szükséges, ezért támogatják a líbiai parti őrség fejlesztését. Képzési programjaik nemcsak a tengeri mentésről, hanem az emberkereskedelem ellen a szárazföldön és a tengeren folytatott küzdelemről és az emberi jogok betartásáról is szólnak

– ismertette.

Fotó: AFP

A szervezet jövőjéről elmondta, hogy a Frontex „európai határvédelmi hadtest”, és remélhetőleg a tagállamok „közös büszkesége” lesz. A jelenlegi 1500 helyett 10 ezer fővel működik majd, és képességei a határvédelem és a határigazgatás valamennyi területére kiterjednek. A Frontex kívánja megszervezni és irányítani a következő években a tagállami határvédelmi kapacitások modernizációját és a klasszikus határellenőrzési műveletek mellett egy sor további tevékenységet is végez majd. Például repülőgépeivel közreműködik az elutasított menedékkérők hazaszállításában, és működteti a harmadik országokból – nem EU-s tagállamokból – származó emberek be- és kiutazásának felügyeletét szolgáló Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszert (ETIAS).

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére