Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

Betámadta a román magyarellenes ellenzék a nyelvi jogok bõvítését

Forisek Ádám

2018.07.13. 11:19

Várható volt, de mégis szomorú: a nemrégiben elfogadott közigazgatási törvényt - amely az anyanyelvhasználatról is tartalmazott fontos rendelkezéseket - megtámadták a román alkotmánybíróságon.

Várható volt, de mégis szomorú: a nemrégiben elfogadott közigazgatási törvényt – amely az anyanyelvhasználatról is tartalmazott fontos rendelkezéseket – megtámadták a román alkotmánybíróságon.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Romániában a szenátus után a képviselőház is elfogadta az új közigazgatási törvénykönyvet. Hogy ez miért volt rendkívüli lépés az erdélyi magyar közösség számára? Nos azért, mert a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell tüntetni azokon a településeken, ahol valamely kisebbség a lakosság 20 százalékát teszi ki.

Továbbá anyanyelven folyna az ügyintézés a helyi és megyei önkormányzatokban, és a törvény előírja azt is, hogy a kisebbségek korábban megszerzett anyanyelvhasználati jogait utólag nem lehet korlátozni.

RMDSZ

Az új közigazgatási törvény nagyon fontos előrelépés anyanyelvhasználati jogaink szempontjából! Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson!

A Maszol most arról ír, hogy ezt a törvényt az alkotmánybíróságra benyújtott óvásában támadja az ellenzék ötven törvényhozója. A kellő mennyiségű aláírás végül a liberális párt (PNL) három képviselőjének szignójával jött össze. A törvény megfúrásában mellettük hat független képviselő vesz részt, továbbá 13 képviselő a Népi Mozgalom Pártjától (PMP), és 28 képviselő a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) párttól.

A PMP magyarellenes hozzáállása nem lep meg, hiszen eddig is ismert volt a nacionalista magatartásuk. Az USR és a PNL felelőssége ilyen szempontból nagyobb, és tőlük azt várjuk el, hogy hagyjanak fel a magyarellenes megnyilvánulásokkal. Ez utóbbi két pártnak nagy az erdélyi beágyazottsága, mégsem értik meg, hogy ha a nyelvi jogok bővülését támadják, akkor nem az RMDSZ-t, hanem a magyar közösséget támadják"

– fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Elmondta, hogy az ellenzék húszoldalas óvásában négy oldalon keresztül bírálja a nyelvi jogok bővítését szolgáló RMDSZ-es javaslatokat.

A frakcióvezető szerint a PMP nyíltan magyarellenes szólamokkal támadta a kormánykoalíciót a közigazgatási törvénykönyv elfogadása miatt.

A törvénykönyv hétfő esti elfogadását követően Marius Pascan PMP-képviselő, volt Maros megyei prefektus azt vetette képviselőtársai szemére, hogy a kisebbségi nyelveket is hivatalossá tették a 20 százalékos kisebbségi lakosságarányt meghaladó településeken, holott az alkotmány szerint az ország egyedüli hivatalos nyelve a román.

A hírhedten magyarellenes politikus szerint a közigazgatási törvénykönyv az RMDSZ régi tervét, az "úgynevezett Székelyföld" etnikai enklávévá alakítását eredményezi, hiszen a prefektusi hivatal és helyi tanácsok álláshirdetéseinél a magyar nyelv ismerete is követelmény lesz, és ezzel kizárják a románokat a helyi közigazgatásból.

Cseke Attila nem tudta megjósolni, hogy sikeres lesz-e az ellenzék óvása, és arról sincsenek információi, hogy mikor tárgyal róla az alkotmánybíróság. Ám tekintettel arra, hogy a taláros testület a büntető törvénykönyvvel és a büntetőeljárási törvénykönyvvel kapcsolatos kifogásokat is csak szeptemberben vizsgálja meg, a közigazgatási törvénykönyv is leghamarabb ősszel kerülhet terítékre. Ami persze nyilván azt is jelenti, hogy a jogszabály addig nem léphet hatályba.

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyurcsány emberei egymást segítik a zuglói ügyekben

Gyurcsány emberei egymást segítik a zuglói ügyekben

Kétharmad

Karácsony jegyzője a parkolásban sáros MSZP-nek adott tanácsokat.

Negyedmillió migráns él úgy Németországban, hogy már kiutasították

Friss adatok szerint már a 240 ezret is meghaladta azon migránsok száma Németországban, akiknek elutasították a menedékkérelmét, de ennek ellenére az országban maradtak.

Berlusconi Salvinivel és Melonival akarja megerősíteni a Néppártot

Berlusconi Salvinivel és Melonival akarja megerősíteni a Néppártot

Amerika, London, Párizs

Silvio Berlusconi volt kormányfő szeretné, ha az Európai Néppárt (EPP) ismét a jobboldaliakat képviselné.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Ez várható ma.

Sorosék lehetnek a brit EP-választás nyertesei

Sorosék lehetnek a brit EP-választás nyertesei

Amerika, London, Párizs

Az idén áprilisban megtartott EU-csúcson megszületett döntés értelmében hiába voksolt a brit választók többsége az uniós tagságról rendezett népszavazáson a kilépésre (Brexit) 2016. június 23-án, a szigetország kénytelen részt venni a hónap végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Dánia véglegessé tenné az ideiglenes határellenőrzést

Gyakorlatilag véget vetnének a dánok Schengen jelenlegi formájának.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére