Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ENSZ is beleszólt az amerikai elnökválasztásba

888.hu

2016.04.16. 13:37

Korábban Ferenc pápa érezte kötelességének, hogy állást foglaljon a republikánusok egyik jelöltjével szemben, most pedig az ENSZ emberi jogi fõbiztosa gondolta úgy, nem mehet el szó nélkül Trump programja mellett.
New York-Róma, 13:37

A Vatikán mellett most már az ENSZ is beszállt az amerikai elnökválasztási kampányba. Természetesen Trump ellen.

Alig néhány hónapja, hogy Ferenc pápa nyíltan elhatárolódott Donald Trumptól, és hintette el a hívek között, hogy igazi keresztény nem szavazhat olyan emberre, aki hidak helyett inkább falakat emelne. A Vatikán szóvivője később ugyan magyarázkodni kényszerült a pápa kijelentése miatt, de ez sem tántorította el a Szentszéket attól, hogy a hétvégére meghívja Bernie Sanders Rómába, egy a pápa tanácsadói által rendezett konferencia díszvendégeként.

Igaz, Ferenc pápa mindeközben Leszboszra látogatott, de a tény, hogy a demokraták jelöltségéért versengő Sanders Evo Morales boliviai elnökkel együtt a Vatikán díszvendége egy gazdasági konferencián még így is jelzésértékű. Sanders persze Rómában is kampányolt, "az immorális és fenntarthatatlan vagyoni különbségek" és a szegénység ellen intézett beszédet. Szövege jól megfért az anti-kapitalista boliviai elnöké mellett. Kedden New Yorkban meccsel Hillary Clintonnal a demokraták kegyeiért, és bár az előrejelzések szerint biztosra vehető a veresége, Sanders nem tágít, ígérete szerint júliusig mindenképp versenyben marad. Ha a demokrata szavazók vevők a Clinton által képviselt mainstreamtől eltérő politikai üzenetekre, még esélye is lehet.

Az úgyanis jól látszik, hogy republikánusoknál betalált Trump elvárástörlő kampánya. Egy hétvégével a New York-i előválasztás előtt Donald Trump hazai pályán 29 százalékponttal előzi a második jelöltet, a republikánusok több mint felének támogatását élvezi, annak ellenére, hogy néhány hete még a pártvezetéssel is összerúgta a port. A Trumpot üldüző John Kashich és Ted Cruz egyenként a szavazatok kb. 20 százalékával térhet majd haza.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hétvégi nyilatkozata így bizonyos szempontból egyáltalán nem meglepő, hiszen a legesélyesebb jelöltet vette célba. Hogy ennyire kendőzetlenül beleszólt az elnökválasztási kampányba, mégis szokatlan. A jordániai főbiztos, Zeid al-Husszein egy clevelandi konferencián egyenesen a júliusban ott megrendezendő republikánus jelöltállító gyűlés részvevőinek üzent, amikor arról beszélt, reméli nem dőlnek be Trumpnak.

A bigottság nem az erős vezetés tanújele, hanem a "szabadak földjének" elveibe vetett hit hiányának legalávalóbb és leggyávább bizonyítéka.

A Trump elleni kritika apropója a republikánus jelölt egy többször megismélt kijelentése, miszerint elnökké választása esetén újra engedélyezné az Egyesült Államok hadserege számára azt az Obama elnök által törvényen kívül helyezett eljárást, hogy kínvallatással szerezzenek információt a terrorizmussal gyanúsított fogvatartottaktól. A Trump elleni kirohanás oka minden bizonnyal mégsem ez, hanem a kampánya során egy szintén nem egyszer elhangzott kijelentés lehetett: ha hatalomra kerül - ígérte Trump -, szakít a NATO-val és az ENSZ-szel is. Márpedig ha az előbbi kijelentését komoly fenyegetésnek lehet venni, az utóbbival is számolni kell.

Kiegészítés, 18:09

Ferenc pápa még időben visszaért Leszbosz szigetéről a 12 migráns kíséretében, hogy kezet rázhasson a nagy Bernie Sanders-szel. Nincs ebben semmilyen politikai befolyásgyakorlás, kérem szépen, tessék továbbhaladni.

(Associated Press, BBC News, Wall Street Journal)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére