Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztria június 15-én teljesen megnyitja határait Németország felé

Ányos Miklós

2020.05.13. 09:40

Ezt az APA osztrák hírügynökség közölte a bécsi kancellári hivatalra hivatkozva szerdán.

A kétszakaszos nyitás jegyében péntektől pedig már csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekre lehet számítani az osztrák-német határon. Már szerda reggeltől több kisebb határátkelő megnyitott Ausztria és Bajorország között az ingázók és a helyi lakosok előtt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden, a svájci televízió egyik adásában jelezte, hogy júniusban várható a határnyitás. Kurz még aznap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. A berlini kormány várhatóan szerdai ülésén dönt majd a további lépésekről. A bécsi kancellári hivatal közlése szerint Ausztria arra törekszik, hogy a többi szomszédjával közös határait is mielőbb megnyissa. Kurz megbízta Karl Nehammer belügyminisztert, illetve Karoline Edtstadler Európa-ügyi és Alexander Schallenberg külügyi tárcavezetőt, hogy dolgozzanak ki egy hasonló nyitási menetrendet Svájccal, Liechtensteinnel és a kelet-európai szomszédokkal arra az esetre, ha ezekben az országokban is sikerül ellenőrzés alá vonni a fertőzések számát.

A döntés turizmusra vonatkozó részével Elisabeth Köstinger tárcavezető foglalkozik majd. Köstinger volt az első kormánytag, aki – még húsvét előtt – felszólalt az osztrák-német határ nyár előtti újranyitásáért. A miniszter javaslatát akkor az egészségügyi minisztérium és a kabinet is hűvösen fogadta. Az osztrák turizmus nagyban támaszkodik az országba nyáron érkező német nyaralókra.

Az Európai Bizottság szerdai heti ülésén ismerteti a fokozatos határnyitásra vonatkozó irányelveit. Médiaértesülések szerint Brüsszel óvatosságot vár el a tagállamoktól. Az ellenőrzések ritkítását csak azokban az országokban javasolja, ahol a határ mindkét oldalán hasonló ütemben csökkent a fertőzöttség szintje.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére