Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alacsony a részvételi arány Romániában, de Hargita megye a top 5-ben van

Bertha László

2016.12.11. 18:41

Kevesebb mint három órával az urnazárás elõtt csupán 34,34 százalékos a részvétel a romániai parlamenti választásokon - számolt be a legfrissebb adatokról az MTI.
BUKAREST, 18:41

Kevesebb mint három órával az urnazárás előtt csupán 34,34 százalékos a részvétel a romániai parlamenti választásokon – számolt be a legfrissebb adatokról az MTI.

A jelenlegi részvételi arány több mint két százalékkal marad el a négy évvel ezelőtti választás azonos időszakában közzétett adattól.

A megyei bontású statisztika szerint továbbra is négy dél-romániai megye vezet, ötödik helyen van azonban a székelyföldi Hargita, 38 százalékos részvételi aránnyal – ez az adat másfél százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti részarányos adat.

Átlag fölötti a jelentős magyar lakossággal rendelkező Szilágy (37,48%) és Bihar (37,34%) megye részvételi adata. A székelyföldi Maros (32,62%) és Kovászna (32,35%) megyében a részvétel elmarad az átlagostól, a partiumi Szatmár megye (30,25%) pedig a sereghajtók között szerepel.

A korábbi évekhez képest átlag fölött vettek részt a választásokon a bukarestiek, akik az ország választóinak csaknem tizedrészét teszik ki. Ezáltal felborulni látszik az a trend is, hogy a falusi lakosság dönti el a romániai választások kimenetelét, mivel most először lényegesen nagyobb arányában szavaztak a városokban élők.

A jelenség azzal állhat összefüggésben, hogy a falvak lakói nagyobb arányban vándoroltak el az országból, mint a városokban élők.

További érdekesség, hogy a több mint hárommillió román vendégmunkás közül 18 óráig csak mintegy 80 ezren szavaztak.


Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezetője szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valószínűleg mindenképpen bejut a román parlamentbe, hiszen az úgynevezett alternatív választási küszöb előírja, hogy amelyik párt négy megyében 20 százalék felett teljesít, képviseltetheti magát, még akkor is, ha egyébként országosan elmarad az ötszázalékos küszöbtől. Hozzátette azonban, hogy az alternatív küszöb miatt veszíthet az RMDSZ két-három helyet a parlamentben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére