Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Akár húsvétig is kormány nélkül maradhatnak a németek

Bokor Gábor

2017.11.26. 15:08

A Frankfurter Allegmeine Sonntagszeitung német lap elemzése szerint akár jövõ húsvétig elhúzódhat a következõ német kormány megalakítása.
BERLIN, 15:08

A Frankfurter Allegmeine Sonntagszeitung német lap elemzése szerint akár jövő húsvétig elhúzódhat a következő német kormány megalakítása.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióban már eldöntötték, hogy egy újabb nagykoalíciót céloznak meg, és elvetették azt a gondolatot, hogy kisebbségi kormányt alakítsanak a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval és a Zöldekkel, és minden egyes ügyhöz megpróbáljanak többséget szervezni a szövetségi parlamentben"

– írja a lap.

A kancellár csütörtök este dönthette el, hogy a Jamaica-koalíció helyett inkább a nagykoalíciót folytatná, melynek vezetője, Martin Schulz korábban kijelentette, semmi esetre sem fog össze a CDU-val. A párt nemsokára nagygyűlést tart, ahol a szakértők szerint meneszthetik a Brüsszelből hazahívott baloldali vezetőt.

Kisebbségi kormányról csak abban az esetben lehet szó, ha az SPD teljesíthetetlen feltételekhez köti a közös kormányzás folytatását.

Merkel azután került szorult helyzetbe, hogy a múlt vasárnap éjjel tartott tárgyalásokon a liberális FDP rácsapta az ajtót a kancellárra és bejelentették, nem hajlandóak folytatni a tárgyalásokat.

Migránskérdés

Ralf Stegner, az SPD egyik alelnöke elmondta, hogy a baloldali párt semmiképpen nem fogadja el az oltalmazott státuszt szerző menedékkérők családegyesítési jogának további korlátozását, és azt sem, hogy felső létszámhatárt vezessenek be a menedékkérők befogadásában.

Az ügyvezető szövetségi kormánynál úgy saccolnak, hogy hosszú menet lesz megegyezni a szociáldemokratákkal, akár húsvétig is eltarthat az új kormány megalakítása.

Németországban jelenleg egy ügyvezető kormány van, mely a konstruktív tartózkodás politikáját követi európai uniós ügyekben, vagyis nem hoz olyan döntéseket, amelyek korlátozhatják a következő kormány mozgásterét, és nem zár be ajtókat, amelyeket az előző nagykoalíció tárt ki.

A szeptemberi szövetségi választások után úgy tűnt, hogy a CDU/CSU a liberális FDP-vel és a Zöldekkel fog kormányt alakítani, azonban idővel világossá vált, hogy a lehetetlen lesz megegyezniük, akkor a nézetek közötti eltérés. A megrekedt tárgyalásokat azzal magyarázták, hogy a négy párt között nem alakult ki elég bizalom, és nem tudtak egyetértésre jutni Németország megújításáról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére