Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Adót vetne ki a német kormány a muszlimokra

888.hu

2018.12.26. 15:00

A német kormány úgynevezett mecsetadót vezetne be. Ennek a mûködése és funkciói hasonlóak lennének, mint a keresztény vallási közösségekre kivetett adók. A lényeg, hogy a mecsetek és a különbözõ vallási közösségek függetlenek tudjanak maradni a külföldi finanszírozóktól.

Német kormánypárti képviselők szerdán jelentették be, hogy "mecsetadót" terveznek bevezetni. Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Die Welt című német lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a mecsetadó bevezetése fontos lépést jelent, így ugyanis a németországi iszlám megszabadulhatna a külföldi befolyástól – írja a Deutsche Welle.

Németországban a keresztény egyházak úgy tartják fenn magukat, hogy a katolikus és protestáns hitet gyakorló hívektől az állam begyűjti az egyházi adót, majd az visszautalja az adott egyháznak. Kisebb közösségek maguk is engedélyt kaphatnak arra, hogy beszedjék az egyházi adót híveiktől, ilyen például a berlini zsidó közösség.

Egy ilyen rendszerre azért van szükség a németországi mecsetek esetében, hogy ne külföldről, külföldi állami vagy magánszereplőktől kapjanak pénzt a mecsetek a fennmaradásra. Nyugat-Európában ugyanis számos mecsetet a szaúdiak és a törökök finanszíroznak, és sokszor ezekben a mecsetekben az iszlám keményvonalas vagy akár radikális értelmezését adják tovább a híveknek.

Mindez komoly probléma, ugyanis a bevándorlás miatt a németországi muszlimok száma lassan megközelíti az 5 millió főt – jelenleg 4,4-4,7 millióra becsülik számukat. A vallásukat aktívan gyakorlók száma ennél valamelyest kevesebb.

A mecsetadó bevezetése a CDU-ban és a másik kormánypártban, a szociáldemokraták soraiban is szimpátiára talált. Burkhard Lischka, a párt egyik vezető politikusa szerint "érdemes megvitatni a témát".

Egyelőre a muszlimok körében sem népszerűtlen az elképzelés. Seyran Ates, egy berlini mecset megalapítója szerint az ötlet azért is kiváló lehet, mert így a közösségek helyben dönthetnek arról, hogy mire költik el a pénzt.

Ez a javaslat, ha elfogadásra kerül, akkor valamelyest enyhítene azon a helyzeten, hogy míg Németországban egyre kevesebb adófizetői pénz érkezik a keresztény egyházakhoz, addig a muszlim vallási közösségekbe számolatlanul érkeznek a szaúdi dollármilliárdok és a török állami pénzek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére