Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a kabuli repülőtérre

888.hu, MTI

2021.08.24. 20:30

A radikális iszlamista tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a főváros, Kabul repülőterére – derült ki Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő keddi bejelentéséből, amelyet kabuli sajtótájékoztatóján tett.

 

Mudzsáhid közölte, hogy lezárták a repülőtérhez vezető utat. „Csakis a külföldi állampolgárok mehetnek oda, az afgánok nem” – mondta.

A tálib szóvivő szerint azért döntöttek így, mert egyre nagyobb a repülőtéren gyülekező tömeg, és „fennáll annak a veszélye”, hogy pánik tör ki, és az emberek agyontapossák egymást.

Mudzsáhid az amerikai erőket tette felelőssé a repülőtér környékén bekövetkezett halálesetekért. „Az amerikaiak valami egészen mást csinálnak: amikor a tömeg összegyűlik, lőnek, és meghalnak emberek. Igen, emberekre lőnek, mi pedig meg akarjuk óvni az afgánokat ettől” – fogalmazott.

A kabuli repülőtéren drámai jelenetek alakultak ki, miközben tízezrek próbáltak elmenekülni az evakuációs légijáratokon, a tálibok megtorlásától és szigorú iszlám törvénykezésüktől (saría) tartva. A repülőtéren kialakult kaotikus helyzetben legalább tíz ember vesztette életét azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én elfoglalták Kabult.

A tálib szóvivő ezzel összefüggésben igyekezett megnyugtatni az afgánokat: „Nincs ok menekülni, nincsen veszély.” „Térjetek vissza otthonaitokba, a munkátokhoz, a mindennapi életbe” – mondta Mudzsáhid, aki arra kérte az Egyesült Államokat: ne bátorítsa az afgánokat az ország elhagyására. „Arra kérjük az amerikaiakat, hogy változtassanak politikájukon, és ne bátorítsák arra az afgánokat, köztük mérnökeinket, orvosainkat és katonáinkat, hogy elmenjenek... Szükségünk van rájuk, szükségünk van a tudásukra, ne vigyék el őket más országokba.”

A tálibok hatalomátvételét követő második sajtótájékoztatóján Mudzsáhid megismételte a radikális iszlamisták álláspontját, amely szerint elutasítják, hogy meghosszabbítsák a Joe Biden amerikai elnök által a külföldi csapatok kivonására kitűzött augusztus 31-ei határidőt.

A szóvivő szerint a határidő meghosszabbítása „egyoldalú döntés” lenne, amely egyúttal megsértené a tálibok megállapodását az Egyesült Államokkal.

A tálib szóvivő beszélt arról is, hogy elképzelésük szerint miként térnek vissza a nők a munkahelyükre a hatalomátvételt követően. Mudzsáhid szerint a tálib vezetők egy olyan terven dolgoznak, amely meghatározza azokat a követelményeket és biztosítékokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a közigazgatásban és egyéb ágazatokban dolgozó nők biztonságos és összehangolt módon térhessenek vissza a munkába.

Mudzsáhid visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a tálib mozgalmat bíráló újságírókat, aktivistákat, katonákat és másokat üldöznék. „Nincs ilyen listánk, nem üldözünk senkit. Fátylat borítottunk mindenre. Békét próbálunk teremteni. Egyetlen célunk az országunk építése” – fogalmazott.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak által vezetett nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően elmenekült az országból.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repülőteréről menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt veszélyben érzik az életüket. A kabuli légikikötőn belül a nyugati – elsősorban amerikai – koalíciós katonák próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jé, Márki Zay bevallotta, mindenben egyetért Gyurcsánnyal

Jé, Márki Zay bevallotta, mindenben egyetért Gyurcsánnyal

Voltaképpen csak idő kérdése volt, hogy Márki Zay Péter mikor mondja ki a saját szájával, amit enélkül is mindenki eddig is kézenfekvőnek tartott. Márki Zaj most közösségi oldalán videóban mondta el, hogy mindenben egyetért Gyurcsánnyal.

Bangóné ma is a plakáton vigyorogna

Bangóné ma is a plakáton vigyorogna

Napra pontosan 17 évvel ezelőtt történt a rendszerváltás utáni magyar politika első és azóta is egyik legocsmányabb eseménye. 2004. december 5-én tartották azt a népszavazást, amelyen a külhoni magyarok kettős állampolgárságáról lehetett dönteni. Ugyan a voksolók többsége az igen-re szavazott, de Gyurcsányék undorító kampánya a szavazásra jogosultak többségét távol tartotta.

Önkéntesség Világnapja

Önkéntesség Világnapja

Az Önkéntesség Világnapja alkalmából Orbán Viktor kilenc új képet töltött fel Facebook-oldalára az adventi készülődésről. Egy önálló videót pedig a Bazilika környékén zajló adventről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére