Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Shell hatalmas nyereséget könyvelhet el az olajárak emelkedése után

888.hu

2022.05.08. 17:40

A londoni székhelyű energiaipari óriáscég közölte, hogy a korrigált nyereség 9,1 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi év azonos időszakában elért 3,2 milliárd dollárról. Ez felülmúlta az elemzői várakozásokat, amelyek 8,2 milliárd dollárról szóltak.

 

A Shell az olajárak ugrásszerű növekedése után rekord első negyedévi nyereségről számolt be, és ezzel felerősítette a brit kormány azon követelését, hogy az energiavállalatok váratlan nyereségét adóztassa meg, hogy segítse a megélhetési költségek emelkedésével küzdő fogyasztókat – számolt be a hírről a Breitbart.

A magas olaj- és gázárak – részben az oroszországi szállítások bizonytalansága miatt – növelik a nagy energiaipari vállalatok nyereségét, és világszerte táplálják az inflációt.

Nagy-Britanniában, ahol a háztartások az eddigi legnagyobb mértékű életszínvonal-csökkenéssel néznek szembe, ez kiváltotta azt a követelést, hogy a fogyasztók megsegítésére különadóval terheljék az energiaipari vállalatok nyereségét.

 

Boris Johnson miniszterelnök szerdán elutasította a váratlan nyereségadóra vonatkozó felhívásokat, mondván, hogy az csökkentené a beruházásokat Nagy-Britanniában, miközben az ország éppen most próbálja diverzifikálni energiaiparát és növelni a megújuló forrásokból származó termelést. Az ellenzéki pártok azonban fokozták a nyomást a Shell eredményjelentését követően.

„Teljesen megbocsáthatatlan, hogy [a kormány] nem hajlandó megadóztatni az energiavállalatok szuperprofitját, amikor az emberek túlságosan rettegnek attól, hogy fűtsék az otthonaikat.” – mondta Ed Davey, a Liberális Demokraták vezetője.
„Ez az egyszeri adó több milliárd fontot hozna be, amely most segítene a kiszolgáltatott családoknak az energiaszámláikkal kapcsolatban. Ez nem lehetetlen.”

 

A Brent nyersolaj, a globális olajárak referenciaértéke az első negyedévben átlagosan 102,23 dollár volt hordónként, ami

67%-kal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

 

A brit média tele van olyan történetekkel, amelyek arról szólnak, hogy az emberek kénytelenek kihagyni az étkezést vagy eladósodni, mivel otthonuk fűtéséért küzdenek, miután április 1-jén életbe lépett a háztartási energiaárak 54%-os emelkedése. Az infláció már az emelések előtt is 30 éves csúcsra, 7%-ra gyorsult márciusban.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére