Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A külföldi lapok Orbán Viktor gyõzelmével számolnak

888.hu

2018.04.08. 12:15

A külföldi sajtó egyöntetûen Orbán Viktor gyõzelmével számol. Egyes lapok azt írják, hogy káosz lehet, ha az ellenzék nyer, valamint a vezetõ osztrák lap megszólaltatott egy budapesti szavazót, aki szerint az utcára vonulnak az ellenzéki szavazók, ha a Fidesz nyer.
Independent

A liberális brit lap szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök "nacionalista". A lap felidézi cikkében, hogy a miniszterelnök szerint a lengyeleknek és a magyaroknak közös céljuk, hogy fennmaradjon a kereszténység az országaikban. (Ez vélhetően ellenszenves a lap olvasóinak.)

Az Independent felidézi Orbán egyik pénteki nyilatkozatát, amely szerint a választás évtizedekre meghatározza Magyarország sorsát, és a kormányfő ígéretet tett rá, hogy megvédi az országot a muszlim migránsoktól.

A lap azt írja, hogy ha Orbán Viktor megkezdheti és kitölti a zsinórban harmadik ciklusát, akkor ő lesz Közép-Európa legtovább kormányzó kormányfője.

Az Independent érdekes módon foglalkozik Orbán Viktor 2015-ös nyilatkozatával, amely a Charlie Hebdo francia szatírikus lap szerkesztősége elleni terrortámadás után született és amelyben a miniszterelnök kimondta, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van. A lap szerint a miniszterelnök nem vette figyelembe az ellenérveket, nevezetesen, hogy a radikalizáció, a szociális problémák, a "jogfosztás" és az is hozzájárulhatott a támadáshoz, hogy a merénylők "mindketten árván nőttek fel".

A lap megemlíti az Orbán-kormány gazdasági sikereit is: a 4 százalék feletti gazdasági növekedést és a 11,4 százalékról 3,8 százalékra csökkenő munkanélküliséget.

The Guardian

A migránsellenes retorika növekedése közepette szavaz Magyarország címmel ír a magyar választásokról a brit balközép-liberális lap.

A brit lap megemlíti, hogy a választási kampány főként a bevándorlás kérdése körül forgott. A Guardian szerint a Fidesz a választás esélyese, ám az ellenzéki koordináció meglepetést okozhat.

Röviden felidézik Orbán Viktor politikai karrierjét és azt írják, hogy 2015-ben a miniszterelnök élesen bevándorlásellenes lett, valamint elkezdődött a Soros György elleni harc is. A lap szintén beszámolt a miniszterelnök azon mondatairól, melyek szerint ez a választás évtizedekre meghatározhatja az ország sorsát.

A Guardian beszámol a Jobbik középre (a valóságban inkább balra) húzódásáról, valamint arról, hogy a balliberális ellenzék töredezett és széttartó. A lap szerint az ellenzék minimális célja, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada, ám azt is megjegyzik, hogy az országban káosz lesz, ha a jelenlegi kormánypárt kisebbségbe kerülne.

Deutsche Welle

A német lap Orbán Viktor győzelmével számol, amellyel összességében negyedik ciklusát kezdhetné meg a kormányfő.

A DW felidézi, hogy Orbán politikáját az EU bevándorlási politikájával való szembehelyezkedés jellemezte az elmúlt négy évben. A lap szerint komoly nemzetközi kritikákat váltott ki, hogy Orbán lecsapott a Soros-hálózatra ("civilekre"), és eközben számos jobboldali európai politikus csodálatát vívta ki.

A DW szerint a választási rendszer miatt nehéz megjósolni, hogy milyen mandátumarányok jönnek majd ki. A lap hibásan azt írta, hogy a jelenleg kormányzó pártszövetségnek 133 mandátuma van a parlamentben – egyébként "csak" 132.

Orbán kihívói a Vona Gábor vezette Jobbik és a Karácsony Gergelyt jelölő MSZP-Párbeszéd szövetség.

Kronen Zeitung

Még négy év Orbánnak? Sorsdöntő választás Magyarországon címmel írt a legolvasottabb osztrák lap a magyar választásokról.

A Kronen szintén felidézi Orbán szavait, amelyek szerint évtizedekre eldönti sorsunkat ez a választás. A lap arról is beszámolt, hogy durva kampány folyt Magyarországon.

A lap beszámol arról, hogy a kormányt komoly támadások érték a Simicska Lajos által birtokolt média részéről, valamint arról is írnak, hogy az ellenzéki pártok "közelebb kerültek egymáshoz".

A lap idézi a balliberális közírót és egykori kommunista besúgót, Paul Lendvait, aki szerint a magyar választási rendszer az egyik "legegyenlőtlenebb" Európában.

A lap idézi egy budapesti szavazó nyilatkozatát, aki szerint az emberek utcára fognak vonulni haragukban, ha Orbán Viktor nyer.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére