Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A keresztények nem számíthatnak az ENSZ-re

Bokor Gábor

2019.08.10. 10:38

Közel-keleti keresztények ezrei rekedtek Jordániában, már évek óta próbálják túlélni az otthonukban zajló polgárháborút, hogy annak végeztével hazatérhessenek. A körülmények azonban egyre romlanak, és azt mondják, az ENSZ alszervezeteire nem lehet támaszkodni.

Az évek, lassan évtizedek óta zajló közel-keleti háború legnagyobb vesztesei az ott élő keresztények voltak, akiket szisztematikusan üldöztek a muszlim szélsőségesek, valamint a szír és az iraki kormány emberei. Az előbb említett két közel-keleti országban az Iszlám Állam a 2014-es előrenyomulása után több ezer embert végzett ki a vallása miatt. Az üldöztetés elől sokan menekülni kényszerültek, sokan a szomszédos Jordániába mentek, mivel bíztak abban, hogy hamarosan visszatérhetnek hazájukba. Az ENSZ adatai szerint 660 ezer szír állampolgár tartózkodik jelenleg Jordániában, azonban a valós szám ennél jóval több lehet.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa, azaz az UNHCR nevű szervezet is több szíriait és irakit befogadó központot üzemeltet, ahová a keresztények egy részét el tudják helyezni. Elmondásuk szerint a helyzet egyre kilátástalanabb, ugyanis többen már évek óta arra várnak, hogy rendeződjön a sorsuk. Az elmúlt hónapokban azonban sokat romlott a helyzet, ugyanis egyre többen érkeznek a jordániai táborokba és befogadóállomásokra. A jelentés részletezi, hogy többen 2014 – az Iszlám Állam területhódítása – óta Jordániában ragadtak.

Fotó: AFP

Lorance Yousuf Kazqeea, egy bagdadi keresztény férfi a családjával ment a szomszédos Jordániába. Arra vártak, hogy véget érjen a háború, teljesen legyőzzék az Iszlám Államot és az általa hirdetett radikális ideológiát, azonban ez nem történt meg, ami azonban szerinte még nagyobb baj, hogy az ENSZ alig segít a keresztényeken.

Csak Irakból legalább 16 ezer asszír keresztény család menekült az iszlám elől Jordániába. Az Iszlám Állam nem kegyelmezett, mikor öt éve megjelentek és sorra foglalták el a városokat, az ott élő keresztények többségét, akik nem voltak hajlandóak átadni az otthonaikat, megölték. Kazqeea elmondta, a legnagyobb problémájuk azzal van, hogy a háború előtt rendezett életük volt, meg tudtak élni, ő éppen informatikusként dolgozott, azonban Jordániában erre nincs lehetősége, legálisan ugyanis nem vállalhat munkát.

Mindent elvesztettünk. Az ENSZ-szervezet csak nagyon ritkán tud segíteni rajtunk anyagilag. Kilátástalan a jövőnk

– fogalmazott.

Az iraki keresztények nagyra becsülik a Magyarországról és a magyar néptől nekik eljuttatott segítséget

A magyar kormány Hungary Helps programjából nyújtott támogatás reményt ad az iraki asszír keresztényeknek az újrakezdésre – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára, aki azért utazott el az iraki Kurdisztánba, hogy többek közt részt vehessen annak az asszír keleti egyházhoz tartozó Szent György-templomnak az átadásán, amely magyar segítséggel épülhetett újjá romjaiból.

A jelenleg Jordániában tartózkodó asszír keresztények alig számíthatnak valakire, mivel a királyság nem biztosít számukra munkavállalási engedélyt, így nem tudnak rendes helyen munkát vállalni. A megtakarításaikra, a külföldön élő rokonaikra, az egyházra és a keresztényeket támogató országokra – például Magyarországra – számíthatnak csak. A legfrissebb adatok szerint Jordániában leginkább csak „városi menekültként” élhetnek az asszírok, ami azt jelenti, hogy a muszlim társaikkal ellentétben ők rengeteg nehézséggel és bonyodalommal néznek szembe és több humanitárius szolgáltatáshoz nem jutnak hozzá, mivel teljesen különválasztva élnek.

Az asszír keresztények a modern Irak történelmének az egyik legüldözöttebb népcsoportja, 1933-ban a sumeli mészárlás során több ezer asszírral végeztek, majd Szaddam Husszein ideje alatt is üldözték őket, a 2003-as amerikai inváziót is megsínylették, majd jött az Iszlám Állam

– jellemezték a népcsoport sanyarú múltját egy két évvel ezelőtt készült jelentésben.

Most a helyzet úgy áll, hogy a táborokon kívül élő iraki keresztények több mint harminc százaléka nem engedheti meg magának, hogy a szükséges gyógyszereket megvásárolja és hozzáférjen a gyógyellátáshoz. Sok szülő tart attól, hogy a gyereke egy kallódó, elveszett generáció tagja lesz, aki a nyomorban nő fel.

Juliana Taimoorazy, az Iraki Keresztény Segítő Tanács szervezet vezetője elmesélte egy korábban Irakban élő asszír nő történetét. Az ötvenes éveiben járó anyának egy fodrászszalonja volt Irakban, azonban az Iszlám Állam terroristái megtámadták és leszúrták őt, súlyos sérüléseket okozva neki. Mivel a tulajdonos keresztény volt, az iszlamisták felgyújtották a szalont, majd elmentek a nő otthonához, amit szintén porig égettek, benne minden személyes dolgával. A nő ezután ment a szomszédos Jordániába a családjával.

Fotó: AFP

Taimoorazy elmondta a nőről, hogy a legkisebb lányának szemét megtámadta egy vírus, ami miatt fokozatosan veszti el a látását, félévente ellátást és új szemüveget kéne kapnia. Legnagyobb lánya még Irakban meghalt, a másik kitűnő tanuló lánya pedig nem tudta folytatni tanulmányait, mivel megfelelő iratok hiányában nem engedték, hogy újra iskolába járjon. A lány depresszióba esett emiatt.

Számításaink szerint ötvenezer asszír keresztény hagyta el eddig Irakot, többségük Törökországba és Jordániába (a legközelebbi biztonságos országba – a szerk.) ment. Mindnyájuk hasonlóan rettenetes és szomorú történettel rendelkeznek

– mesélte Taimoorazy.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Kína továbbra is elutasítja az azonos neműek házasságát

Kína jogi álláspontja szerint a házasság továbbra is egy férfi és egy nő köteléke – szögezte le egy kínai parlamenti szóvivő szerdán, kizárva, hogy Peking kövesse Tajvant az azonos neműek házasságának engedélyezésében.

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Kiskorú lányokat erőszakoltak meg egy svéd fesztiválon, nem ez volt az első eset

Rajtuk kívül tucatnyian jelentették, hogy ismeretlenek zaklatták őket.

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

Tarlós: Karácsony felkészületlen és szavahihetetlen

A harmadik ciklusára készülő kormánypárti főpolgármester szerint az egyetlen közös ellenzéki főpolgármester-jelöltről szóló elképzelés összeomlott. A városvezető felkészületlennek nevezte az ellenjelölteket, köztük Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét az M1 szerda reggeli műsorában.

Elképesztő: levelet írt a polgármester egy focicsapatnak, mert túl hangosak a szurkolók

Nemcsak az edzések, de a mérkőzések hangereje is túl nagy Kozármislenyben a helyi polgármester szerint.

A propagandamentes

A propagandamentes

Ha nem is sokat, de azért elgondolkodtam, hogy érdemes-e írni Molnár Áronról. De ki az a Molnár Áron? Na igen, ezért gondolkodtam el. Mert nagyon-nagyon kevesen tudják, hogy kicsoda, és persze érthető, hogy nem tudják. De van benne valami tipikus, valami önmagán túlmutató. Ő nyilván hihetetlenül egyedinek érzi magát, pedig – fájdalom – messze nem az.

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Indul az önkormányzati választás kampánya, összeszedtük a tudnivalókat

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, attól a naptól a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Öttusa Világfesztivál Budapesten

2019-ben a világon először Felnőtt Öttusa-világbajnokságnak és Laser Run Világbajnokságnak ad otthont Budapest szeptember 2. és 8. között a Kincsem Parkban.

„A magyar nemzet közösséggé nemesedik”

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök többek között a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett Washingtonban kedden, a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére